Zupa krem z kalafiora – Przepis i wskazówki

0
2977
zupa krem z kalafiora
Kalafior to wspaniałe warzywo, które świetnie nadaje się do przygotowania smacznego i pożywnego kremu

Zupa krem z kalafiora to doskonała propozycja kulinarna, zarówno dla wytrawnych smakoszy, jak i osób poszukujących zdrowych wartości odżywczych. Przygotowanie tej potrawy łatwe, proste i przyjemne, a ponadto dające wiele satysfakcji. Polecamy zatem nasz przepis, jak również wskazówki na temat osiąganych właściwości odżywczych i prozdrowotnych.

Kalafiora można przygotować na wiele sposobów, ale najlepiej jeść go na surowo, ponieważ zachowuje on wtedy wszystkie najcenniejsze właściwości odżywcze i prozdrowotne. Surowe różyczki można dodawać do różnego rodzaju sałatek lub też miksować w napojach. Jeżeli nie wyobrażamy sobie kalafiora na surowo, dobrym pomysłem jest jego zblanszowanie, a następnie grilowanie, najlepiej z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu. Kalafior może być również świetnym składnikiem wielu rożnych zapiekanek, tart i zup. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych i lubianych propozycji jest właśnie zupa krem z kalafiora, którą można przygotowywać w wielu wersjach i kompozycjach smakowych.

Zupa krem z kalafiora – Przepis na smaczne i pożywne danie

Na wstępie warto wspomnieć, że kalafior nie powinien być gotowany pod przykryciem, ponieważ z powodu uwalnianej siarki pogarsza się smak potrawy. Należy pamiętać, że posiada on właściwości gazotwórcze i aby je złagodzić warto podać go z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.

Składniki

  • mały kalafior,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½  szklanki śmietanki 30%,
  • oliwa z oliwek,
  • dla smaku sól i pieprz,
  • jako dodatek mała bagietka.

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy oliwę na patelni i szklimy drobno posiekaną cebulę.
  • Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Całość smażymy przez ok. 5 minut, a następnie przerzucamy do garnka i dodajemy wywar warzywny.
  • Do całości dodajemy podzielony na różyczki kalafior.
  • Zupę gotujemy do miękkości warzyw.
  • Dodajemy śmietankę i całość miksujemy na gładki krem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie grzanek

  • W misce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wrzucić pokrojoną w kostkę bagietkę i całość dokładnie mieszamy.
  • Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180ºC i pieczemy grzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 min. 

Zamiast grzanek można podać zupę z tartym serem, posypać natką pietruszki, lubczykiem lub koperkiem. Świetnie sprawdzą się także mielone migdały, pestki dyni lub nasiona słonecznika. Według uznania i smaku zupę można modyfikować na wiele różnych sposobów.

Dlaczego zupa krem z kalafiora jest zdrowa?

Kalafior należy do rodziny kapustowatych, występuje w różnych odmianach i kolorach – od białego, przez jasnozielony, aż po fioletowy. Zaliczany jest do bardzo cennych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera wiele składników mineralnych, m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz rzadko występujący w przyrodzie jod i fluor. Wszystkie te składniki są niezbędne dla utrzymania naszego zdrowia, a w szczególności zapewniają odpowiednią odbudowę i regenerację, działają krwiotwórczo, wchodzą w skład płynów ustrojowych i niektórych enzymów, a także budują odporność na wirusy.

Kalafior zawiera także witaminy z grupy B, poprawiające funkcjonowanie układu sercowego oraz nerwowego, a także witaminę C i K, karoteny, kwas nikotynowy i pantotenowy. Zajmuje wysoką pozycję na liście warzyw działających przeciwnowotworowo. Naukowcy uważają, że niektóre składniki kalafiora, takie jak indole, stymulują układ odpornościowy organizmu lub detoksykują organizm, skutecznie neutralizując związki kancerogenne.

Innymi ważnymi związkami o właściwościach przeciwnowotworowych, które można znaleźć w kalafiorze, są izotiocyjany. Stanowią one podstawowe produkty rozkładu glukozynolanów, które w największych ilościach występują w brokułach, kapuście i właśnie w kalafiorze. Glukozynolany nasilają aktywność enzymów, m.in. odpowiedzialnych za unieszkodliwienie wolnych rodników oraz stymulują inne mechanizmy obronne chroniące DNA. Według niektórych badań, częste spożywanie produktów bogatych w glukozynolany może zapobiec rozwojowi nowotworów piersi, prostaty, pęcherza, jelita grubego oraz żołądka.

Krem z kalafiora to także wspaniałe danie dla osób zmagających się z wrzodami i innymi schorzeniami układu pokarmowego. Zawarte w nim izotiocyjany posiadają bowiem silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą bakterie Helicobacter pylori. Ze względu na niski indeks glikemiczny zalecany jest również cukrzykom.

Życzymy zatem smacznego i dużo zdrowia!

Poprzedni artykułTymol – Właściwości, działanie i zastosowanie
Następny artykułZupa krem z brokułów – Przepis i właściwości odżywcze
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.