Zupa krem ze szparagów – Przepis i właściwości

0
1890
zupa krem ze szparagów
Szparagi doskonale nadają się do przygotowania pysznej i zdrowej zupy krem.

Zupa krem ze szparagów jest dla wielu dość egzotyczną propozycją kulinarną, ponieważ warzywa te nie mają w naszym kraju jeszcze zbyt długiej tradycji stosowania. Niewątpliwsze warto ją polecić, nie tylko ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale także doskonałe właściwości odżywcze. Polecamy zatem poniższy przepis, który można w łatwy sposób modyfikować do własnych potrzeb i gustów.

Szparag lekarski naturalnie występuje na obszarze śródziemnomorskim i jako roślina uprawna rozpowszechniony został praktycznie na całym świecie. Obecnie największym ośrodkiem ich produkcji są Chiny. Stanowią one bardzo cenione warzywa, nie tylko ze względu na wspaniale walory smakowe, ale również dlatego, że są lekkostrawne i niskokaloryczne. Warzywa te mogą być podstawą wielu dań, od niezwykle wykwintnych, po całkiem codzienne, a zupa krem ze szparagów to niewątpliwe jedna z bardziej wartych polecenia pozycji kulinarnych.

Oprócz właściwości zdrowotnych warto podkreślić ich niezwykłe walory kulinarne. Charakteryzują się delikatnym smakiem i są zalecane są w każdej zdrowej diecie. Świetnie smakują zarówno gotowane, zapiekane, jak i grillowane. Dobrze komponują się z daniami mięsnymi, rybnymi, drobiem, a także w sałatkach z innymi warzywami. Mogą być również znakomitym uzupełnieniem dania głównego w postaci kremowej zupy.

Zupa krem ze szparagów – Przepis i wskazówki kulinarne

Zupę można przygotować zarówno z zielonych szparagów jak i białych. Do jej przygotowania można wykorzystać wcześniej przy ugotowany bulion, dzięki czemu całość nie zajmie zbyt wiele czasu. Niewątpliwe przepis sprawdzi się jako efektowne danie podczas przyjęcia, jak i na codzienne zapotrzebowanie zaspokojenia potrzeby zasmakowania czegoś nowego.

Składniki

  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek białych szparagów,
  • kilka zielonych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól, biały pieprz,
  • masło do smażenia.

Przygotowanie

  • Białe szparagi należy dokładnie umyć, a następnie obrać i usunąć zdrewniałe końcówki.
  • Główki warto odciąć i odłożyć do przystrojenia.
  • Cebulę obieramy, a następnie drobno siekamy l poszatkujemy.
  • Po obraniu, czosnek kroimy w plasterki.
  • Szparagi podsmażamy na maśle wraz z cebulą i czosnkiem.
  • Zielone szparagi myjemy i związujemy, by mogły w pionie gotować się w garnku przez ok. 5 min. – główki powinny znajdować się ponad wodą.
  • Zagotowujemy bulion, wrzucamy do niego zielone oraz białe szparagi z cebulą i czosnkiem, a następnie gotujemy do miękkości przez ok. 15 min.
  • Zupę doprawiamy solą i pieprzem, oraz całość miksujemy blenderem.
  • Całość podgrzewamy, a przed podaniem zabielamy śmietaną i dekorujemy podsmażonymi na maśle główkami zielonych szparagów.

Zupę można modyfikować na wiele sposobów, np. dodając do niej jajka na twardo lub ulubione nasiona. Jeśli nie przepadamy za smakiem samych szparagów można do zupy dodać inne warzywa, np. cukinię lub brokuły. Sprawdzą się także bardziej wyraziste przyprawy, takie jak pieprz cayenne, kurkuma czy gałkę muszkatołowa. Zupę krem ze szparagów możemy przygotować również z samych białych lub zielonych warzyw, a podawać ją można z grzankami i startym serem permezan.

Dlaczego zupa krem ze szparagów jest zdrowa?

Jadalne są tylko młode pędy warzywa, zwyczajowo zwane szparagami, które występują w kolorze białym, zielonym i fioletowym. Różna barwa wynika z różnego sposobu uprawy. Z dwóch dostępnych u nas odmian bardziej polecane są szparagi zielone, ponieważ nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Tym samym zachowują one więcej składników odżywczych niż białe szparagi.

Warto zauważyć, że szparag lekarski stosowany jest jako roślina lecznicza, choć w Polsce od wielu lat nie jest umieszczany w oficjalnym wykazie roślin leczniczych. Zgodnie z zaleceniami medycyny ludowej przez setki lat bywał uważany za doskonały afrodyzjak. W chińskim lecznictwie odwary z kłączy i korzeni stosowane były jako środek poprawiający nastrój psychiczny, zapobiegający podagrze, cukrzycy i impotencji. Był również doskonałym lekiem na wątrobę, nerki, bolące zęby czy kaszel. Dziś wprawdzie nikt nie stosuje szparagów na bolące zęby czy puchnącą wątrobę, ale jeśli chodzi o ich znaczenie jako afrodyzjaku, nadal mają wielu zwolenników.

Współczesne badania potwierdziły wiele właściwości leczniczych szparagów, w tym działania moczopędne i  hipotensyjne, czyli obniżające nadciśnienie tętnicze. Szparagi to również łagodny środek przeczyszczający i przeciwbakteryjny. Zawarta w nich asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawadniania organizmu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy szparagi wykazują działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki. Chroni to przed uszkodzeniem nie tylko naczynia krwionośne, ale także wszystkie komórki naszego organizmu.

Szparagi to również cenne źródło błonnika poprawiającego perystaltykę jelit, witaminy E i C, oraz beta karotenu, które doskonale poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto, wydatnie wzmacniają nasz system odpornościowy. Zawarty w szparagach kwas foliowy to element niezbędny do właściwego rozwoju płodu, dlatego powinny się znaleźć w jadłospisie ciężarnych kobiet.

W tym przypadku ważny jest również zawarty w szparagach cynk, który wstępuje w ilości ok. 0,9 mg na 100 g świeżych pędów. Z niewłaściwym poziomem cynku wiąże się depresja poporodowa, powszechnie znana jako „baby blues”, ponieważ mniej więcej na dzień przed porodem rezerwy tego pierwiastka przechodzą z organizmu matki do płodu. Cynk jest niezwykle ważny dla rozwoju dziecka i jego układu odpornościowego. Uzupełnienie straconego po porodzie cynku w organizmie matki pozwoli pokonać spadek nastroju i często występujące przygnębienie. Szparagi są również bogate w fosfor, wapń i potas, przyczyniające się do utrzymania zdrowia tkanek kostnych, odpowiedniego ciśnienia krwi oraz kurczliwości mięśni.

Dzięki tym właściwościom zupa krem ze szparagów zapewni nie tylko wspaniałe doznania kulinarne, ale także wielu cennych właściwości odżywczych.

Poprzedni artykułOmega-3 – Właściwości, zastosowania, źródła pożywienia
Następny artykułNalewka z aloesu – Przepisy, właściwości i zastosowania
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.