Sałatka z selera naciowego, jabłek, marchewki i orzechów włoskich to spaniała propozycja dla spragnionych dobrego smaku i źródła wspaniałych wartości odżywczych. Jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, ani dużego doświadczenia kulinarnego. Stanowić może samodzielny posiłek, a także dodatek do wielu różnych dań. Polecamy nasz przepis.
Nie od wczoraj wiadomo, że sałatki warzywno-owocowe to wspaniały sposób na zdrowy i pożywny posiłek. Zestawienie wysokiej jakości produktów roślinnych, a także dodanie wyrazistych dodatków i przypraw sprawia, że satysfakcja z jej przyrządzenia będzie pełniejsza. Nie trzeba się również ściśle trzymać proponowanego przez nas przepisu, gdyż wiele składników może z powodzeniem znaleźć godnych następców. Niemniej jednak, kluczowym elementem naszej propozycji niewątpliwie pozostaje seler naciowy.
Sałatka z selera naciowego, jabłek i orzechów włoskich źródłem zdrowia i wspaniałego smaku
Zastosowany w sałatce seler naciowy zapewnia doskonałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Przede wszystkim wspomaga proces utrzymywania właściwej wagi ciała, ułatwia trawienie i zapobiega problemom gastrycznym. Posada także właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i zawiera cenne związki aktywne, które ograniczają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto, doskonale nawadnia organizm i dostarcza wielu cennych witamin i minerałów.
Niniejszy przepis przewiduje również dodanie do sałatki jabłek, które doskonale zrównoważą smak pozostałych składników, a także dostarczą dodatkowych wartości odżywczych. Dodatek miodu z kolei przełamie kwasowość soku z cytryny, a także zapewni właściwości przeciwzapalne. Marchewka stanowi doskonałe źródło witaminy A, oraz nada całej potrawie przyjemnej chrupkości. Również zaproponowane w sałatce orzechy włoskie wspaniale zmienią strukturę całej potrawy, nadadzą przyjemnego wyglądu i dostarczą cennych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym wszystkim składnikom sałatka z selera naciowego może być z powodzeniem traktowane jako jedno z pełnych i zdrowych dań w ciągu dnia.
Sałatka z selera naciowego – Przepis
Składniki:
- Kilka umytych łodyg dużego selera naciowego,
- 2-3 jabłka typu Kortland lub Jonagold,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- oliwa z oliwek,
- łyżka świeżego soku z cytryny,
- łyżka musztardy,
- łyżka naturalnego miodu,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- kilka orzechów włoskich,
- mięta do dekoracji.
Przygotowanie:
- Seler naciowy dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałeczki.
- Marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Kruszymy orzechy włoskie na mniejsze kawałki.
- Wszystkie przygotowane składniki dokładnie mieszamy w misce.
- W osobnej misce mieszamy musztardę, oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny.
- Doprawiamy zmielonym pieprzem i solą.
- Na koniec, przed podaniem, całość polewamy sosem i dekorujemy miętą.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia!
fantastyczna ta sałatka w smaku i soczysta !!!
Seler mniam