Zupa krem z dyni to wspaniały przepis na niezwykle pyszny, pożywny i zdrowy posiłek, którego wykonanie nie wymaga wielkiego wysiłku i umiejętności. Sprawdza się doskonale zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i letnim, zastępując dania mięsne. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis, który niezwykle łatwo jest modyfikować i dostosowywać do własnych gustów kulinarnych.
Już kilka tysięcy lat temu dynia była jednym z głównych elementów diety rdzennych Amerykanów. Była wykorzystywana nie tylko jako produkt spożywczy, ale służyła również do produkcji różnych przedmiotów codziennego użytku. Do Europy została przywieziona przez Krzysztofa Kolumba dopiero w XV wieku, ale musiało minąć ponad 100 lat, aby Europejczycy przekonali się jak cenne właściwości odżywcze i zdrowotne posiada.
Mając na uwadze właściwości odżywcze i zdrowotne dyni oraz fakt, że można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów warto częściej włączać ją do codziennego jadłospisu. Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach. Z miąższu możemy wykonać wspaniałe sałatki, surówki, farsze, zapiekanki, placki, muffiny, kotlety, a także sernik i pyszną zupę krem. Z kolei pestki dyni można spożywać w świeżej postaci lub suszone, ale świetnie nadają się również do wypieków, np. domowego chleba. W cukiernictwie można je spotkać jako dodatek do ciast, a także do mieszanek zbożowych, a nawet lodów.
Zupa krem z dyni to wspaniała propozycja na niezwykle pożywny i zdrowy posiłek, który można dodatkowo wzbogacić o wiele różnych smaków i aromatów. Poniżej przedstawiamy przepis, który powinien skusić niemal każdego.
Zupa krem z dyni – Przepis i wskazówki kulinarne
Zupa krem z dyni to szybka, prosta i nie wymagająca wielu składników potrawa, do której można także użyć dyni piżmowej.
Składniki
- 50 dag miąższu dyni,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła,
- sól, czarny pieprz, cukier, imbir,
- pestki dyni do posypywania.
Przygotowanie
- Dynię można pokroić i opiec w piekarniku, dzięki czemu skóra będzie łatwiejsza do usunięcia.Całość zyska również nieco bardziej orzechowego smaku.
- Miąższ dyni należy pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość gotujemy do miękkości w bulionie.
- Gdy warzywa dostatecznie zmiękną całość należy przetrzeć przez sito lub zmiksować.
- Do zupy dodajemy mleko i masło, a następnie zagotowujemy.
- Zupę krem z dyni doprawiamy solą, pieprzem i imbirem, a następnie posypujemy namoczonymi wcześnie pestkami dyni.
Zupy krem z dyni możemy modyfikować według własnego uznania i smaku. Jeżeli chcemy uzyskać smak bardzie wyrazisty możemy zrobić np. krem dyniowo-paprykowy z dodatkiem czosnku i papryczki chili. Jednak ta wersja zupy jest bardziej pracochłonna, ponieważ z papryki trzeba usunąć skórę i wszystkie warzywa przed gotowaniem zeszklić na oleju.
Właściwości odżywcze dyni
Dynie dzielimy na dynie jadalne i ozdobne. Te ostatnie mają fantazyjne kształty i kolory, mogące stanowić ciekawą ozdobę domowych wnętrz. Dyń jadalnych jest również wiele odmian różniących się nie tylko kolorem i kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Najpopularniejsza jest jednak dynia polska o pomarańczowej grubej skórce i miąższu bez wyraźnego smaku. Właściwości lecznicze posiada zarówno miąższ jak i nasiona dyni.
Miąższ dyni to prawdziwa skarbnica beta-karotenu, będącego formą witaminy A, a także witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor i magnez. Zawarty w dyni beta-karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, zapobiegając tym samym m.in. rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że spożywanie dyni zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, piersi, płuc czy jelita grubego.
Z kolei ziarna dyni są m.in. bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i to z nich pozyskuje się cenny dla zdrowia i urody olej. Omega-3 stanowi wyjątkowy budulec naszych komórek, a jego dostarczanie w diecie jest niezbędne dla naszego zdrowia i życia. Olej z pestek dyni stanowić może zatem bardzo cenny składnik codziennej diety, uzupełniający ją o niezbędne dla zdrowia związki, które nie mogą być samodzielnie syntetyzowane przez organizm człowieka.
Nasiona dyni już od dawnych czasów były cenione ze względu na właściwości przeciwpasożytnicze, które umożliwiają odrobaczanie jelit. Składniki aktywne zawarte w dyniowych pestkach powinni doceniać zwłaszcza mężczyźni, ponieważ są doskonałym źródłem cynku, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego. Natomiast zawarta w nich witamina E poprawia jakość plemników. Zawarte w pestkach fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko mogą pomóc zapobiegać stanowi zapalnemu czy przerostowi prostaty, ale również rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.