Nalewki

Nalewki lecznicze to płynne i niezagęszczane preparaty zdrowotne, wytwarzane w procesie wytrawienia świeżych lub wysuszonych surowców roślinnych, a także rozpuszczonych wyciągów i ekstraktów. Do ich przygotowania najczęściej stosuje się wysokoprocentowy alkohol etylowy, czasami jako mieszaninę z wodą. Nalewki zdrowotne mogą być przygotowywane z jednego lub wielu różnych surowców roślinnych. W wyniku maceracji lub perkolacji otrzymuje się preparat leczniczy, który zawiera najważniejsze cechy zdrowotne zawartych w nim roślin. Ważnym warunkiem do uzyskania odpowiednich efektów jest właściwe rozdrobnienie surowca, a także sposób przechowywania. Ograniczenie trwałości nalewek związana jest z rozpuszczonymi w nich składnikami, które z czasem wydzielają się w postaci osadu. W związku z tym, nastąpić może zmniejszenie ilości kluczowych związków czynnych, które decydują o właściwościach leczniczych. Jednym z ważniejszych warunków optymalnego uzyskania wytrawiania surowca jest jego odpowiednie rozdrobnienie. Produkty tego typu od stuleci znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej i do dzisiaj cieszą się ogromną popularnością. Można je samodzielnie przygotowywać w domu i stosować zgodnie z własnymi potrzebami.

nalewka poziomkowa

Nalewka poziomkowa – Przepis, działanie i dawkowanie

Nalewka poziomkowa to wspaniałą propozycja na niezwykle smaczny, ale i zdrowy trunek alkoholowy. Świetnie sprawdza się przede wszystkim jako naturalny środek leczniczy podczas przeziębienia...
nalewka z piołunu

Nalewka z piołunu – Przepis, właściwości i stosowanie

Nalewka z piołunu to jedna z najczęstszych form korzystania z niezwykłych właściwości tej niezwykłej rośliny. Wykazuje ona przede wszystkim właściwości lecznicze w zakresie normowania...
nalewka z ostropestu

Nalewka z ostropestu – Przepis, właściwości i stosowanie

Ostropest plamisty to powszechnie uznana na świecie roślina zielna, o właściwościach odtruwających i chroniących wątrobę przed toksycznym działaniem związków chemicznych, bakteryjnych, wirusowych. Zawarte w...
nalewka melisowa

Nalewka melisowa – Przygotowanie i stosowanie

Melisa to popularna roślina zielna, którą można czasem spotkać dziko rosnącą na polach, ale przede wszystkim jest chętnie uprawiana na plantacjach, w ogrodach pszczelarskich,...
nalewka brzozowa

Nalewka brzozowa – Przepis i zastosowanie

Nalewka brzozowa stosowana jest najczęściej w celu zapewnienia energii, wzmocnienia organizmu i wspomagania procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Przepis na jej przygotowanie jest niezwykle...
nalewka eukaliptusowa

Nalewka eukaliptusowa – Przepis i zastosowanie

Nalewka eukaliptusowa znajduje przede wszystkim zastosowanie w leczeniu układu trawiennego i oddechowego. Można ją również z powodzeniem stosować od zewnątrz, gdyż działa znieczulająco i...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY