Zupa krem z brokułów to wspaniała propozycja dla lubujących się w zdrowej i smacznej kuchni. Do jej przygotowania użyć można niezliczoną ilość różnych dodatków, wzbogacając jej smak i wartości odżywcze. Jej przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, a na pewno sprawi wiele przyjemności ze zdrowego i smacznego posiłku.
Jak niemal każde warzywo, najlepiej brokuły zjadać na surowo, ponieważ dzięki temu mogą one zachować wszystkie najważniejsze właściwości odżywcze. Stanowią doskonały dodatek do sałatek i zapiekanek, a także jako jeden z kluczowych składników do sporządzania zielonych koktajli. Jako danie obiadowe świetnie sprawdzają się w zupie. Dla osób, które nie lubią całych warzyw, zupa krem z brokułów sprawdzi się doskonale, stanowiąc danie sycące o bardzo delikatnym smaku.
Zupa krem z brokułów – Przepis i wskazówki kulinarne
Brokuły są nie tylko bardzo zdrowe, ale również niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Jednym z najlepszych na to sposobów może być właśnie zupa krem z brokułów.
Składniki
- 4 szklanki wywaru warzywnego,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 3 niezbyt duże główki świeżych brokułów,
- ½ jogurtu naturalnego lub śmietany,
- sól i pieprz dla smaku,
- świeży tymianek,
- garść łuskanych pestek dyni lub słonecznika,
- 4 łyżki utartego pikantnego sera.
Przygotowanie
- Do gorącego wywaru warzywnego wkładamy drobno pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokułów.
- Całość gotujemy ok. 15 min, aż składniki staną się dostatecznie miękkie.
- Zupę zdejmujemy z ognia i dokładnie miksujemy.
- Powstały krem doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Do całości dodajemy jogurt lub śmietanę, a następnie delikatnie podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania.
- Zupę nakładamy na talerze i posypujemy tartym serem i od razu podajemy.
- Można zupę ozdobić listkami świeżego tymianku, a także dodać pestki dyni lub słonecznika.
- Dodatkiem mogą być również małe, zrumienione grzanki lub zasmażane ziemniaki z cebulą.
Podstawową wersję zupy krem można według uznania modyfikować na wiele różnych sposobów. Ciekawym smakowo wariantem może być zupa krem z brokułów z nutą imbirowo-migdałową lub sporządzona na bazie serka topionego, który nadaje zupie bardziej wyrazistego smaku. Brokuły, tak jak wszystkie inne warzywa kapustne, zwiększają produkcję gazów w jelitach, dlatego warto dodać do nich czosnek, imbir, koper lub kminek.
Dlaczego zupa krem z brokułów powinna trafić na Twój stół?
Brokuł jest jedną z odmian kapusty warzywnej, która ceniona był już w starożytności. Te charakterystyczne ciemnozielone warzywa zajmują wysoką pozycję na liście pokarmów wykazujących działanie przeciwnowotworowe. Przede wszystkim mają potencjał zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotwór jamy ustnej, żołądka, przełyku, jelita grubego, a także płuc i prostaty. Warzywa te zawierają wysoki poziom witaminy C, silnego przeciwutleniacza, jak również kwasu foliowego. Zawarta w nim witamina B9 jest ważnym składnikiem aktywnym, niezbędnym m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego oraz do rozwoju wszystkich komórek ustrojowych.
Brokuły to doskonałe źródło błonnika, który pozwala skutecznie oczyszczać jelita z toksyn, a także pobudzać do pracy wątrobę. Ponadto, zawierają także cenny beta-karoten, uznawany za pierwszoplanowy związek przeciwrakowy występujący w warzywach. Prowitamina A chroni przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów, odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne i wpływa korzystnie na funkcjonowanie aparatu wzroku i systemu immunologicznego.
Brokuły zawierają również makroelementy, takie jak fosfor, potas, wapń i magnez, które pełnią rolę składników budulcowych organizmu i biorą czynny udział w przemianie materii. Obecność siarki wzmacnia ich potencjał przeciwwirusowy. Zawarte w brokułach związki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż odgrywają istotną rolę przy budowie tkanki kostnej i komórek, stanowią składnik płynów ustrojowych i niektórych enzymów, a także regulują pracę niektórych narządów. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki nie tylko nie ma zdolności do ich samodzielnego wytwarzania, ale również wydala je z naszego organizmu wraz z moczem i potem.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia!