Imbir jest rośliną kwitnącą, uprawianą głównie ze względu na swój korzeń, będący przede wszystkim przyprawą do gotowania i pieczenia. Jego właściwości pozwalają także zmniejszać również stany zapalne, stymulować trawienie i tłumić apetyt. Korzyści te powodują, że wiele osób uważany jest jako cenny składnik diety, wspomagający proces odchudzania. Ale jaka jest prawda? W tym artykule przeczytasz czy warto stosować imbir na odchudzanie, w jaki sposób i jakich efektów można się spodziewać.
Literatura medyczna wskazuje, że imbir może stanowić cenny składnik zdrowej diety i wraz z ćwiczeniami może pomóc osiągnąć zdrową wagę ciała. Imbir jest jednak zwykle stosowany z innymi składnikami, gdy celem jest odchudzanie.
Przyjrzyjmy się zatem, jak stosować imbir na odchudzanie, jakie są jego ograniczenia w zakresie wpływu na utratę wagi ciała oraz jakie składniki należy rozważyć do połączenia z imbirem, aby uzyskać najlepsze efekty.
Dlaczego imbir na odchudzanie może być skuteczny?
Imbir zawiera związki aktywne, zwane gingerolami i shogaolami, które stymulują kilka czynności biologicznych w organizmie. Wyniki badań wskazują, że otyłość może powodować stres oksydacyjny i stany zapalne. Stres oksydacyjny jest spowodowany uszkodzeniem komórek organizmu przez wolne rodniki. Właściwości przeciwutleniające imbiru pomagają kontrolować wolne rodniki, a jego właściwości przeciwzapalne mogą przeciwdziałać stanom zapalnym.
Te właściwości imbiru nie odnoszą się bezpośrednio do utraty nadmiernych kilogramów, ale pomagają zapobiegać uszkodzeniom układu sercowo-naczyniowego i innym niebezpiecznym skutkom ubocznym nadwagi. Może to być bardzo istotne podczas całego procesu dochodzenia do pożądanej wagi ciała.
Niektóre badania potwierdzają pogląd, że imbir może również odgrywać bardziej bezpośrednią rolę w odchudzaniu. W jednym z nich odkryto, że mężczyźni z nadwagą, którzy spożywali imbir, znacznie dłużej czuli się nasyceni, przy takich samych porcjach.
Metaanaliza wyników badań, w których oceniano korzyści ze stosowania imbiru w kontekście odchudzania, sugeruje, że imbir może znaczący wpływ na masę ciała i tłuszcz w okolicach brzucha, talii i bioder. Zawarte w nim gingerole zachęcają do pewnych reakcji biologicznych w organizmie. Stosując imbir na odchudzanie powodujemy, że można szybciej trawić żywność i stymulować organizm do przyspieszenia trawionego pokarmu przez okrężnicę. Prawdopodobnie także, gingerole mogą stabilizować poziom cukru we krwi, co może być kluczem do efektywnej utraty wagi ciała.
Istnieją jednak pewne połączenia imbiru z innymi składnikami, które zapewniają działanie synergiczne i bardziej efektywne.
Imbir i cytryna do utraty wagi ciała
Kiedy stosuje się imbir i cytrynę razem w celu zmniejszenia masy ciała, można zyskać dodatkowy efekt, aby utrzymać swój organizm w lepszym zdrowiu. Sok z cytryny może działać jako środek zmniejszający apetyt, a ponadto zawiera dużą ilość witaminy C.
Jak stosować imbir i cytrynę na odchudzanie?
Dodanie wyciśniętej cytryny do herbaty imbirowej lub napoju imbirowego może pomóc wypić więcej płynów. Utrzymanie prawidłowego nawodnienia i dłuższe uczucie pełności prawdopodobnie poprawia efektywność wysiłków związanych z odchudzaniem.
Pij zdrowy napój z cytryny i imbiru 2 lub 3 razy dziennie, aby zmaksymalizować właściwości nawadniające i hamujące apetyt. Taka kombinacja składników sprawi, że stosując imbir na odchudzanie nie będzie on tak bardzo uciążliwy.
Ocet jabłkowy i imbir na odchudzanie
Ocet jabłkowy również wykazuje pewne własne właściwości odchudzające. Używanie go razem z imbirem może wzmocnić działanie antyglikemiczne i przeciwutleniające obu składników. Ocet jabłkowy wprowadza również do mikstury silne probiotyki, które mogą poprawić zdrowie jelit, które jest nie zbędne dla procesu chudnięcia.
Jak używać octu jabłkowego i imbiru do utraty wagi?
Najłatwiejszym sposobem na uzyskanie korzyści z tych dwóch składników jest ich połączenie w napoju i regularne picie.
Możesz przygotować herbatę imbirową, parząc kawałki imbiru w gorącej wodzie i pozwalając jej ostygnąć przed dodaniem octu jabłkowego. Woda, która jest zbyt gorąca, zabije cenne bakterie, przez co straci się efekt probiotyczny.
Do naparu zaleca się czasem dodać trochę miodu lub wycisnąć cytrynę. Na jedną szklankę herbaty imbirowej można dodać 2 łyżki octu jabłkowego. Tak przygotowany napój najlepiej jest pić przynajmniej raz dziennie, najlepiej rano przed jedzeniem, aby doświadczyć maksymalnych efektów.
Zielona herbata i imbir na odchudzanie
Zielona herbata ma również cenione właściwości odchudzające i jest popularnym składnikiem wielu suplementów diety. Istnieją bowiem dowody naukowe na to, że może przyspieszać metabolizm i przyczyniać się do szybszej utraty wagi ciała.
Jak używać zielonej herbaty i imbiru do odchudzania
Często poleca się dodać zmielonego imbiru do gorącej zielonej herbaty, aby połączyć silne działanie obu składników. Można również zapakować torebkę imbiru i torebkę z zieloną herbatą, dodając dodatkową wodę, aby napar nie był zbyt intensywny.
Poleca się pić raz lub dwa razy dziennie, pamiętając, że zielona herbata zawiera teinę i kofeinę.
Sok imbirowy na odchudzanie
Picie soku imbirowego to kolejny sposób na wykorzystanie właściwości odchudzających imbiru. Sok z imbiru zazwyczaj zawiera także inne składniki, aby rozcieńczyć ostry i pikantny smak czystego imbiru. Te dodatkowe składniki to zazwyczaj miód, sok z cytryny i woda, które same w sobie mają właściwości nawilżające, przeciwutleniające i wzmacniające odporność.
Jak stosować sok imbirowy na odchudzanie?
Można samodzielnie wykonać sok z imbiru w domu, dodając do smaku świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz agawy, miodu lub innej formy naturalnego słodzika.
Całość należy zmiksować w blenderze ze świeżym, nieobranym imbirem w ilości ok. 150 g i około 1 szklanką wody. Następnie mieszaninę można odcedzić, jeśli się chce. Przygotowany ekstrakt z imbiru można wzbogacić dodatkami, ozdabiając miętą i dodając kostki lodu zgodnie z własnymi preferencjami.
Często poleca się tak przygotowany sok raz lub dwa razy dziennie jako środek hamujący apetyt.
Imbir w proszku na odchudzanie
W porównaniu do świeżego imbiru suszony zmielony imbir zawiera większą ilość związków zwanych shogaolami. Związki te mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Jak stosować proszek imbirowy na odchudzanie?
Można spożywać imbir w proszku w postaci kapsułek lub mieszać go z wodą, aby przygotować napój imbirowy. Poleca się również posypywać nim przygotowywane potrawy.
Spożywanie imbiru w proszku w stanie surowym może jednak u niektórych powodować niestrawność, a jego smak może być nie do zaakceptowania.
Inne zalety stosowania imbiru
Imbir wykazuje wiele innych korzyści zdrowotnych, oprócz wspomagania odchudzania, w tym:
- regulację poziomu kortyzolu, znanego „hormonem stresu”,
- zwiększone i bardziej regularne wypróżnienia,
- zwiększona energia,
- zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia,
- poprawianie pamięci i funkcji mózgu,
- poprawianie funkcji układu odpornościowego.
Środki ostrożności przy stosowaniu imbiru na schudnięcie
Imbir jest ogólnie bezpieczny dla większości ludzi, aby stosować go w procesie odchudzania. Niektórzy doświadczają jednak przy jego stosowaniu pewnych efektów ubocznych, takich jak zaparcia i wzdęcia.
Imbir może zwiększać przepływ żółci z pęcherzyka żółciowego, dlatego lekarze czasem zalecają go osobom z chorobą pęcherzyka żółciowego.
Nie ma zbyt wiele informacji na temat bezpieczeństwa stosowania imbiru w czasie ciąży, chociaż dość często zaleca się go z celu łagodzenia nudności. Stosowane w tym zakresie dawki są jednak dość symboliczne. Warto jednak skonsultować się z lekarzem przed użyciem większej ilości imbiru, jeśli karmi się piersią lub jest się w ciąży, lub jeśli przyjmuje się leki rozrzedzające krew.
Gdzie kupić imbirowe produkty odchudzające?
Imbir można kupić w większości sklepów spożywczych. Świeży imbir występuje zwykle obok warzyw i owoców, a suszony w dziale z ziołami i przyprawami. Sklepy ze zdrową żywnością sprzedają różne wersje imbiru, specjalnie opracowane do stosowania jako środek wspomagający odchudzanie lub zapewniające inne korzyści zdrowotne. Można również dostać kapsułki zawierające mielony imbir.
Należy jednak pamiętać, że imbirowe suplementy doustne i mielony imbir nie są regulowane przez agencje ochrony zdrowia. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie świeżego imbiru lub produktów ze sprawdzonych i certyfikowanych źródeł.
Podsumowanie
Imbir wykazuje pewien potencjał jako składnik wspomagający proces chudnięcia. Kiedy stosuje się go wraz z innymi przeciwutleniaczami, stabilizującymi poziom cukru we krwi i działającymi przeciwzapalnie, można osiągnąć znacznie lepsze rezultaty.
Warto jednak pamiętać, że sam imbir nie doprowadzi do znacznego spadku nadwagi ciała. Kluczowe do tego są zdrowa dieta i regularne ćwiczenia. Warto jednak porozmawiać z lekarzem o swoich obawach dotyczących swojej wagi i pamiętać, że nie ma magicznego składnika, który powodowałby szybką utratę nadmiernej masy ciała.
Źródła
Ginger. (2016). nccih.nih.gov/health/ginger
Heidbohmer E., Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z, Białystok, Vital, 2016
Hahn-Hubner M., Imbir – najstarszy środek przeciwbólowy świata, Sulejówek, Wiedza i Praktyka, 2017
Ling H, et al. (2010). 6-shogaol, an active constituent of ginger, inhibits breast cancer cell invasion by reducing matrix metalloproteinase-9 expression via blockade of nuclear factor-κB activation. DOI: 10.1111/j.1476-5381.2010.00991.x
Maharlouie N, et al. (2018). The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials [Abstract]. DOI: 10.1080/10408398.2018.1427044
Mansour MS, et al. (2012). Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study. DOI: 10.1016/j.metabol.2012.03.016
Mashhadi NS, et al. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: Review of current evidence. DOI: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
Office of Dietary Supplements. (2019). Dietary supplements for weight loss [Fact sheet].
ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/
Saravanan G, et al. (2014). Anti-obesity action of gingerol: Effect on lipid profile, insulin, leptin, amylase and lipase in male obese rats induced by a high-fat diet. DOI: 10.1002/jsfa.6642
Wu K-L, et al. (2008). Effects of ginger on gastric emptying and motility in healthy humans [Abstract]. DOI: 10.1097/MEG.0b013e3282f4b224