Strona główna Owoce i warzywa

Owoce i warzywa

Mało kto ma dzisiaj wątpliwości, że owoce i warzywa w codziennej diecie są niezwykle korzystne i ważne dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia. Tego typu produkty roślinne przede wszystkim zawierają bardzo cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy, sole mineralne, czy też błonnik i enzymy. Bardzo często zwraca się uwagę na ich właściwości przeciwutleniające, zapewniające skuteczniejszą ochronę przed rozwojem poważnych chorób. Do ich spożywania zachęcani są praktycznie wszyscy, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Warto jednak pamiętać, że żadne pojedyncze warzywo czy owoc nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego ważne jest ich urozmaicenie i wzajemne uzupełnianie. Z tego względu, zwraca się często uwagę, że warto przede wszystkim spożywać warzywa i owoce w różnych kolorach, gdyż stanowią one pierwszą wskazówkę dla zachowania odpowiedniej różnorodności dietetycznej. Coraz częściej mówi się również, że przy ich wyborze warto kierować się pewnym rytmem przyrodniczym. Polega on na wybieraniu głównie owoców i warzyw sezonowych i pochodzących z danego obszaru geograficznego. Być może natura sama podpowiada nam co jest dla nas najlepsze.    

seler naciowy

Seler naciowy – Właściwości i wskazówki jak jeść

Seler stał się w ostatnich latach bardzo popularnym w Polsce warzywem, szczególnie jego naciowa odmiana. Coraz chętniej dodawany jest do rozmaitych potraw oraz stanowi...
kukurydza

Kukurydza – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Kukurydza to bardzo popularne ziarno, wykorzystywane przez Indian już 3000 lat p.n.e.. Roślina ta do Europy trafiła dopiero w XV wieku, jednak z czasem...
jagody

Jagody borówki cudownym wsparciem dla zdrowia i urody

Medycyna naturalna już od dawna odkryła korzyści zdrowotne tych niewielkich, fioletowych owoców, przede wszystkim uznając jagody jako naturalne wsparcie dla dłuższego i zdrowszego życia....
owoce Goji

Owoce Goji w naturalnej ochronie zdrowia

W tradycyjnej medycynie chińskiej owoce Goji stosowane są już od ponad dwóch tysięcy lat. Niektóre legendy mówią o tym, że czasach starożytnych tybetańscy mnisi...
granat

Granat – Właściwości, jak jeść, wartości

Granat jest jednym z najzdrowszych owoców na ziemi. Zawiera cały szereg pożytecznych związków roślinnych, które posiadają naturalną zdolność zapobiegania wielu chorobom i uciążliwym dolegliwościom....
żurawina

Żurawina – Podstawowe fakty i właściwości zdrowotne

Żurawina to owoc z rodziny wrzosowatych, a jej są krewnymi są jagody i borówki. Posiada wspaniałe właściwości odżywcze, ze względu na bogactwo związków bioaktywnych,...
owoc mango

Owoc mango w ochronie zdrowia i urody

Owoce mango są kochane przez niemal wszystkich, zwłaszcza gdy są świeże i słodkie. Oprócz tego, że są smaczne, oferują także liczne korzyści dla zdrowia...
papaja

Papaja – Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

Papaja, znana również jako melonowiec właściwy (Carica papaya L.), pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Jej owalne lub gruszkowate jagody...
jagody Goji

Jagody Goji – Działanie, właściwości i opinie

Szukając informacji na temat jagód Goji możemy w komentarzach znaleźć zupełnie skrajne opinie. Należy postawić sobie pytanie co jest faktem a co mitem? Poniżej...
aronia

Aronia – Wartości odżywcze, właściwości, zastosowania

Aronia czarnoowocowa (łac. Photinia melanocarpa) to gatunek dość dużego krzewu, należącego do rodziny różowatych. Dzięki wielu cennym właściwościom zdrowotnym, a także atrakcyjnemu smakowi, coraz...
opuncja figowa

Opuncja figowa – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Opuncja figowa to potoczna nazwa owocu, który rośnie na szczytach liści pewnego gatunku kaktusów. W całej Ameryce Północnej i Południowej można spotkać około 200...
oliwki

Oliwki wspaniałym i zdrowym składnikiem diety

Mimo, iż znacznie więcej uwagi poświęca się zwykle oliwie z oliwek, warto bliżej spojrzeć na same oliwki. Klasyfikowane są jako owoce drzewa Olea europea...

POPULARNE ARTYKUŁY

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE