Strona główna Oleje i tłuszcze roślinne

Oleje i tłuszcze roślinne

Oleje i tłuszcze roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin, czyli nasion i pestek, całych owoców, kiełków, korzeni oraz całych liści i łodyg. Pozyskuje się je nie tylko z tradycyjnie uznawanych za oleistych gatunków, ale także wielu innych, nawet mało oczywistych i egzotycznych. W przeważającej większości są to produkty jadalne, które jednak znajdują dużo szersze zastosowanie, m.in. w kosmetyce czy ochronie zdrowia. Niektóre z nich mają także szerokie zastosowanie w przemyśle, także jako ekologiczne paliwa płynne. Z najbardziej cenne dla naturalnej pielęgnacji zdrowia i urody uważa się oleje i tłuszcze roślinne pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno. Niemniej jednak, do smażenia czy pieczenia można jedynie wykorzystywać produkty oczyszczone i rafinowane, które charakteryzują się znacznie wyższymi temperaturami spalania. Z kolei w zabiegach aromaterapii, a także w kosmetologii i fitoterapii w największym zakresie wykorzystuje się wspaniałe właściwości olejków eterycznych. W niniejszym dziale znaleźć można opisy i wskazówki na temat stosowania produktów tłuszczowych, zarówno w diecie, jaki w zakresie ochrony zdrowia i urody.

kwas kaprylowy

Cenny kwas kaprylowy w oleju kokosowym

Kwas kaprylowy to nasycony kwas tłuszczowy, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Można go odnaleźć w oleju kokosowym, mleku krowim i mleku...
olejek makadamia na włosy

Olejek makadamia na włosy – Właściwości i zastosowania

Według coraz liczniejszych źródeł warto regularnie stosować olejek makadamia na włosy, dzięki czemu uzyskać można efekt uspokojenia, wygładzenia i naturalnego połysku. Po aplikacji bardzo...
olej kokosowy dla dzieci

Olej kokosowy dla dzieci i niemowląt

Olej kokosowy to osławiony produkt dietetyczny i kosmetyczny, który podbił serca ludzi na całym świecie. Jego wyjątkowe właściwości można wykorzystywać na niezliczone sposoby, a...
olejek z nasion goji

Olejek z jagód goji – Właściwości i zastosowania

W Azji jagody Goji powszechnie nazywane są „czerwonymi diamencikami”. Dzięki wyjątkowym składnikom aktywnym oferują organizmowi liczne korzyści zdrowotne, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Z...
olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka – Zastosowania, właściwości, efekty

Olej z wiesiołka stanowi w ostatnim czasie przedmiot wielu dyskusji na temat jego rzekomo cudownych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Jaki są najważniejsze z nich...
olej tamanu

Olej tamanu – Właściwości i zastosowania

Zastosowania oleju tamanu są niezwykle szerokie i przez wiele osób wciąż niedoceniane. Poniżej przeczytasz o najważniejszych z nich, dzięki którym można rozwiązać wiele problemów...
olejek kamforowy

Olejek kamforowy – Właściwości i zastosowania

Olejek kamforowy to jeden z częściej wykorzystywanych produktów naturalnych, mających zastosowanie w wielu preparatach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Można go spotkać aromaterapii, maściach do ciała...
olejek z eukaliptusa

Charakterystyczny i leczniczy olejek z eukaliptusa

Drzewo eukaliptusa, znane również jako Tasmanian Blue Gum, to należąca do mirtowatych i pochodząca z Australii wiecznie zielona roślina. Często zapamiętywane jest jako główne...
olejek bazyliowy

Olejek bazyliowy – Właściwości i korzyści zdrowotne

Prozdrowotne właściwości, jakie wykazuje naturalny olejek bazyliowy, obejmuje zdolność do leczenia: nudności, choroby lokomocyjnej, niestrawności, zatwardzeń, problemów z oddychaniem oraz cukrzycy. Olejek ten jest...
olejek z dzikiej róży

Olejek z dzikiej róży – Właściwości i zastosowanie

Olejek z dzikiej róży to naprawdę niezwykły produkt naturalny, o skutecznej mocy odmładzania skóry i odżywiania włosów. Przez andyjskich Indian z Chile jest on...
olejek migdałowy

Olejek migdałowy – Liczne korzyści dla zdrowia i urody

Olejek migdałowy jest składnikiem naturalnym, od wieków z powodzeniem stosowanym do pielęgnacji zdrowia i urody. Jego stosowanie było powszechne na wiele wieków przed tym,...
olejek kardamonowy

Właściwości zdrowotne oraz działanie olejku kardamonowego

Kardamon jest znany na całym świecie, głównie jako bardzo charakterystyczna przyprawa do wielu potraw. Najczęściej występuje w postaci całych lub sproszkowanych nasion rośliny, o...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY