Olej z orzechów laskowych – Zastosowania i właściwości

0
13155
olej z orzechów laskowych
Olej z orzechów laskowych ma liczne zastosowania żywieniowe i pielęgnacyjne

Olej z orzechów laskowych znany jest w medycynie ludowej od niepamiętnych czasów. Ze względu na swój wyjątkowy skład posiada cenne właściwości, nie tylko smakowe, ale również zdrowotne i pielęgnacyjne. Poznajmy najważniejsze właściwości i zastosowania tego wyjątkowego produktu naturalnego.W niniejszym artykule przybliżamy właściwości i zastosowania oleju z orzechów laskowych.

Olej z orzechów laskowych coraz częściej gości nie tylko na naszych stołach, ale także zaczyna być wykorzystywany do pielęgnacji urody. Zawiera mnóstwo odżywczych witamin i niezbędnych kwasów tłuszczowych, które pomagają chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi, zwiększają produkcję kolagenu, ale nie tylko. Wytwarzany z Corylus Avellana produkt znajduje także z powodzeniem zastosowanie w aromaterapii. Poniżej przedstawiamy najważniejsze cechy i możliwości wykorzystania tego wspaniałego oleju naturalnego.

Olej z orzechów laskowych – Właściwości i charakterystyka

Tłoczonych na zimno z łuskanych orzechów lakowych, a także nierafinowany produkt jest delikatnie mętny, o złoto-żółtym zabarwieniu i wyraźnie orzechowym zapachu. Wyraźnie gęstnieje i mętnieje w niższych temperaturach. Nie jest olejem odpornym na ciepło, dlatego nie powinno się go podgrzewać powyżej 38oC.

Olejek z orzechów leszczyny zawiera ok. 94% nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Dodatkowo w jego składzie znajdziemy witaminy A, C i E, niezbędne aminokwasy, a także minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, kobalt, cynk i sód.

Zdrowotne właściwości oleju z orzechów laskowych

Nierafinowany olej z orzechów laskowych tradycyjne zastosowanie lecznicze i profilaktyczne w zakresie chorób serca i miażdżycy naczyń krwionośnych. Ze względu na wysoką zawartość cennych minerałów, takich jak wapń, potas i sód, pozwala wzmacniać kości i normalizować ciśnienie tętnicze. Pomaga także w profilaktyce choroby zakrzepowej i wspomaga regulację poziomu cholesterolu.

Spożywanie oleju pozwala wspomagać organizm w walce z infekcjami, a także pozytywnie wpływa na stan naszego umysłu, w szczególności poprzez łagodzenie skutków stresu i przemęczenia. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych w tradycyjnej medycynie ludowej zalecano nacieranie nim klatki piersiowej i pleców. Systematyczne stosowanie oleju przyczynia się do neutralizacji toksyn, i pasożytów, a także poprawy pracy jelit i wątroby.

Kosmetyczne zastosowanie oleju z orzechów laskowych

Olej z orzechów leszczyny charakteryzuje się znaczną zawartością kwasu linolowego oraz bogactwem witaminy E, która odpowiada za neutralizację wolnych rodników. Z uwagi na możliwość opóźniania procesów starzenia olej coraz powszechniej stosowany jest w produkcji kosmetyków, w szczególności maseczek, szamponów, kremów, balsamów i toników.

Ten wyjątkowy olej jest idealny do pielęgnacji różnych typów skóry, również tłustej i problematycznej. Skutecznie pomaga oczyszczać pory, a także eliminować trądzik oraz wspomagać leczenie czyraków i ropni. Systematyczne korzystanie z oleju sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i jędrna. Wykonana z niego maseczka do włosów wykazuje właściwości wzmacniające i regenerujące.

Olej z orzechów leszczyny pomaga eliminować skutki agresywnego wpływu środowiska zewnętrznego, w szczególności promieniowania UV, wiatru i mrozu. Ponadto, wspomaga wygładzanie zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych. W celu wykorzystania go do celów kosmetycznych najczęściej zaleca się mieszanie z innymi olejami roślinnymi, takimi jak olejek arganowy, olejek z drzewa herbacianego czy olejek jojoba.

Olej z orzechów laskowych – Zastosowania

Olejek leszczynowy doskonale sprawdza się w wielu rożnych zastosowaniach, zarówno dietetycznych, jak i kosmetycznych. Poniżej przedstawiamy najważniejsze sposoby i możliwości korzystania z jego wyjątkowych właściwości.

  1. Zastosowanie w kuchni

Słodki smak oleju z prażonych orzechów laskowych, jak również dość ekskluzywny zapach powodują, że jest to świetny dodatek spożywczy w twojej domowej spiżarni. Można go używać w wielu różnych sałatkach, czy sosach vinaigrette. Jego smak dobrze komponuje się z owocami cytrusowymi, malinami i innymi naturalnie słodkimi składnikami. Jest także często używany jako alternatywa dla oliwy z oliwek w pesto, w którym odpowiednio bilansuje lekko pikantny smak bazylii.

Po spożywczy olej z orzechów laskowych sięgają dzisiaj najlepsi szefowie kuchni, stosując go najczęściej do przyprawiania sałatek i surówek. Coraz częściej można spotkać go również jako dodatek do deserów. Stanowi interesujące uzupełnienie codziennej diety, dostarczając organizmowi bogactwa kwasów omega-6. Należy jednak pamiętać, że nie wolno poddawać go obróbce termicznej.

  1. Olejek do masażu

Olej z orzechów laskowych dobrze spisuje się jako nośnik mieszanki innych olejków, równoważąc aromat oraz utrzymując aktywne działanie składników dodanych olejków eterycznych. Stanowi on świetny olejek do masażu, który nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Wnika całkowicie w skórę i doskonale ją zmiękcza. Olej z orzechów laskowych jest tradycyjnie używany przez masażystów, wykonujących masaże relaksacyjne, jak i przynoszące ulgę w bólu.

Używany jako nawilżający olejek do ciała lub olejek do masażu głęboko wnika w skórę, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i znacznie przyspieszając regenerację komórek naskórka. Poleca się go stosować w przypadku skóry zmęczonej, bladej, ziemistej i wrażliwej. Wykazuje właściwości stabilizujące i ściągające, dlatego można go stosować do skóry tłustej i łojotokowej. Olej z orzechów laskowych wykazuje skuteczne działanie ochronne, odżywcze, pielęgnujące i tonizujące. Ponadto, efektywnie wspomaga walkę z zaburzeniami funkcji tkanki łącznej, niwelując lipodystrofię, czyli tzw. cellulit. Można go również stosować do masażu odżywczego, nawilżającego i przeciwzmarszczkowego.

Stosowanie produktów o wysokiej zawartości witaminy E na skórze prawdopodobnie może pomóc zmniejszyć widoczność blizn, jednak dotychczasowe badania w tym zakresie nie przyniosły jednoznacznych rezultatów. W jednym badaniu u dzieci z bliznami chirurgicznymi, u których trzy razy dziennie nakładano na skórę witaminę E, nie pojawiły się blizny w miejscach ran. Jednak inne badanie wykazało, że witamina E nie dała istotnie lepszych rezultatów niż maść na bazie ropy naftowej. Jedna trzecia osób, które stosowały witaminę E, rozwinęła swędzącą wysypkę zwaną kontaktowym zapaleniem skóry.

  1. Domowe kremy do skóry

Olej z owoców leszczyny zaliczany jest do tzw. „suchych” olejów, co zwiększa jego przydatność w zakresie pielęgnacji skóry. Bardzo dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. Stosując go na cerę twarzy pomaga w oczyszczeniu. Wykazuje cenne działanie antyoksydacyjne, uelastyczniając i regenerując naskórek. Skutecznie przenika do głębszych warstw skóry, uszczelniając naczynia krwionośne. Szczególnie polecany jest w przypadku cery naczynkowej.

Oleju z orzechów laskowych można używać jak bazy do różnego rodzaju balsamów i kremów typu home made. Jest on dość odporny na zepsucie, co pozwala cieszyć z przygotowanego kosmetyku znacznie dłużej. Olej z orzechów laskowych jest źródłem bogactwa witaminy E oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Posiada naturalny faktor ochronny o wartości ok. 3-4. Zawarte w nim składniki aktywne mogą pomóc zmniejszyć blizny i inne defekty dermatologiczne.

W większości przypadków olej z orzechów laskowych jest bezpieczny dla osób o wrażliwej skórze. Chociaż jest lekko ściągający, różni się istotnie od ściągających produktów na bazie alkoholu, które często polecane są do codziennej pielęgnacji skóry. Środki ściągające na bazie alkoholu mogą wysuszać lub podrażniać skórę. Olej z orzechów laskowych jest naturalnym, bezalkoholowym środkiem ściągającym, który zwykle nie powoduje żadnych podrażnień.

  1. Rozwiązanie dla skóry tłustej i problematycznej

Olej z orzechów laskowych może pomóc w normalizacji skóry tłustej i problematycznej. Wykazuje łagodne działanie ściągające, które pomaga zamknąć pory, a także skutecznie reguluje wydzielanie sebum poprzez gruczoły skóry. Olej z orzechów laskowych może być dodawany do mydła, a także produktów do pielęgnacji włosów, olejów i płynów do kąpieli. Jego regularne stosowanie pozwala łagodzić objawy wielu problemów dermatologicznych, takich jak trądzik bakteryjny.

W celu przygotowania preparatu na trądzik należy zmieszać jedną łyżkę oleju z orzechów laskowych, dodać do niego 5 kropli olejku eukaliptusowego lub olejku z drzewa herbacianego, oraz 3 krople oleju z szałwii i 2 kropli olejku cyprysowego. Po dokładnym wymieszaniu miksturą należy przecierać umytą skórę twarzy.

  1. Naturalne kosmetyki upiększające

Olejek z orzechów laskowych posiada silne działanie odżywcze, nawilżające, uspokajające, ujędrniające, a także właściwości anti-aging. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E, olej nie jełczeje zbyt szybko i w chłodnym, ciemnym miejscu może być przechowywany przez około rok. Niektóre kobiety wykorzystują go jako dodatkowy i bardzo delikatny środek oczyszczający.

Kolagen jest niezbędnym białkiem, które utrzymuje strukturę kości, narządów i ścięgien. Zapewnia także skórze właściwą strukturę i elastyczność. Jak wiadomo, skóra wraz z wiekiem wytwarza mniej kolagenu, jednak witamina E może w tym pomóc. Umożliwia produkcję kolagenu przez redukcję enzymu, który niszczy kolagen. W tym kontekście olej z orzechów laskowych może być bardzo pomocny i opóźniać oznaki starzenia, takie jak utrata jędrności czy zmarszczki.

Sprawdza się także jako naturalny środek zabezpieczający cerę przed wilgocią, suchością, wiatrem i zimnem. Pozwala na zapobieganie jej wysuszeniu, niwelując problem podrażnionej i zaczerwienionej skóry. Po ten wyjątkowy olejek mogą sięgać osoby z problemem nadmiernie przesuszonej skóry.

  1. Zastosowanie terapeutyczne

Olej z orzechów laskowych jest czasami wykorzystywany do leczenia trądziku i powstrzymuje pojawianie się zaskórników. Pomaga poprawić syntezę kolagenu i elastyny w skórze. Dodatkowo stymuluje mikrokrążenie krwi, poprawiając wygląd i kondycję cery. Stosowanie oleju pozwala na doskonałe odprężenie, jego charakterystyczny aromat skutecznie łagodzi skutki stresu, poprawia nastrój i wspomaga zwalczyć chandrę.

  1. Pielęgnacja włosów

Olej z orzechów laskowych zawiera cenny skwalen oraz sterole roślinne, dlatego wcierany w skórę głowy skutecznie wzmacnia cebulki włosowe i głęboko je odżywiając. Tym samym zapobiega wypadaniu włosów i poprawia kondycję skóry głowy. W przypadku włosów farbowanych można go stosować jako naturalny wzmacniacz koloru.

Jest wspaniałym preparatem do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych, a także chroni je przez szkodliwym działaniem słońca. Może być z powodzeniem dodawany do stosowanych szamponów i balsamów do włosów.

Jak stosować olej z orzechów laskowych?

Olej z orzechów laskowych można stosować do celów spożywczych, jednak nie każdy dostępny na rynku produkt jest do tego przeznaczony. Niektóre z nich mają zastosowania kosmetyczne i pielęgnacyjne.

W celach kosmetycznych można stosować olej w czystej postaci lub łączyć go z innymi olejkami. Często poleca się go traktować jako bazę do tworzenia własnych kosmetyków, takich jak balsamy czy kremy.

Dla zachowania bezpieczeństwa przed jego zastosowaniem zaleca się jednak wykonanie testu alergicznego. Aby to zrobić należy postępować wg poniższych wskazówek:

  • wcierać niewielką ilość oleju w wewnętrzną część przedramienia,
  • przykryć ten obszar skóry bandażem i odczekać 24 godziny,
  • jeśli wystąpi podrażnienie, dokładnie spłukać przedramię i nie używaj ponownie oleju. Jeśli podrażnienie jest poważne, należy skontaktować się z lekarzem.

Jeśli nie zauważysz żadnego stanu zapalnego lub podrażnienia w ciągu 24 godzin, olej z orzechów laskowych powinien być bezpieczny, aby zastosować go gdzie indziej. Można go zastosować na wiele różnych sposobów, m.in.:

  1. Przykryć twarz lub inny obszar skóry gorącą i wilgotną ściereczką na około 20 sekund.
  2. Zdjąć ściereczkę i wmasować w skórę około 1/2 łyżeczki olejku z orzechów laskowych – w razie potrzeby można użyć jego mniej lub więcej.
  3. Olej należy pozostawić na skórze przez ok. 30 sekund.
  4. Użyć ciepłej, wilgotnej ściereczki, aby delikatnie nią wytrzeć nadmiar oleju.

Ta metoda dobrze oczyszcza twarz, a także usuwa większość rodzajów makijażu. Można używać olejku z orzechów laskowych, tak jak każdego innego środka czyszczącego, rano lub w wieczorem. Jeśli używa się go na noc, można całą procedurę przeprowadzić przed nałożeniem kremów.

Większość ludzi olej z orzechów laskowych może stosować codziennie z zachowaniem pełnego bezpieczeństwa. Jednak warto rozeznać się w możliwym ryzyku i ewentualnych skutkach ubocznych jego działania.

Olej z orzechów laskowych – Sugerowane środki ostrożności

Badania nad możliwymi skutkami ubocznymi i ryzykiem stosowania oleju z orzechów laskowych do pielęgnacji skóry są bardzo ograniczone.

Przed pierwszym użyciem olejku warto wykonać test alergiczny. W tym celu należy jedną kroplę olejku rozprowadzić w zgięciu łokcia. Jeżeli w ciągu 24 godzin nie pojawią się żadne niepokojące objawy, takie jak zaczerwienienie, świąd, zaczerwienienie czy pieczenie, można bez większych obaw zacząć stosować dany produkt.

Olej z orzechów laskowych jest bogaty w witaminę E, która jest uważana za bezpieczną dla większości ludzi. Jednak nadmierne jej spożywanie w diecie, wraz z suplementami lub stosowanie na skórze, może być szkodliwe dla zdrowia. Zbyt dużo witaminy E może powodować:

  • zmęczenie,
  • słabość,
  • nudności,
  • rozmazany obraz,
  • gazy,
  • biegunkę.

Jeśli obawiasz się o spożycie witaminy E, porozmawiaj z lekarzem, zanim zaczniesz stosować olej z orzechów laskowych. Warto również się z nim skonsultować jeśli przyjmuje się jakiś doustny lek rozrzedzający krew. Zbyt dużo witaminy E może zwiększyć działanie leku, ostatecznie prowadząc do zwiększonego krwawienia i dłuższych czasów krzepnięcia.

Przechowywanie oleju z orzechów laskowych

Olej z orzechów laskowych powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, dokładnie zamykając buteleczkę po każdym użyciu. Ustawić ją należy z dala od wszelkich źródeł ciepła i nie narażać na działanie promieni słonecznych. Niektórzy producenci zalecają przechowywanie oleju w lodówce, jednak z całą pewnością nie wolno go zamrażać.

 

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Baumann L, et al. (1999). The effects of topical vitamin E on the cosmetic appearance of scars. onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1524-4725.1999.08223.x/abstract

R, et al. (2012). Skin anti-aging strategies. DOI: Ganceviciene10.4161/derm.22804

Gibson LE. (2015). Does drinking water cause hydrated skin? mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/hydrated-skin/faq-20058067

Hyperpigmentation. (n.d.). aocd.org/?page=Hyperpigmentation

Jiang Y, et al. (2014). Astringency: A more stringent definition. DOI: 10.1093/chemse/bju021

Korać RR, et al. (2011). Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/?report=reader#!po=62.5000

Learn about the nutritional benefits of hazelnuts. (n.d.). arborday.org/programs/hazelnuts/consortium/nutrition.cfm

Michels AJ. (2012). Vitamin E and skin health. lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E

Reidl KM, et al. (2002). Antioxidant activity of tannins and tannin-protein complexes: Assessment in vitro and in vivo. pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/bk-2002-0807.ch014

Sarkar R, et al. (2013). Cosmeceuticals for hyperpigmentation: What is available? DOI:
10.4103/0974-2077.110089

Tree nut allergy. (n.d.). acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/tree-nut-allergy

Vitamin E. (n.d.). urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=vitamine

Zampieri N, et al. (2009). A prospective study in children: Pre- and post-surgery use of vitamin E in surgical incisions. DOI: 10.1016/j.bjps.2009.08.018

Poprzedni artykułSok z granatu w ochronie zdrowia i urody
Następny artykułPestki dyni – Właściwości i korzyści zdrowotne
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.