Strona główna Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy to produkty spożywcze, które stosowane są do celów kulinarnych, w celu nadania odpowiedniego smaku, urozmaicenia go i zapewnienia potrawom silniejszego aromatu. Można je dodawać do bardzo różnych potraw, nie wiedząc nawet jak wiele korzyści zdrowotnych mogą nam zapewnić. Często wskazuje się na lecznicze właściwości ziół, które nawet wykazują naturalne właściwości przeciwnowotworowe. Zioła i przyprawy ziołowe charakteryzują się silnym aromatem, głównie dzięki obecności organicznych związków chemicznych, jakimi są terpeny. Substancje te są także bardzo cenione w kosmetyce i naturalnej pielęgnacji urody. Ze względu na naturalne właściwości zdrowotne warto włączyć zioła do codziennej diety i zacząć korzystać w możliwe szerokim zakresie. W tym dziale znaleźć można bardzo cenne informacje na temat właściwości i zastosowań ziół i przypraw. Dzięki nim można znaleźć odpowiednie dla siebie składniki diety, a także skutecznie działające surowce do domowych kosmetyków pielęgnacyjnych. Niewątpliwie warto zacząć regularnie korzystać z powszechnie dostępnych i tanich darów, jakie daje nam wszystkim matka natura.
Uwaga: Wiele naturalnych produktów roślinnych może powodować pewne skutki uboczne. W przypadku przewlekłych i poważnych dolegliwości nigdy nie należy samodzielnie stosować żadnych leków, a ich wprowadzenie trzeba skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.

herbata matcha

Herbata matcha – Właściwości i zastosowania

W ostatnim czasie popularność herbaty matcha gwałtownie wzrosła. Dzięki temu można dostać ją bez problemu w niemal każdym sklepie ze zdrową żywnością, a nawet...
cynamon

Cynamon – Właściwości i zastosowania

Cynamon to jeden z najpopularniejszych składników roślinnych, jeśli chodzi o przyprawianie potraw, a także zastosowanie w medycynie i kosmetyce naturalnej. Przynosi wiele korzyści dla...
szałwia hiszpańska

Szałwia hiszpańska (nasiona Chia) – Fakty żywieniowe

Szałwia hiszpańska Salvia hispanica, lepiej znana jako Chia, to małe czarne nasionka rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Była cennym dodatkiem ubogiego pożywienia już...
lubczyk

Lubczyk w naturalnej ochronie zdrowia

Lubczyk (łac. Levisticum officinale) jest rodzajem byliny, należącej do rodziny selerowatych. To wieloletnia liściasta roślina, która jest już niezwykle ceniona niemal na całym świecie. Naukowcy...
korzyści z wiesiołka

5 najważniejszych korzyści z wiesiołka

Dopiero stosunkowo niedawno udowodnione zostały nierozpoznane wcześniej korzyści ze stosowania oleju z wiesiołka dla ogólnego stanu zdrowia. Wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy...
cynamon cejloński

Cynamon cejloński – Właściwości i zastosowania

Cynamon to dość popularna przyprawa, stosowana w wielu różnych kulturach jako dodatek do pikantnych i słodkich potraw. Istnieją różne jego odmiany, a cynamon cejloński, znany...
czystek

Czystek – Właściwości, efekty, opinie i dawkowanie

Czystek (Cistus x incanus) jest jedną z najsilniej działających roślin, które umożliwiają efektywne wsparcie ludzkiego systemu odpornościowego, zasadniczo bez powodowania istotnych skutków ubocznych oraz...
kocanka piaskowa

Kocanka piaskowa – Właściwości i zastosowania

Kocanka piaskowa to bardzo charakterystyczna roślina ziołowa, wyróżniająca się wieloma właściwościami zdrowotnymi i kosmetycznymi. Dzięki bogactwu wielu cennych składników, w tym flawonoidów i fitosteroli,...
bylica piołun

Bylica piołun – Właściwości i przeciwwskazania

Piołun to popularna roślina lecznicza, od wieków wykorzystywana w ziołolecznictwie do zwalczania wielu dolegliwości i chorób. Posiada bardzo charakterystyczny gorzki smak i należy do...
dziurawiec

Dziurawiec nie tylko w stanach depresyjnych, PMS i menopauzie

Dziurawiec zwyczajny to roślina kwitnąca z rodzaju Hypericum, która od ponad 2000 lat była wykorzystywana jako zioło lecznicze, głównie w celu łagodzenia stanów przeciwdepresyjnych...
krwawnik

Krwawnik pospolity – Właściwości i zastosowania

Krwawnik pospolity (łac. Achillea millefolium) od wieków wykorzystywany jest jako naturalny środek ziołowy, przeznaczony do zwalczania wielu różnych chorób i dolegliwości. Ta roślina jest...
pokrzywa

Pokrzywa – Właściwości, działanie, przeciwwskazania

Pokrzywa, o botanicznej nazwie Urtica Dioica L., to roślina bardzo często stosowana w tradycyjnej medycynie ludowej. Współcześnie jest jednak najczęściej traktowana jako uciążliwy chwast,...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY