Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy to produkty spożywcze, które stosowane są do celów kulinarnych, w celu nadania odpowiedniego smaku, urozmaicenia go i zapewnienia potrawom silniejszego aromatu. Można je dodawać do bardzo różnych potraw, nie wiedząc nawet jak wiele korzyści zdrowotnych mogą nam zapewnić. Często wskazuje się na lecznicze właściwości ziół, które nawet wykazują naturalne właściwości przeciwnowotworowe. Zioła i przyprawy ziołowe charakteryzują się silnym aromatem, głównie dzięki obecności organicznych związków chemicznych, jakimi są terpeny. Substancje te są także bardzo cenione w kosmetyce i naturalnej pielęgnacji urody. Ze względu na naturalne właściwości zdrowotne warto włączyć zioła do codziennej diety i zacząć korzystać w możliwe szerokim zakresie. W tym dziale znaleźć można bardzo cenne informacje na temat właściwości i zastosowań ziół i przypraw. Dzięki nim można znaleźć odpowiednie dla siebie składniki diety, a także skutecznie działające surowce do domowych kosmetyków pielęgnacyjnych. Niewątpliwie warto zacząć regularnie korzystać z powszechnie dostępnych i tanich darów, jakie daje nam wszystkim matka natura.
Uwaga: Wiele naturalnych produktów roślinnych może powodować pewne skutki uboczne. W przypadku przewlekłych i poważnych dolegliwości nigdy nie należy samodzielnie stosować żadnych leków, a ich wprowadzenie trzeba skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.

kozieradka na cholesterol

Smaczna i zdrowa kozieradka na cholesterol

Kozieradka albo Methi to bodaj najczęściej wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej zioło. Pobudza zarówno smak, jak i zapach potrawy. Jednakże oprócz tego przyprawa ta ma...
lukrecja

Lukrecja – Właściwości, zastosowania i przeciwwskazania

Lukrecja (Glycyrrhiza L.) to rodzaj byliny, występującej głównie w Europie i Azji. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach na świecie, w tym również w...
ogórecznik lekarski

Ogórecznik lekarski dla zdrowia i urody

Ogórecznik lekarski, czyli Borago Officinalis, to roślina o niezwykle pięknych kwiatach w kształcie gwiazdy, od wieków wykorzystana w tradycyjnej medycynie ludowej, głównie ze względu...
bazylia

Fakty i korzyści wynikające ze stosowania bazylii

Bazylia to kulinarna nazwa właściwa rośliny Ocimum Basilium. Roślina ta należy do rodziny mięty, a w krajach anglojęzycznych nazywana jest Saint Joseph's Wort. Można...
cynamon

Cynamon – Właściwości i zastosowania

Cynamon to jeden z najpopularniejszych składników roślinnych, jeśli chodzi o przyprawianie potraw, a także zastosowanie w medycynie i kosmetyce naturalnej. Przynosi wiele korzyści dla...
rumianek

Rumianek – Właściwości, zastosowania i wskazówki

W niektórych zakątkach świata kwiaty suszonego rumianku już od starożytności uważane były za najskuteczniejsze ziołowe lekarstwo, na niezliczone wprost dolegliwości. Dzięki wysokiej zawartości substancji...
krwawnik

Krwawnik pospolity – Właściwości i zastosowania

Krwawnik pospolity (łac. Achillea millefolium) od wieków wykorzystywany jest jako naturalny środek ziołowy, przeznaczony do zwalczania wielu różnych chorób i dolegliwości. Ta roślina jest...
ostropest plamisty

Ostropest plamisty w leczeniu i regeneracji wątroby

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, działającym m.in. jako podstawy element systemu obrony przed szkodliwym działaniem pochodzących z diety i środowiska toksyn....
łopian

Łopian – Korzyści dla zdrowia i urody

Poszukujesz może naturalnego środka o potężnej mocy odtruwającej dla swojego organizmu? Jeśli tak, to właśnie zakończyłeś swoje poszukiwania. Powszechnie występujący w naturze łopian jest...
szałwia lekarska

Szałwia lekarska – Właściwości i zastosowania

Najpopularniejszym gatunkiem szałwii w Polsce jest szałwia lekarska. Międzynarodowe Stowarzyszenie Ziołolecznictwa, doceniwszy całe bogactwo składników zawartych w tej odmianie rośliny, w 2001 roku wybrało...
melisa

Melisa lekarska – Właściwości i zastosowania

Bardzo często najlepszymi środkami ochronnymi dla zdrowia są naturalne produkty dostępne w naszej okolicy. Z pewnością dotyczy to także ziela melisy, która bardzo szybko...
lubczyk

Lubczyk w naturalnej ochronie zdrowia

Lubczyk (łac. Levisticum officinale) jest rodzajem byliny, należącej do rodziny selerowatych. To wieloletnia liściasta roślina, która jest już niezwykle ceniona niemal na całym świecie. Naukowcy...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY