Jagody Goji – Działanie, właściwości i opinie

4
3534
jagody Goji
Jagody Goji posiadają liczne właściwości zdrowotne i smakowe

Szukając informacji na temat jagód Goji możemy w komentarzach znaleźć zupełnie skrajne opinie. Należy postawić sobie pytanie co jest faktem a co mitem? Poniżej sprawdzimy czy warto spożywać jagody Goji oraz jakie mogą wykazywać właściwości.

Jagody Goji, znane także jako kolcowój pospolity lub szkarłatny, wywodzą się z obszaru Azji środkowej oraz Azji Wschodniej. Za macierzyste tereny ich występowania uznaje się Chiny, a także Nepal, Tybet, oraz rzadziej północne Indie i Mongolię. Jednak to właśnie owoce kolcowoju, występujące w południowych prowincjach Chin oraz u podnóży Himalajów, głównie w Tybecie i Nepalu, uznawane są najbardziej wartościowe. Zarówno pod względem zawartości składników i substancji odżywczych oraz wyjątkowych walorów smakowych i właściwości leczniczych. Smakiem przypominają nieco skrzyżowanie wiśni i żurawiny, z lekką ziołową nutą.

Jagody Goji

Jagody goji to owoce krzewu, który najlepiej czuje się w cieniu i rozwija podobnie do winorośli. Największe rośliny kolcowoju mogą osiągać wysokość do 180 cm i średnicę ok. 90 cm. Mają lancetowate liście długości 1 – 10 cm., w zależności od miejsca i odmiany krzewu. Pień kolcowoju może posiadać charakterystyczne czerwone pasy.

Krzewy Goji nie są typowymi roślinami kolczastymi, jednak niektóre odmiany mogą mieć kolczaste łodygi. Poza sezonem kwitnienia na wiosnę roślina może stracić liście, jednak później je odzyskuje wraz z białym i fioletowym kwiatostanem. Jagody goji mogą występować w wielu kolorach i odcieniach, od bladożółtego po ciemnopomarańczowy i ciemnoczerwony. Owoce mniej więcej wielkości rodzynek przyjmują często podłużny kształt, jednak mogą być także okrągłe.

Uważa się się, że w Azji może występować nawet 85 odmian kolcowoju, zaś w Ameryce Środkowej i Północnej ok. 15. Azjatyckie i Amerykańskie krzewy Goji są do siebie bardzo podobne i dość łatwo potrafią dostosować się do panujących warunków otoczenia.

Uprawa i zbieranie jagód Goji

W jaki sposób owoce Goji rozpowszechniły się na całym świecie? Obecnie krzew kolcowoju chińskiego jest rośliną uprawianą na niemal wszystkich szerokościach i długościach geograficznych. Taki stan rzeczy związany jest z tym, że jest rośliną stosunkowo odporną na niekorzystne czynniki klimatyczne. Roślina znosi dzienne wahania temperatury wynoszące ok. 20°C. Uprawa jagód Goji jest możliwa zarówno w strefach klimatu tropikalnego, jak i w strefie klimatu umiarkowanego. Krzewy Lycium Barbarum bowiem potrafią skutecznie przetrwać suszę czy nadmierne opady i wilgoć. Z powodzeniem uprawy jagód Goji przyjęły się również na terenie Polski.

Ciekawostką jest to, że świeżych jagód Goji nie powinno się dotykać gołymi rękami, ponieważ wtedy zachodzi proces utleniania i jagoda przybiera czarny kolor. Zbiera się je metodą strząsania na specjalne maty. Należy pamiętać, że świeże i mało dojrzałe owoce są trujące. Na szczęście w sprzedaży można spotkać jedynie suszone owoce. Niestety ich cena nie jest niska. Coraz częściej wytwarza się z nich także olejek, który ze względu na silne właściwości pielęgnacyjne, dodaje się do najlepszych kosmetyków naturalnych i organicznych.

Mieszanki zielarskie oraz niektóre potrawy wykorzystują oprócz jagód także inne części rośliny, tj. nasiona, kwiaty, liście i korzenie.

Jagody Goji – Właściwości odżywcze

Faktem jest, że owoce Goji są bardzo bogate w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych, które występują tylko w pożywieniu i nie są produkowane w ludzkim organizmie. Są również bogatym źródłem żelaza, którego występuje trzy razy więcej niż w szpinaku. Dostarczają także wapń, cynk, miedź, fosfor, selen i german, który ma udowodnione działanie antyrakowe.

Jagody Goji cechują się ponadto bogactwem beta-karoten, w ilości większej niż w marchewce, oraz kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwasu omega-6. Niektóre źródła wskazują, że jako jedyne spośród naturalnych produktów spożywczych stymulują organizm do wytwarzania hormonu wzrostu.

Świeże owoce zawierają witaminę C, w ilości 50 razy większej niż pomarańcza, niestety suszone jagody Goji nie są już tak bogatym tego antyutleniacza. Zawierają natomiast witaminę E, niespotykaną zbyt często w roślinach i zwaną często witaminą młodości. Można w nich spotkać witaminy z grupy B, korzystnie wpływające niemal na cały organizm oraz cenne barwniki o właściwościach przeciwutleniających. Antyoksydanty przyczyniają się do neutralizowania wolnych rodników, które odpowiadają za uszkodzenia komórek oraz przyspieszenie procesów starzenia.

Podane wartości różnią się oczywiście z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.

Jagody Goji zawierają następujące związki aktywne

  • Beta-sitosterol – środek przeciwzapalny, obniżający poziom cholesterolu,
  • Cyperon – związek przysparzający wiele korzyści dla serca i ciśnienia krwi, łagodzący dolegliwości menstruacyjne, stosowany w leczeniu raka szyjki macicy,
  • Solavetivone – potężny związek antygrzybiczny i antybakteryjny,
  • Fysalin – naturalny związek organiczny, aktywny wobec wszystkich głównych rodzajów białaczki. Stosowany w celu zwiększenia aktywności komórek śledziony, o szerokim spektrum działania przeciwnowotworowego. Stosuje się go również do leczenia zapalenia wątroby typu B,
  • Betaina –  wykorzystywana jest przez wątrobę do produkcji choliny, która uspokaja, wzmacnia pamięć, stymuluje wzrost mięśni, a także chroni przed stłuszczeniem wątroby.

Faktem jest, że właściwości i działanie owoców Goji od ponad 2500 lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej krajów azjatyckich, a zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej. Stosowane są do zwalczania wielu dolegliwości oraz zapobiegania licznym chorobom. Dotychczasowe badania naukowe faktycznie wskazują, że spożywanie jagód Goji może korzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Jagody Goji – Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych owoce Goji doskonale wspomagają utrzymanie zdrowia, na wielu różnych płaszczyznach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze korzyści odżywcze, jakie można uzyskać dzięki ich spożywaniu.

  1. Jagody Goji mogą pomagać zahamować rozwój nowotworu

Za najcenniejszy składnik jagód Goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który hamuje wzrost ludzkich komórek raka żołądka, komórek raka okrężnicy oraz komórek raka płuc, indukując ich apoptozę, czyli śmierć komórkową. W znaczący sposób powstrzymuje także rozwój komórek raka gruczołu krokowego i skutecznie hamuje wzrost ludzkich komórek raka piersi.

Kompleks polisacharydowy LBP wykazuje właściwości antyproliferacyjne, czyli hamujące namnażanie, także w stosunku do komórek wątrobiaka, jak również przyczynia się do apoptozy komórek białaczkowych. Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.

  1. Jagody Goji są dobre dla zachowania zdrowia oczu

Czerwono-pomarańczowy kolor owoców jest wynikiem wysokiej zawartości karotenoidów, a w zasadzie zeaksantyny i luteiny, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz naprawiają wywołane przez nie uszkodzenia.

Udowodniono, że jedzenie jagód Goji korzystnie wpływa na ludzki wzrok. Zawarta w nich zeaksantyna to znakomity przeciwutleniacz, który chroni oczy przed szkodliwym działaniem ostrego światła, takiego jak chociażby promieniowanie UV. Działanie tego przeciwutleniacza wspomaga luteina, która zapewnia poprawę komfortu widzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia katarakty oraz związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.

  1. Jagody Goji obniżają nadciśnienie i cholesterol

Suszone jagody Goji stanowią prawdziwe bogactwo cennych kwasów tłuszczowych omega, korzystnie wpływających na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi. Poprawiają także pamięć i koncentrację, zmniejszają ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca. Owoce Goji zawierają również betainę wykorzystywaną do produkcji choliny, będącą substancją, która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca. Ponadto znajduje się w nich B-sitosterol i kompleks LBP, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu.

UWAGA: Warto mieć świadomość, że substancje aktywne zawarte w jagodach Goji mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Spożywania tych owoców, mimo tak wielu walorów zdrowotnych, powinny unikać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. W przypadku osób borykających się z nadciśnieniem czy cukrzycą spożywanie tych owoców powinno być skonsultowane z lekarzem. Nie zaleca się również spożywania jagód Goji w przypadku osób cierpiących na alergie. Przeciwwskazaniami do spożywania jagód mogą być także ciąża i karmienie piersią.

  1. Jagody Goji obniżają poziom cukru we krwi

Naukowcy potwierdzili hipoglikemiczne działanie jagód Goji, które dzięki kompleksowi polisacharydowemu LBP mogą zmniejszyć hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Ponadto zaobserwowano, że kompleks LBP może poprawić wrażliwość na insulinę, a tym samym zmniejszyć insulinoodporność.

  1. Jagody Goji na odchudzanie

owoce GojiCenne właściwości jagód Goji to nie tylko korzystny wpływ na zdrowie. Owoce te posiadają wiele wartościowych składników odżywczych oraz dużą ilość błonnika, które jest niezwykle ważne w procesie odchudzania, gdyż pobudza pracę jelit oraz zaspakaja apetyt na długi czas. Wpływ jagód na odchudzanie wiąże się również z obecnością chromu, odpowiadającego za regulowanie poziomu cukru we krwi, zapobiegając jego nagłemu spadkowi. Dzięki temu zmniejsza się łaknienie, nie dopuszczając do podjadania między posiłkami. Wiele hollywoodzkich gwiazd wielokrotnie przyznawało się do pozbywania zbędnych kilogramów dzięki tym owocom, co spopularyzowało spożywanie jagód w kontekście walki z nadwagą.

  1. Jagody Goji mogą chronić wątrobę

Tybetańczycy od lat używają jagód Goji w terapiach pomagających oczyścić wątrobę z toksyn i usprawnić trawienie. Ostatnio ich wpływ na pracę tego narządu postanowili zbadać naukowcy. Z badań na myszach wynika, że zawarty w jagodach kompleks polisacharydowy hamuje oksydacyjne uszkodzenia wątroby, wywołane dietą wysokotłuszczową. Herbatka przygotowana z jagód Goji pomaga także na wszelkie problemy trawienne.

  1. Jagody Goji wzmacniają system odpornościowy organizmu

Jak wykazały badania, zawarty w jagodach cukier długołańcuchowy posiada silne działanie stymulujące system odpornościowy, poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A, będących  proteinami immunologicznymi, których poziom obniża się wraz z wiekiem. Gdy się starzejemy nasz organizm produkuje coraz mniej hormonu wzrostu, który jest powiązany z procesem starzenia się. Owoce Goji to jedyne znane pożywienie roślinne, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.

  1. Jagody Goji poprawiają kondycję kości i stawów

Składniki takie jak fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk i selen, które są obecne w jagodach Goji są podstawowymi pierwiastkami niezbędnymi do życia. Dodatkowo, owoce te stymulują organizm do wzmożonej produkcji kalogenu, co ma szczególne zastosowanie w przypadku bólu stawów.

  1. Owoce Goji na wzrost libido i czynności seksualnych

Od bardzo dawna w Azji jagody Goji uważane są za produkt zwiększający popęd seksualny. Zawarte w nich składniki aktywne wzmacniają ponadto odporność, wpływają na poprawę nastroju i samopoczucia, a jednocześnie zmniejszają wpływ stresu na ludzki organizm. Właściwości te mogą pozytywnie wpływać na poprawę jakości życia seksualnego. Za sprawą owoców Goji zmniejszony wraz z wiekiem popęd płciowy może zostać pobudzony, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jagody te wpływają także na produkcję testo, poprzez pobudzanie produkcji HGH.

  1. Jagody Goji zapewniają wsparcie sprawności neurologicznej oraz pracy mózgu

Niektóre źródła wskazują, że suszone jagody goji mogą pomagać ludzkiemu organizmowi w produkcji choliny, znanej również jako witamina B4. Jest to kluczowa dla zdrowia substancja odżywcza, która pozwala m.in. niwelować negatywne skutki działania wolnych rodników, które mają ścisły związek z procesami degeneracji neurologicznej oraz chorobą Alzheimera.

  1. Owoce Goji zapewnia właściwe nawodnienie organizmu

Świeże i dziko rosnące na żyznych i zasadowych glebach napływowych owoce goji posiadają bardzo duże ilości wodoru. Pierwiastek ten jest niezbędny w procesie właściwego nawodnienia organizmu. Wodór wraz z tlenem tworzy wodę, o czym przypominać może łacińska nazwa pierwiastka, znanego jako hydrogenium. W warunkach pustynnych, gdzie jest niezwykle trudno zdobyć wodę, spożywanie jagód goji często może decydować o przeżyciu.

  1. Owoce Goji zapewniają skuteczną ochronę przed procesami starzenia

Zawarte w jagodach Goji przeciwutleniacze potrafią chronić łańcuchy DNA przed niszczącym działaniem wolnych rodników oraz efektami szkodliwego działania promieniowania. Uszkodzenie DNA może narażać nas na wiele chorób i poważnych dolegliwości zdrowotnych, a także przyspiesza procesy starzenia. Wraz z wiekiem DNA jest także częściej uszkadzane, przez toksyny pochodzące z procesów metabolizmu.

Ludzki organizm jest zdolny do samodzielnej regeneracji, jednak czasami może nie nadążać z odpowiedzią na działanie dużej ilości wolnych rodników, które mogą pochodzić także z z zanieczyszczonego środowiska. Przy tym wszystkim efektywność działań immunologicznych spada w raz z wiekiem. Skutkować to może przedwczesnymi objawami obumierania zdrowych komórek. Prowadzi to często do rozwoju wielu chorób zwyrodnieniowych oraz do przyspieszonego procesu mutowania komórek, które rozwijają się w nowotwory. Zawarte w owocach Goji przeciwutleniacze pozwalają lepiej zapobiegać takim konsekwencjom starzenia.

Jagody goji suszone są jednymi z najbogatszych i naturalnych źródeł przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy. Zawierają one więcej beta-karotenu marchewka. Uznaje się, że zawartość karotenoidów w tkankach wpływa na potencjał długości życia u ssaków. Ludzki wskaźnik MLSP, wynoszący ok. 90 lat długości życia odpowiada 50 – 300 µg na decylitr stężenia karotenu w osoczu. Niektóre badania sugerują, że wyższe spożycie karotenoidów pozytywnie wpływa na długość życia.

Zakup owoców Goji

Owoce Goji to ciemnoczerwone jagody, w Polsce najczęściej dostępne w postaci suszonej. Podczas ich zakupu warto stosować się do kilku rad:

  • Warto zawsze wybierać organiczne owoce. W innym przypadku narażamy się na zakup opryskiwanych pestycydami lub dwutlenkiem siarki jagód. Organiczne jagody Goji będą  lepsze pod względem jakości, wartości odżywczych oraz smaku.
  • Lepiej jest wybierać owoce umiarkowanie wilgotne i dość miękkie. Niektórzy producenci przed sprzedażą mogą nasączać je wodą z cukrem, a potem ponownie suszyć.
  • W przypadku owoców Goji ich wielkość z zasady nie ma znaczenia, gdyż nie zaobserwowano związku między wielkością a jakością jagód.
  • Warto wybierać owoce o żywym ubarwieniu i unikać nienaturalnie mocnych odcieni. Niektórzy producenci mogą stosować chemiczne sposoby nadania im atrakcyjnej barwy. Brak wyrazistego koloru może natomiast wskazywać na to, że owoce są stare i ubogie w naturalne przeciwutleniacze.

Najczęściej spotykane produkty z jagodami Goji to:

  • suszone jagody goji,
  • sproszkowany ekstrakt z jagód goji – dostępny w torebkach lub kapsułkach,
  • sok z owoców goji – najczęściej wytworzony z koncentratu,
  • nalewki i ekstrakty z jagód goji – często wytwarzane ze świeżych i dziko rosnących owoców,
  • świeżo zebrane jagody goji – w Polsce niedostępne,
  • olej z pestek jagód goji – zasadniczo ma przeznaczenie kosmetyczne,
  • batony i chrupki z surowymi jagodami goji.

Jagody Goji – Zastosowanie w kuchni

Jagody Goji smakują podobnie jak żurawina, jednak są mniej słodkie i bardziej cierpkie. Dodatkowo mają w sobie nutę smaku pomidorowego i ziołowego. Można je spożywać tak jak rodzynki lub inne suszone owoce, czyli na surowo. Z gotowanych suszonych jagód można przyrządzać herbatę, dodawać do ryżu, zup, mięs lub mieszać z warzywami. Z jagód Goji produkowane są również soki, wina, nalewki oraz suplementy w postaci proszku, tabletek i suplementów diety.

UWAGA: Jagody Goji to nie panaceum na wszystko. Zdarzają się osoby, które zwyczajnie przesadzają i łykają jagody garściami, zapominając, że co za dużo to nie zdrowo. Jeżeli nawet są bogate w witaminy, minerały, aminokwasy i składniki odżywcze, to nie można im przypisać cudownego działania. Pamiętajmy, że owoce Goji powinny być częścią zdrowej i zbilansowanej diety jako cenny i naturalny suplement, co w perspektywie czasu skutkuje poprawą zdrowia. Z reguły uznaje się, że nie należy przekraczać 12 gramów suszonych owoców w ciągu doby. Taka ilość jest bowiem najbardziej optymalna dla naszych organizmów.

Mitem jest, że owoce Goji suszone mogą zaszkodzić. Zdarza się, że powodują zatrucia, ale nie wynika to z ich trującego charakteru. Jeśli są niedosuszone to podczas przechowywania zwyczajnie pleśnieją. Zdarza się tak najczęściej, kiedy są niewłaściwie transportowane w zbiorczych opakowaniach, jeszcze przed przygotowaniem do sprzedaży. Warto pamiętać, ze każda źle przechowywana żywność może zaszkodzić.

Jagody Goji w kosmetyce

Z kosmetycznego punktu widzenia najcenniejszymi składnikami owoców Goji i wytwarzanego z nich maceratu są antyoksydanty oraz karotenoidy, szczególnie w postaci beta-karetonu i zeaksantyny. Beta-karoten, czyli prowitamina A, pod wpływem witaminy E przekształca się w skórze w witaminę A, która pełni przede wszystkim funkcje regulacyjne i pomaga zachować dobrą kondycję skóry. Normalizuje grubość i strukturę warstwy rogowej naskórka, co prowadzi do wzmocnienia jego funkcji ochronnej i zachowania prawidłowego nawilżania. Poprawia stan tkanki łącznej skóry właściwej, a tym samym skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek.

jagody Goji w kosmetyceZawarte w jagodach antyoksydanty chronią DNA komórek przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami lub promieniowaniem UV. Wolne rodniki powstają jako uboczny produkt metabolizmu lub w wyniku działania na organizm promieniowania bądź toksyn. Cząsteczki te mogą przyczyniać się do zakłócenia wzrostu tkanek, powodować zmiany w funkcjonowaniu komórek, być przyczyną uszkodzenia struktur lipidowych i białkowych, co w konsekwencji powoduje przedwczesną śmierć komórek i mutację zdrowych komórek, prowadząc czasami do powstania  nowotworów. Duża zawartość antyoksydantów w owocach Goji przyczynia się do spowalniania procesów starzenia, wygładzania cery, zachowania jędrności skóry i ochrony przed nowotworami.

Ponadto, jagody Goji suszone zawierają znaczną ilość energetyzujących i stymulujących polisacharydów, aminokwasów i witamin, które dostarczają komórkom siły oraz energii niezbędnej do przeprowadzenia procesów metabolicznych.

Kosmetyczne zastosowanie ekstraktu z jagód Goji

Ekstrakt z jagód Goji, podobnie jak sok, zawierają dużą ilość składników odżywczych, witamin i aminokwasów, które biorą czynny udział w odbudowie komórek zniszczonej i wysuszonej skóry. Dzięki temu posiadają szczególne właściwości regenerujące i przeciwstarzeniowe. Redukują drobne zmarszczki, wzmacniają strukturę skóry, poprawiają jej jędrność i napięcie.

Ekstrakt z jagód Goji zalecany jest do stosowania na umytą skórę na noc. Wykazuje silne działanie i rano może być odczuwalne lekkie ściągnięcie skóry. Jest to proces naturalny, bardzo korzystny, a także poprawiający jędrność skóry i owal twarzy. Może pojawić się również uczucie lekkiego wysuszenia skóry. Jednak świadczy to jedynie o tym, że kosmetyk wchłonął się w całości do głębszej warstwy.

Ekstrakt z owoców Goji można używać bezpośrednio na twarz oraz wykonywać domowe maseczki. Gotowe maseczki są nie tylko drogie, ale najczęściej zawierają śladową ilość ekstraktu oraz posiadają składniki chemiczne, w celu wydłużenia terminu przydatności. Wykonując maseczkę samodzielnie nie dajemy żadnych konserwantów i możemy idealnie dobrać składniki odpowiednie dla naszego rodzaju skóry.

Przygotowanie maseczki regenerującej z ekstraktem Goji

Maseczkę najlepiej budować na odpowiedniej dla naszej cery glince:

  • glinka Beloun – cera normalna, bezproblematyczna,
  • glinka Gashull – cera zanieczyszczona i trądzikowa,
  • glinka biała – cera wysuszona i starzejąca się.

Do szklanego naczynia wsypujemy ok. 1-2 łyżeczki glinki, a następnie dolewamy 1-2 łyżeczki wyciągu z ziół, odpowiednich dla naszej cery. Warto skorzystać z rumianku, pokrzywy lub nagietka, które należy zalać ok. 20-30 ml wrzątku i parzyć pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu z jagód Goji, wszystko mieszamy i nakładamy na twarz. Aby wzmocnić działanie przeciwutleniające możemy dodać olejek arganowy, a w przypadku zanieczyszczonej skóry olejek nagietkowy.

Maseczka z wyciągu jagód Goji uelastycznia i napina skórę, zapobiegając powstawaniu drobnych zmarszczek. Poprawia także owal twarzy i wpływa korzystnie na likwidację przebarwień. Ekstrakt z Goji jest bogaty w antyoksydanty, witaminy B1,B2, B6, C, aminokwasy oraz minerały, które doskonale pobudzają aktywność komórkową oraz wszelkie funkcje witalne skóry, jednocześnie wzmacniając działanie antyrodnikowe.

Zastosowanie olejku z jagód Goji

Olej z jagód Goji, stanowiący zasadniczo macerat, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają skórze zachować młodość i jędrność. Spowalnia proces starzenia i chroni komórki przed wolnymi rodnikami, dlatego coraz częściej stosowany jest w dobrej jakości kosmetykach naturalnych i organicznych.

Kosmetyczne właściwości maceratu z jagód Goji:

  • zapewnia naturalny lifting skóry,
  • przyśpiesza procesy odnowy naskórka,
  • zwiększa produkcję włókien kalogenowych, poprawiając jędrność i gęstość skóry,
  • nawilża oraz poprawia koloryt cery, rozjaśnia piegi i skutecznie działa na przebarwienia,
  • pielęgnuje skórę wokół oczu i zapobiega powstawaniu prosaków,
  • działa przeciwstarzeniowo oraz antyutleniająco,
  • doskonale odżywia i regeneruje włosy suche i zniszczone.

Olejek z jagód Goji najlepiej jest stosować:

  • na skórę oczyszczoną, po kąpieli lub peelingu,
  • jako dodatek do kremów, balsamów i innych olejków naturalnych,
  • jako maskę na włosy na kilka godzin przed myciem.

Olejek należy dokładnie wmasować w problematyczną powierzchnię skóry i pozostawić do wchłonięcia. Należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce, lub w temperaturze pokojowej nie przekraczającej 25 st. C. Produkt należy chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Ciekawostki na temat owoców Goji

Legenda głosi, że jagody Goji zostały odkryte przez jednego z lekarzy, podczas badania starożytnego społeczeństwa żyjącego w odległym rejonie Himalajów. Stwierdził on, że wielu członków tej społeczności dożywało późnego wieku, ciesząc się dobrym zdrowiem przez 100 lub nawet więcej lat. Nie mieli oni siwych włosów i nigdy nie stracili zębów. Ostatecznie uznano, że wszyscy z tych stulatków mieszkali w pobliżu studni, nad którymi rosły jagody Goji. Dojrzałe owoce wpadały do studni, gdzie ich składniki odżywcze rozpuszczały się w wodzie, która następnie była pita przez ludzi mieszkających w pobliżu. Stało się jasne, że jagody wzbogacały wodę o jakieś substancje. Sprawiały one, że spożywanie wody z takiej studni decydowało o o lepszym zdrowiu i dłuższym życiu.

4 KOMENTARZE

  1. Jagody goji to adaptogeny – utrzymują w zdrowiu nasze najważniejsze narządy dzięki równoważeniu poziomu cukru we krwi, wspomagają czynności wątroby i układu trawienia oraz skóry. Herbatę z jagód goji parzy się w Azji w celu leczenia cukrzycy i regulacji zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, który może prowadzić zarówno do cukrzycy, jak i chorób serca.
    Zawarte w owocach goji fitoskładniki ułatwiają detoksykację wątroby i chronią ją przed kancerogenami i wirusem żółtaczki. Do składników tych zaliczamy betainę, polisacharydy i przeciwutleniające pigmenty. Betaina oczyszcza wątrobę i obniża poziom toksycznego aminokwasu homocysteiny (produkt uboczny nanobakterii) w układzie krążenia. To właśnie betaina i inne fitoskładniki mogą być źródłem przeciwzapalnych właściwości jagód goji.
    Herbata z jagód goji jest skuteczna także na wszelkiego rodzaju problemy z trawieniem i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach układu trawienia, takich jak wrzody czy zespól jelita drażliwego. Badania wskazują, iż polisacharydy obecne w jagodach goji wpływają korzystnie na nasz układ trawienny. Zawierają kwasy tłuszczowe (w tym kwas heksadekanowy, kwas linolowy, beta- element, kwas mirystynowy (heksadekanian etylu) i polisacharydy z pierwiastkami Ormus, które pobudzają produkcję kolagenu oraz zatrzymują wilgoć, odmładzając tym samym skórę.

  2. Chińczycy są przekonani, że gdy dodamy do innych potraw nieco jagód goji, wpłynie to korzystnie na trawienie, i wydaje się, że jest to uzasadnione stanowisko. Jagody goji wzmagają wydzielanie soków trawiennych do żołądka i jelit. Dr Iichiroh Ohhira, japoński naukowiec, który przez prawie 40 lat badał bakterie, zaleca spożywanie probiotyków i jagód goji.
    Organiczne jagody goji można mieszać z ziarnami kakaowca lub wieloma innymi typami superżywności, suszonymi owocami, orzechami i nasionami, tworząc mieszanki. Szczególnie dobrym połączeniem są owoce goji i ziarna kakaowca. Łączna zawartość przeciwutleniaczy w tych produktach sprawia, że są idealną przekąską podczas podróży samolotem.
    Suszone jagody goji możesz zmiksować, dodając je do koktajli, soków i eliksirów. Blender o dużej mocy bez trudu poradzi sobie ze zmieleniem suszonych jagód. Jagody goji można nasączyć wodą, poddając je procesowi rehydracji. Woda, w której moczyły się jagody, jest wspaniałym nawadniającym napojem, ale można ją wykorzystać także jako bazę do zup.

  3. Cieszę się że coraz więcej ludzi interesuje się zdrowa żywnością. Rzeczywiście jagody Goji to obecnie jeden z najbardziej popularnych superfood. Dlatego warto propagować wiedzę na ich temat.

  4. Bardzo wszechstronne informacje. Nigdy nie przepadałam za jagodami Goji ale chyba się przekonam. Dzięki bardzo i pozdrawiam.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.