Nalewki

Nalewki to płynne i niezagęszczane preparaty zdrowotne, wytwarzane w procesie wytrawienia świeżych lub wysuszonych surowców roślinnych, a także rozpuszczonych wyciągów i ekstraktów. Do ich przygotowania najczęściej stosuje się wysokoprocentowy alkohol etylowy, czasami jako mieszaninę z wodą. Nalewki mogą być przygotowywane z jednego lub wielu różnych surowców roślinnych. W wyniku maceracji lub perkolacji otrzymuje się preparat leczniczy, który zawiera najważniejsze cechy zdrowotne zawartych w nim roślin. Ważnym warunkiem do uzyskania odpowiednich efektów jest właściwe rozdrobnienie surowca, a także sposób przechowywania. Ograniczenie trwałości nalewek związana jest z rozpuszczonymi w nich składnikami, które z czasem wydzielają się w postaci osadu. W związku z tym, nastąpić może zmniejszenie ilości kluczowych związków czynnych, które decydują o właściwościach leczniczych. Jednym z Ważniejszych warunków optymalnego uzyskania wytrawiania surowca jest jego odpowiednie rozdrobnienie. Produkty tego typu od stuleci znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej i do dzisiaj cieszą się ogromną popularnością. Można je samodzielnie przygotowywać w domu i stosować zgodnie z własnymi potrzebami.

POPULARNE ARTYKUŁY

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE