Strona główna Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy to produkty spożywcze, które stosowane są do celów kulinarnych, w celu nadania odpowiedniego smaku, urozmaicenia go i zapewnienia potrawom silniejszego aromatu. Można je dodawać do bardzo różnych potraw, nie wiedząc nawet jak wiele korzyści zdrowotnych mogą nam zapewnić. Często wskazuje się na lecznicze właściwości ziół, które nawet wykazują naturalne właściwości przeciwnowotworowe. Zioła i przyprawy ziołowe charakteryzują się silnym aromatem, głównie dzięki obecności organicznych związków chemicznych, jakimi są terpeny. Substancje te są także bardzo cenione w kosmetyce i naturalnej pielęgnacji urody. Ze względu na naturalne właściwości zdrowotne warto włączyć zioła do codziennej diety i zacząć korzystać w możliwe szerokim zakresie. W tym dziale znaleźć można bardzo cenne informacje na temat właściwości i zastosowań ziół i przypraw. Dzięki nim można znaleźć odpowiednie dla siebie składniki diety, a także skutecznie działające surowce do domowych kosmetyków pielęgnacyjnych. Niewątpliwie warto zacząć regularnie korzystać z powszechnie dostępnych i tanich darów, jakie daje nam wszystkim matka natura.
Uwaga: Wiele naturalnych produktów roślinnych może powodować pewne skutki uboczne. W przypadku przewlekłych i poważnych dolegliwości nigdy nie należy samodzielnie stosować żadnych leków, a ich wprowadzenie trzeba skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.

korzyści z wiesiołka

5 najważniejszych korzyści z wiesiołka

Dopiero stosunkowo niedawno udowodnione zostały nierozpoznane wcześniej korzyści ze stosowania oleju z wiesiołka dla ogólnego stanu zdrowia. Wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy...
zioła na odchudzanie

Zioła na odchudzanie i nie tylko

Odchudzanie to trudny i wymagający proces, zasadniczo polegający na zmianie dotychczasowego trybu życia. Dzięki zwiększonej aktywności fizycznej i zmianie diety można osiągnąć cuda. Na...
dziurawiec

Dziurawiec nie tylko w stanach depresyjnych, PMS i menopauzie

Dziurawiec zwyczajny to roślina kwitnąca z rodzaju Hypericum, która od ponad 2000 lat była wykorzystywana jako zioło lecznicze, głównie w celu łagodzenia stanów przeciwdepresyjnych...
nagietek lekarski

Nagietek lekarski – Właściwości i zastosowania

Z pewnością większość z Was kiedyś widziała w ogródkach jaskrawożółte kwiatki nagietka, przypominające nieco margaretki. Jednakże czy zdawaliście sobie wtedy sprawę z tego, że...
lubczyk

Lubczyk w naturalnej ochronie zdrowia

Lubczyk (łac. Levisticum officinale) jest rodzajem byliny, należącej do rodziny selerowatych. To wieloletnia liściasta roślina, która jest już niezwykle ceniona niemal na całym świecie. Naukowcy...
szałwia lekarska

Szałwia lekarska – Właściwości i zastosowania

Najpopularniejszym gatunkiem szałwii w Polsce jest szałwia lekarska. Międzynarodowe Stowarzyszenie Ziołolecznictwa, doceniwszy całe bogactwo składników zawartych w tej odmianie rośliny, w 2001 roku wybrało...
oregano

Korzyści zdrowotne i zastosowania oregano

Oregano (łac. Origanum vulgare) jest rośliną zielną, która często jest używana jako przyprawa, zwłaszcza w kuchni włoskiej. Nie tylko posiada ekskluzywny zapach, ale i...
czystek a odchudzanie

Czystek a odchudzanie – Efekty działania

Czystek jest przede wszystkim jedną z roślin najsilniej działających na układ odpornościowy człowieka. Co więcej, nie powoduje on praktycznie żadnych skutków ubocznych, a także...
szałwia hiszpańska

Szałwia hiszpańska (nasiona Chia) – Fakty żywieniowe

Szałwia hiszpańska Salvia hispanica, lepiej znana jako Chia, to małe czarne nasionka rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Była cennym dodatkiem ubogiego pożywienia już...
żywokost

Żywokost lekarski – Właściwości i zastosowania

W ciągu ostatnich dwóch stuleci w medycynie ludowej żywokost lekarski stosowany był jako jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Powszechnie wierzono również, że jego...
ostropest plamisty

Ostropest plamisty – Właściwości, działanie, stosowanie

Ostropest plamisty to wyjątkowa roślina, o niezwykle cennych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które są powszechnie wykorzystywane przede wszystkim do detoksykacji organizmu, a zwłaszcza wątroby....
bazylia

Fakty i korzyści wynikające ze stosowania bazylii

Bazylia to kulinarna nazwa właściwa rośliny Ocimum Basilium. Roślina ta należy do rodziny mięty, a w krajach anglojęzycznych nazywana jest Saint Joseph's Wort. Można...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY