Nalewki

Nalewki lecznicze to płynne i niezagęszczane preparaty zdrowotne, wytwarzane w procesie wytrawienia świeżych lub wysuszonych surowców roślinnych, a także rozpuszczonych wyciągów i ekstraktów. Do ich przygotowania najczęściej stosuje się wysokoprocentowy alkohol etylowy, czasami jako mieszaninę z wodą. Nalewki zdrowotne mogą być przygotowywane z jednego lub wielu różnych surowców roślinnych. W wyniku maceracji lub perkolacji otrzymuje się preparat leczniczy, który zawiera najważniejsze cechy zdrowotne zawartych w nim roślin. Ważnym warunkiem do uzyskania odpowiednich efektów jest właściwe rozdrobnienie surowca, a także sposób przechowywania. Ograniczenie trwałości nalewek związana jest z rozpuszczonymi w nich składnikami, które z czasem wydzielają się w postaci osadu. W związku z tym, nastąpić może zmniejszenie ilości kluczowych związków czynnych, które decydują o właściwościach leczniczych. Jednym z ważniejszych warunków optymalnego uzyskania wytrawiania surowca jest jego odpowiednie rozdrobnienie. Produkty tego typu od stuleci znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej i do dzisiaj cieszą się ogromną popularnością. Można je samodzielnie przygotowywać w domu i stosować zgodnie z własnymi potrzebami.

nalewka cynamonowa

Nalewka cynamonowa – Przepis i działanie lecznicze

Nalewka cynamonowa to dość popularny sposób na domową recepturę leczniczą, sprawdzającą się przy wielu różnych dolegliwościach. Przepis na jej przygotowanie nie jest szczególnie trudny...
nalewka z pokrzywy

Nalewka z pokrzywy – Właściwości i zastosowanie

Nalewka z pokrzywy to wspaniały sposób na wydobycie z tej niepozornej rośliny najcenniejsze składniki lecznicze, które wspomóc mogą organizm w zapobieganiu i leczeniu wielu...
nalewka dziurawcowa

Nalewka dziurawcowa – Przepis, właściwości i zastosowanie

Dziurawiec pospolity to tradycyjnie wykorzystywana w ziołolecznictwie roślina, zapewniająca wiele cennych korzyści zdrowotnych. Stosuje się ją przede wszystkim w przypadku dolegliwości na tle nerwowym,...
nalewka z piołunu

Nalewka z piołunu – Przepis, właściwości i stosowanie

Nalewka z piołunu to jedna z najczęstszych form korzystania z niezwykłych właściwości tej niezwykłej rośliny. Wykazuje ona przede wszystkim właściwości lecznicze w zakresie normowania...
nalewka imbirowa

Nalewka imbirowa – Przepis i zastosowania

Nalewka imbirowa to znakomita propozycja wzmocnienia organizmu na długie zimowe wieczory, jesienne słoty i wiosenne roztopy. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, doskonale rozgrzewa, zwiększa apetyt,...
nalewka bazyliowa

Nalewka bazyliowa – Przygotowanie i stosowanie

Bazylia to niezwykle popularna roślina zielna, znana przede wszystkim ze swych wyjątkowych walorów smakowych. Od wieków wykorzystuje się jednak również jej cenne właściwości lecznicze....

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY