Oleje i tłuszcze roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin, czyli nasion i pestek, całych owoców, kiełków, korzeni oraz całych liści i łodyg. Pozyskuje się je nie tylko z tradycyjnie uznawanych za oleistych gatunków, ale także wielu innych, nawet mało oczywistych i egzotycznych. W przeważającej większości są to produkty jadalne, które jednak znajdują dużo szersze zastosowanie, m.in. w kosmetyce czy ochronie zdrowia. Niektóre z nich mają także szerokie zastosowanie w przemyśle, także jako ekologiczne paliwa płynne. Z najbardziej cenne dla naturalnej pielęgnacji zdrowia i urody uważa się oleje i tłuszcze roślinne pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno. Niemniej jednak, do smażenia czy pieczenia można jedynie wykorzystywać produkty oczyszczone i rafinowane, które charakteryzują się znacznie wyższymi temperaturami spalania. Z kolei w zabiegach aromaterapii, a także w kosmetologii i fitoterapii w największym zakresie wykorzystuje się wspaniałe właściwości olejków eterycznych. W niniejszym dziale znaleźć można opisy i wskazówki na temat stosowania produktów tłuszczowych, zarówno w diecie, jaki w zakresie ochrony zdrowia i urody.