Olej z pestek (nasion) malin – Właściwości i zastosowania

0
2256
olej z pestek malin
Olejki z pestek malin coraz chętniej wykorzystywane są do rozmaitych zabiegów pielęgnacyjnych

W dzisiejszych czasach super oleje wydają się pojawiać we wszystkich sklepach. Właśnie teraz odkrywamy, że naturalnie występujące substancje, znajdujące się w owocach i warzywach, mogą być niezwykle korzystne, nie tylko dla naszego zdrowia, ale także dla naszej skóry. Jednym z takich produktów na pewno jest olej z pestek malin. W niniejszym artykule przybliżamy jego najważniejsze właściwości i sposoby wykorzystania. Niewątpliwe warto poznać, dlaczego olej z nasion malin stał się w ostatnim czasie tak niezwykle popularny.

Olej z pestek malin wytwarza się w procesie tłoczenia nasion wspaniałych i aromatycznych owoców. Dobrej jakości i naturalny produkt tego rodzaju cechuje się lekką konsystencją, dzięki czemu bardzo dobrze się wchłania, pozostawiając skórę delikatnie nawilżoną i elastyczną. Z tego powodu bardzo często stosuje się go w pielęgnacji twarzy, szczególnie w przypadku cery szczególnie wrażliwej, alergicznej i suchej.

Czym charakteryzuje się olej z nasion malin?

Olej z nasion malin ma dość charakterystyczny aromat, często porównywany do oliwy z oliwek. Jednak po jego zastosowaniu na skórze traci intensywność zapachu. Na tle innych olejków naturalnych wyróżnia go także ciemny, brunatno-żółty kolor, który jednak nie powoduje przebarwień skóry.

Niemniej jednak, w ostatnim czasie olej z pestek malin jest obecny niemal wszędzie tam, gdzie się nie obejrzysz. Znaleźć go można także w wielu produktach kosmetycznych, przeznaczonych również do pielęgnacji włosów. Dlaczego powinieneś rozważyć używanie go na swojej twarzy? Poniżej wyjaśniamy.

Olej z pestek malin – Właściwości i zastosowania pielęgnacyjne

Olej ten zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6. Jak wiadomo, nie mogą być one samodzielnie wytworzone przez ludzki organizm, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz. Z tego powodu należy zadbać o ich odpowiednią ilość zarówno w diecie, jak i stosowanych produktach kosmetycznych. Te cenne związki tłuszczowe pozwalają m.in. hamować powstawanie przebarwień skóry, a także utrzymywać właściwe nawilżenie.

Olejek z nasion malin zawiera także cenne substancje przeciwutleniające w postaci alfa-tokoferolu i gamma-tokoferolu, czyli związków witaminy E. Ponadto, jest źródłem flawonoidów i karotenoidów, które wspomagają ochronę skóry przed procesami utleniania. Chronią ją również przed infekcjami i stanami zapalnymi.

Oto 6 niesamowitych korzyści, które olej z nasion malin może zapewnić Twojej skórze.

  1. Wspomaganie utrzymania młodego wyglądu

Być może jeszcze nie odkryliśmy Fontanny Wiecznej Młodości, ale na razie olej z pestek malin może załatwić sprawę wielu problemów pielęgnacyjnych. Zawiera antyutleniacz zwany kwasem elaidynowym, który może pomóc w spowolnieniu uszkodzenia kolagenu.

Kolagen to składnik, który utrzymuje naszą skórę elastyczną i naciągniętą, więc jego brak może prowadzić do między innymi wiotkiej i pomarszczonej skóry. Maliny są naturalnym źródłem cennych antyoksydantów, które pomagają zwalczać nieznośne wolne rodniki. Jak wiadomo, związki te chcą siać spustoszenie na skórze i są w dużej mierze odpowiedzialne za przyspieszenie procesu starzenia, powodując uszkodzenie komórek. Więc na pewno będziecie chcieli pozbyć się ich jak najszybciej.

  1. Zmniejszanie efektów uszkodzenia od słońca

W Korei przeprowadzono badania, w których ludzkie komórki hodowano w warunkach laboratoryjnych i wystawiano na działanie silnych promieni UV. Znaleziony w malinach kwas elaidynowy naniesiono na komórki skóry przed rozpoczęciem testu. Jak się okazało, jego zastosowanie wystarczyło, aby istotnie zmniejszyć uszkodzenie skóry.

Istnieje spory potencjał, by olej z nasion malin był skuteczny w pochłanianiu zarówno promieni UVB, jak i UVC. Niektóre źródła podają, że może on być naturalnym filtrem z wartością SPF od 28 do 50, co czyni go niezbędnym składnikiem naturalnego przepisu na filtr przeciwsłoneczny. Zanim zaczniecie jednak smarować olejem z nasion malin swoją twarz i oczekiwać, że będzie was chronić, powinniśmy podkreślić, że będzie to skuteczne tylko jako naturalne wzmocnienie własnych zdolności ochronnych skóry. Nie powinno się go również stosować zamiast ochrony przeciwsłonecznej. Co prawda ma on obiecującą przyszłość, ale tak naprawdę nie wiemy wystarczająco dużo o właściwościach przeciwsłonecznych oleju malinowego, aby móc go używać jako znaczący sposób przeciwko promieniom UV.

  1. Zatrzymanie nawilżenia

Olej z pestek malin może być przydatny jako naturalny środek nawilżający, ale z jedną zasadniczą różnicą. Zamiast dawać więcej wilgoci, ryzykując, że skóra zrobi się tłusta, działa zmniejszając ilość wody naturalnie traconej przez naszą skórę w ciągu dnia. To wszystko dzięki tym małym klejnotom zwanym fitosterolami, których maliny są pełne. Poprawiając naturalną zdolność skóry do zatrzymywania odpowiedniego nawilżenia, możemy z czasem zwiększyć bazową wilgotność naszej skóry.

  1. Pozbycie się trądziku

Dzięki fantastycznym właściwościom przeciwzapalnym malin mogą one skutecznie redukować zaczerwienienia i trądzik. Wynika to głównie z jego profilu odżywczego, gdyż olej z nasion malin jest bogaty w witaminę A, a także niezbędne kwasy tłuszczowe. Oba te rodzaje substancji są niezwykle korzystne w walce z trądzikiem, jak również w utrzymaniu skóry w młodym i świeżym wyglądzie.

Wiele osób pyta, czy nakładanie oleju na skórę skłonną do trądziku to nie jest jednak zły pomysł? Cóż, to naprawdę zależy od składu kwasów tłuszczowych w danym oleju. Okazuje się, że sebum wytwarzane zazwyczaj przez osoby ze skórą tłustą i trądzikową to głównie kwas oleinowy. U pacjentów z trądzikiem wykazano niski poziom kwasu linolowego w lipidach powierzchniowych skóry.

Ten niedobór kwasu linolowego jest złą wiadomością, ponieważ powoduje, że naturalne sebum skóry staje się gęste i lepkie, co prowadzi do zatkania porów i powstawania wyprysków. Dobrą wiadomością jest to, że możemy poprawić równowagę kwasu linolowego i kwasu oleinowego za pomocą naturalnych olejów o dużej zawartości kwasu linolowego.

To właśnie sprawia, że ​​olej z pestek malin jest tak korzystny dla leczenia trądziku, gdyż jest bardzo bogaty w kwasy linolowe. Jak bogaty? Skład kwasów tłuszczowych czerwonego oleju z nasion malin to 54,5% kwasu linolowego, 29,1% kwasu α-linolenowego i tylko 12% kwasu oleinowego.

Oprócz zdolności do równoważenia naturalnego łoju na twarzy, olej z nasion malin również dostarcza witaminę E, która pomaga w naszym naturalnym procesie leczenia. Wiele osób twierdzi, że po prostu idzie o krok dalej, aby dodatkowo naprawić skórę i sprawić, by wyglądała jak nowa.

  1. Leczenie infekcji

Jak wspomniano wcześniej, obfita dawka witaminy E w oleju z nasion maliny oznacza, że ​​może on poprawić naturalną reakcję organizmu na rany. Tym samym może on pomóc w szybszym wyleczeniu z drobniejszych urazów.

Dodatkowo, ponieważ zawiera tak wiele niezbędnych składników odżywczych, to po prostu naturalnie pomaga chronić skórę, dając jej czego tak bardzo potrzebuje. Można ogólnie założyć, że bardzo często nasz organizm prawdopodobnie nie działa najlepiej, ponieważ dieta prawdopodobnie nie zawiera wielu dobrych składników. Ponad połowa tego, co nakładamy na naszą skórę, jest wchłaniana przez nasze pory, dlatego nakładanie oleju z nasion malin jest świetnym działaniem prewencyjnym.

  1. Uzyskanie ulgi od chorób skóry

Olej z pestek malin może w dłuższym okresie również pomóc osobom z chorobami skóry, szczególnie takimi jak wyprysk. Badanie opublikowane w 2000 roku wykazało, że czerwony olej malinowy może pomóc w zapobieganiu wysypkom i innym zmianom skórnym, a nawet wykazuje lepsze właściwości przeciwzapalne w porównaniu z olejami z awokado, pestek winogron, orzechów laskowych i pszenicy.

Stosowanie oleju z nasion malin

Olej z pestek malin poleca się przede wszystkim do pielęgnacji cery podrażnionej, a także skłonnej do alergii i wyraźnie przesuszonej. Pomaga również w regeneracji struktur kolagenowych i elastynowych skóry, dlatego sprawdza się w ochronie skóry dojrzałej i zmęczonej. Dzięki obecności witaminy A i E, świetnie spisuje się jako naturalne wsparcie ochrony przed wypryskami oraz zaskórnikami.

Bardzo często olejek z pestek malin stosowany jest zarówno na dzień, jak i na noc. Może także stanowić naturalną bazę pod makijaż. Przy nakładaniu go na okolicę oczu trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ niektórych może wywołać on reakcję alergiczną. Z tego powodu, przed jego aplikacją w pierwszej kolejności poleca się wykonać test alergiczny na niewidocznym fragmencie skóry.

Niektóre źródła polecają stosować go wraz z żelem hialuronowym, w celu stworzenia dwufazowego nawilżacza do skóry. Olej z pestek malin może także stanowić wspaniały dodatek do stosowanych na co dzień kosmetyków, szczególnie takich jak kremy do twarzy, maseczki, balsamy do ciała czy szampony. Najlepiej jednak mieszać go bezpośrednio przed zastosowaniem.

Możliwe wykorzystanie olejku z pestek malin

Istnieje wiele bezpiecznych możliwości wykorzystania olejku do codziennych zabiegów pielęgnacyjnych. Poniżej wskazujemy jedynie na kilka pomysłów.

  • Masaż: 10-15 kropli olejku, najlepiej w połączeniu z którymś z naturalnych olejków eterycznych. Mieszankę poleca się nakładać na dłonie, a następnie na ciało kulistymi ruchami.
  • Kąpiel ujędrniająco-regnerująca: 5-10 kropli olejku poleca się dodać do wody w wannie z ciepłą wodą.
  • Pielęgnacja skóry ciała: małą ilość nanieść na skórę i delikatnie rozsmarować. Można go również przed zastosowaniem dodać do oleju bazowego, takiego jak olej kokosowy czy masło shea.
  • Pielęgnacja twarzy: 3-5 kropli olejku należy rozetrzeć w ciepłych dłoniach, a następnie kulistymi ruchami delikatnie wcierać w dobrze oczyszczoną cerę twarzy. Powinien się on całkowicie wchłonąć w skórę.

Olejek doskonale nadaje się do łączenia z innymi produktami tego rodzaju, a także jako dodatek do domowych kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak szampony do włosów, balsamy do ciała czy maseczki.

Dodatkowe uwagi

Olejek z nasion maliny właściwej (łac. Rubus idaeus L.) jest generalnie produktem bezpiecznym i może być wykorzystywany do wielu różnych zabiegów pielęgnacyjnych. Często zaleca się go dla skóry podrażnionej, przesuszonej, a nawet skłonnej do alergii. Dzięki lekkiej konsystencji dobrze się wchłania, nie zatyka porów, a dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym pomaga chronić przed wieloma dolegliwościami dermatologicznymi.

Olejek należy przechowywać w miejscu chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, najlepiej w szklanej i ciemnej butelce. Kupując tego rodzaju olejek warto postawić na produkt naturalny, tłoczony na zimno i bez żadnych dodatków, który zapewni najwięcej dobroczynnych właściwości. Cena olejku z nasion malin zależy od pojemności i producenta, jednak najczęściej oscyluje 7-10 zł za 10 ml.

Poprzedni artykułOlej palmowy – Właściwości i zastosowania
Następny artykułNalewka fenkułowa – Przepis i zastosowanie
Kosmetologią interesuję się od kiedy pamiętam, a zawodowo zajmuję się nią całe swoje dorosłe życie. Staram się stale pogłębiać swoją wiedzę w tym zakresie, poszukując zarówno nowości, jak i tradycyjnych receptur oraz procedur pielęgnacyjnych. Kosmetologia to moja największa pasja, a także szeroka wiedza i doświadczenie, którymi z wielką satysfakcją dzielę się w każdej dostępnej formie. Szczególną uwagę zwracam na naturalne metody pielęgnacji, które wpisują się w niezwykle modny w ostatnich latach trend DIY. W miarę możliwości staram się opisywać najważniejsze i najbardziej popularne składniki kosmetyczne oraz prezentować sprawdzone formuły kosmetyków domowych. Mam głęboką nadzieję, że dzięki zawartych w moich artykułach informacjach oraz wskazówkach, czytelnicy mogą samodzielnie poszukiwać i stosować rozwiązania, odpowiednie dla swoich indywidualnych potrzeb pielęgnacyjnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.