10 sprawdzonych zalet zielonej herbaty

2
1997
zielona herbata
Zielona herbata to naturalny składnik diety, chroniący organizm przed wieloma chorobami i dolegliwościami zdrowotnymi

Wiele źródeł podaje, że zielona herbata jest najzdrowszym napojem na świecie. Jest pełna przeciwutleniaczy i innych składników aktywnych, które mają potężny wpływ na nasz organizm. Jej działanie obejmuje m.in. poprawę funkcji mózgu, utratę tkanki tłuszczowej, mniejsze ryzyko zachorowania na raka i wiele innych niesamowitych korzyści.

Zielona herbata to niezwykle popularny napój, stosowany dzisiaj praktycznie na całym świecie. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych posiada liczne właściwości zdrowotne. W tym artykule postaramy się przytoczyć jedynie dziesięć najważniejszych z nich. Oto najważniejsze korzyści zdrowotne, wynikające z picia zielonej herbaty, i które zostały potwierdzone w badaniach klinicznych:

  1. Zielona herbata zawiera cenne związki bioaktywne

Zielona herbata jest czymś więcej niż tylko prostym napojem, służącym dla zaspokojenia pragnienia. Wiele zawartych w niej związków bioaktywnych to bardzo ważne składniki odżywcze. Jest przede wszystkim pełna polifenoli i katechin, takich jak flawonoidy, które działają jako silne przeciwutleniacze. Substancje te mogą zmniejszyć powstawanie wolnych rodników w organizmie, chroniąc komórki i cząsteczki przed uszkodzeniem. Wolne rodniki odgrywają dużą rolę w procesie starzenia się organizmu i we wszelkiego rodzaju chorobach.

Jednym z bardziej zaawansowanych i obecnych w zielonej herbacie związków jest przeciwutleniacz galusan epigallokatechiny (EGCG), który został przebadany pod kontem właściwości leczniczych przy różnych dolegliwościach i chorobach. Wielu uważa, że może on być jednym z głównych powodów, dla których zielona herbata ma tak silne właściwości lecznicze.

Zielona herbata posiada również niewielkie ilości minerałów, które są bardzo ważne dla zdrowia i zachowania dobrego samopoczucia. Koniecznie wypróbuj jedną z bardziej znanych marek, niektóre z mniej znanych herbat mogą zawierać nadmierne ilości fluoru.

  1. Zielona herbata zwiększa spalanie tłuszczu oraz poprawia sprawność fizyczną

Jeśli spojrzeć na listę składników aktywnych niemal każdego suplementu diety, mającego na celu spalanie tłuszczu, znajdziemy w nim znaczne ilości ekstraktu z zielonej herbaty. To dlatego, że ta wspaniała roślina wykazuje wpływ na zwiększenie tempa spalania tłuszczu i przemiany materii, co zostało potwierdzone w kontrolowanych badaniach klinicznych na ludziach.

W jednym z badań, u 10 zdrowych mężczyzn zielona herbata zwiększyła zużycie energii o 4%. Inne badanie wykazało, że utlenianie tłuszczu zostało zwiększone nawet o 17%, co wskazuje, że zielona herbata może selektywnie zwiększać spalanie niechcianych naddatków energetycznych. Inne wyniki pokazują z kolei, że zastosowanie zielonej herbaty nie koniecznie wpływa na wzrost metabolizmu, a jego efekty raczej zależeć będą od indywidualnych cech danej osoby.

Zawarta w herbacie kofeina wykazuje również wpływ na poprawę sprawności fizycznej, głównie przez mobilizację kwasów z tkanki tłuszczowej i udostępnienie ich do zastosowania jako surowca energetycznego. W dwóch oddzielnych badaniach kofeina wykazała zwiększenie wydajności fizycznej nawet o 11-12%.

  1. Zawarte w zielonej herbacie związki mogą poprawić funkcjonowanie mózgu

Zastosowana w diecie zielona herbata może też sprawić, iż niektóre funkcje Twojego mózgu ulegną znacznej poprawie. Kluczowym składnikiem aktywnym tej rośliny jest kofeina, która jest znanym środkiem pobudzającym. Co prawda herbata nie zawiera jej aż tyle co kawa, jednak zupełnie wystarczająco, aby odpowiednio pobudzić mózg do pracy. Kofeina jest w stanie zablokować neuroprzekaźnik hamujący o nazwie adenozyna. Działa również w ten sposób, że w rzeczywistości zwiększa działalność neuronów i stężenie neurotransmiterów, takich jak dopamina i noradrenalina.

Kofeina prowadzi do wielu ulepszeń funkcji w różnych aspektach działania mózgu, obejmujących m.in. lepszy nastrój, czujność, czas reakcji i pamięć. Jednak… zielona herbata zawiera coś więcej, niż samą kofeinę. Posiada również L-teaninę aminokwasową, która jest zdolna do łatwego przekroczenia bariery krew-mózg. Związek ten zwiększa aktywność neuroprzekaźnika hamującego GABA, który ma działanie antydepresyjne. Zwiększa również poziom dopaminy i wytwarzanie fal alfa w mózgu.

Badania pokazują, że kofeina i L-teanina mogą mieć działanie synergiczne. Połączenie tych dwóch składników jest szczególnie silnym inhibitorem poprawy funkcji mózgu. Ze względu na L-teaninę i mniejsze dawki kofeiny, zielona herbata może dać o wiele łagodniejszy efekt niż kawa. Wiele osób zgłasza bardziej zrównoważoną energię i jest o wiele bardziej produktywnych, kiedy piją zieloną herbatę zamiast kawy.

  1. Zawarte w zielonej herbacie przeciwutleniacze mogą obniżyć ryzyko rozwoju różnych typów nowotworów

Na skutek niekontrolowanego namnażania komórek tworzą się nowotwory, które stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów ludzi. Współcześnie jest dość dobrze wiadome, że uszkodzenie oksydacyjne przyczynia się do rozwoju raka, a przeciwutleniacze mogą mieć skuteczne działanie ochronne. Zielona herbata jest doskonałym źródłem potężnych przeciwutleniaczy, które ograniczają ryzyko zapadnięcia na tę często śmiertelną chorobę.

  • Nowotwór piersi – metaanaliza badań obserwacyjnych wykazała, że kobiety, które regularnie piły zieloną herbatę miały o 22% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi.
  • Nowotwór prostaty – jedno z badań wykazało, że mężczyźni pijący zieloną herbatę mieli nawet 48% mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, który jest najczęstszym nowotworem u mężczyzn.
  • Nowotwór jelita grubego – badanie u wielu tysięcy chińskich kobiet wykazało, że zielona herbata zmniejsza nawet o 57% ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
  • Wiele innych badaniach obserwacyjnych wskazuje, że zielona herbata znacznie zmniejsza podatność na różne typy nowotworów.
  1. Zielona herbata może chronić Twój mózg na starość, obniżając ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona

Liczne obserwacje wskazują, że zielona herbata może nie tylko poprawić funkcjonowanie mózgu w krótkim okresie, ale również chronić go na starość. Choroba Alzheimera jest najczęstszą u ludzi chorobą neurodegeneracyjną oraz jedną z głównych przyczyn otępienia w zaawansowanym wieku. Choroba Parkinsona jest z kolei drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i obejmuje śmierć neuronów dopaminowych wytwarzanych w mózgu.

Liczne badania wskazują, że zawarte w zielonej herbacie związki katechin mogą mieć różne działania ochronne dla neuronów, potencjalnie zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona. Wstępne obserwacje wymagają jeszcze potwierdzenia większą ilością badań, jednak budzą one pewne nadzieje na przyszłość.

  1. Zielona herbata może obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II

Cukrzyca typu II jest chorobą, która w ciągu ostatnich kilku dekad praktycznie osiągnęła rozmiary epidemii, gdyż dotyka już ok. 300 milionów ludzi na całym świecie. Choroba ta wiąże się z podwyższonymi poziomami cukru we krwi, w związku z opornością na insulinę lub niezdolnością do jej wytwarzania.

Niektóre badania wykazują, że zielona herbata może poprawić wrażliwość organizmu na insulinę i zmniejszyć niebezpieczny poziom glukozy. Jeden z wyników u japońskich pacjentów pokazał, że osoby najczęściej pijące zieloną herbatę miały nawet o 42% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

  1. Zielona herbata poprawia zdrowie zębów i zmniejsza ryzyko infekcji

Zawarte w zielonej herbacie katechiny mogą przynosić bardzo przydatne efekty dla zachowania zdrowia jamy ustnej. Niektóre badania wykazały także, że mogą blokować namnażanie bakterii i hamować rozwój wirusów takich jak grypa. Regularne picie tego napoju może tym samym obniżyć ryzyko wielu różnych infekcji.

Streptococcus mutans to szkodliwe bakterie, występujące w  jamie ustnej. Powodują one powstawanie płytki nazębnej oraz stanowią główny czynnik tworzenia się ubytków i próchnicy. Badania wykazały, że zawarte w herbacie katechiny mogą hamować rozwój tych wielce utrudniających życie bakterii. Picie zielonej herbaty wiąże się tym samym z poprawą zdrowia zębów i zmniejszeniem ryzyka wystąpienia próchnicy. Wpływa również korzystnie na poprawę woni oddechu.

  1. Zielona herbata może pomóc schudnąć i obniżyć ryzyko utrzymywania się otyłości

Biorąc pod uwagę fakt, że zielona herbata może zwiększyć tempo przemiany materii, w krótkim okresie może pomóc również schudnąć. Liczne badania wykazały, że zawarte w niej związki aktywne potrafią prowadzić do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicy brzusznej.

Jedno z tych badań trwało 12 tygodni i objęło 240 mężczyzn i kobiet. Dowiedziono w nim, że zielona herbata posiada wyraźny wpływ na zmniejszenie tkanki tłuszczowej, masy ciała i obwodu talii. Można jednak znaleźć również dowody podważające te wyniki, które wskazują, że nie ma ona statystycznie istotnego wpływu na proces odchudzania.

  1. Zielona herbata może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego

Choroby układu krążenia, w tym choroby serca i udary mózgu, są najczęstszymi przyczynami zgonów na świecie. Badania pokazują, że zielona herbata może obniżyć poziomy niektórych z głównych obszarów ryzyka rozwoju tych chorób. Wpływać może bowiem na zmniejszenie stężenia cholesterolu, cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.

Zielona herbata wpływa również na zwiększenie zdolności przeciwutleniającej krwi, chroniąc cząsteczki cholesterolu LDL przed utlenianiem, które to zjawisko jest jednym z głównych elementów przyczyniających się do rozwoju chorób serca. Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki, nie powinno być zaskakujące, że regularne picie tego napoju pozwala na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych nawet o 31%.

  1. Zielona herbata może zmniejszyć ryzyko naturalnego gonu i pomaga żyć zdrowiej

Jak wcześniej wspomniano, picie zielonej herbaty charakteryzuje się niższym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia i nowotworów. Jedno z ciekawszych badań objęło 40.530 japońskich dorosłych, którzy regularnie pili 5 lub więcej filiżanek tego napoju dziennie. Na podstawie obserwacji stwierdzono, że osoby te znacznie mniej narażone były na naturalną śmierć, zarówno w okresie badania, jak i przez okres kolejnych 11 lat. Poniżej przedstawiono podstawowe informacje z tych badań:

  • śmierć z powodu wszystkich przyczyn: 23% niższe ryzyko u kobiet, 12% niższe ryzyko u mężczyzn,
  • śmierć z powodu chorób serca: 31% mniejsze ryzyko u kobiet, 22% niższe u mężczyzn,
  • śmierć z powodu udaru: 42% mniejsze ryzyko u kobiet, 35% niższe u mężczyzn.

W innym badaniu osób starszych, w wieku 65-84 lat okazało się, że okresie 6 lat regularne picie zielonej herbaty zmniejszyło nawet o 76% ryzyko naturalnej śmierci.

 

Może zatem warto przekonać się i spróbować wprowadzić zieloną herbatę do codziennego życia, a być może pozwoli ona lepiej się poczuć, schudnąć i obniżyć ryzyko rozwoju przewlekłych chorób. Koniecznie podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami, poniżej, w polu komentarzy.

UDOSTĘPNIJ

2 KOMENTARZE

  1. Ja się zastanawiam dlaczego w Polsce, herbatę zieloną promuje się tylko i wyłącznie jako element posiadający „pozytywny wpływ na nasze zdrowie”? Przecież herbata to nie tylko to! Cała kultura, ceremonia parzenia, różnorodne smaki, aromaty, formy podawania… mógłbym tak w nieskończoność.
    Oczywiście nie neguję tego typu promowania herbaty, bo zawsze warto jest przekonywać
    nieprzekonanych do jej picia ;-). Ale na swoim blogu na przykład, oprócz właściwości, poruszam kwestie związane z parzeniem i pochodzeniem zielonej herbaty. Może więc warto spojrzeć na temat nieco bardziej holistycznie? 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here