Zupa krem z pomidorów nie wydaje się być czymś wyjątkowym, to jednak należy do niezwykle lubianych i zdrowych posiłków. Może występować w wielu różnych wariantach, a o jej smaku decydować będzie głównie rodzaj zastosowanych pomidorów. Ich wysoką jakość i wyjątkowy smak doceni zapewne każdy smakosz. Dlatego właśnie warto do jej przygotowania warto wykorzystać chociażby sprawdzone pomidory pelatio. Sprawdżmy zatem sprawdzony na nią przepis i jej najważniejsze właściwości odżywcze.
Ogromną zaletą pomidorów jest to, że możemy przygotować z nich wiele ciekawych potraw. Pomidory można jeść na surowo, przyrządzać z nich sałatki, grillować, zapiekać, robić przetwory i dania obiadowe. Świetnie komponują się z innymi warzywami i ziołami, m.in. z bazylią czy rukolą, a także z różnymi serami, w tym z mozzarellą. Spotykamy je również na pizzy, czy też w swojskiej, zabielanej zupie krem.
Zupa krem z pomidorów – Przepis i wskazówki kulinarne
Zupa krem z pomidorów to szybkie i pyszne danie, a zarazem zastrzyk zdrowia i wzmocnienie profilaktyki przeciwnowotworowej.
Składniki
- 2 szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu z drobiu,
- 4 średnie pomidory,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru.
Przygotowanie
- Pokrojoną w kostkę cebulę należy zeszklić na oleju,
- Do cebuli dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, czosnek, posiekaną bazylię, sól, pieprz, oregano, a także ok. 2 szklanki wywaru.
- Po wymieszaniu całości gotujemy przez 20 minut.
- Następnie wszystko trzeba dokładnie zmiksować i dodać jogurt naturalny.
Zupę krem z pomidorów można podawać z grzankami, tartym serem (np. parmezanem) i listkami bazylii. W innej wersji, także z ryżem lub makaronem.
Dlaczego zupa krem z pomidorów to bardzo zdrowe i odżywcze danie?
W osiemnastowiecznej Europie pomidory cenione były jako afrodyzjaki, natomiast w XIX wieku stały się powszechnie dostępne i tanie, stając się dla wielu zwykłymi pomidorami w sosie do spaghetti. Pomidory zaczęły jednak zwracać na siebie uwagę świata współczesnej nauki, gdy uplasowały się na czołowym miejscu pokarmów spożywanych przez ludzi rzadko chorujących na nowotwory, w szczególności raka żołądka, płuc i prostaty.
Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada głównie ich naturalny czerwony barwnik-likopen, który jest jednym z przeciwutleniaczy, posiadających właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim rakiem. Dowiedziono, że duże spożywanie pomidorów stanowi efekt ochronny przeciwko nowotworom przewodu pokarmowego i wystąpienia raka piersi. Pomidory i inne produkty zawierające likopen szczególnie zaleca się również mężczyznom będącym w grupie ryzyka wystąpienia raka prostaty. Jak pokazują badania, spożycie 10 porcji pomidorów w tygodniu może prowadzić do obniżenia ryzyka wystąpienia tego schorzenia aż o 35%.
Ponadto wykazano, że spożywanie produktów bogatych w likopen, w tym oczywiście zupy krem z pomidorów, może obniżyć ryzyko zawału mięśnia sercowego i wystąpienia choroby wieńcowej. Związek ten posiada zdolność przeciwdziałania agregacji płytek krwi i tworzeniu skrzepów. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki, a co niezwykle ważne, nie ginie on w obróbce cieplnej.
Pomidory poprawiają odporność organizmu również dzięki dużej zawartości witaminy C, a także dzięki zawartości błonnika wspomagają pracę układu trawiennego. Pomidory mają działanie antyseptyczne i zasadowe. Surowe pomidory zmniejszają z kolei objawy zapalenia wątroby. Zawierają również cenne minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor czy potas, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Pomocne są także w walce z nadwagą, ponieważ 100 g pomidorów to tylko 18 Kcal. Należą do warzyw bogatych w wodę ponad 90%, dlatego doskonale gaszą pragnienie.
Jak widać, zupa krem z pomidorów to nie tylko bardzo smaczne i dość popularne danie, ale także cenne źródło wielu wartości odżywczych, zapewniających ochronę zdrowia i urody.