Koktajl z jarmużu i dodatkami – Przepis

0
2628
koktajl z jarmużu
Koktajle z jarmużem można przygotowywać na wiele różnych sposobów, w zależności od preferencji i smaku

Koktajl z jarmużu to wspaniała propozycja na zdrowy i niezwykle odżywczy napój, który może doskonale zastąpić niejeden posiłek. Jarmuż posiada wiele cennych właściwości, zapewniających ogromny potencjał dietetyczny. Przygotowany z niego koktajl może także zawierać wiele różnych dodatków smakowych i aromatycznych, które skutecznie rozbudzą nasze zmysły. Koniecznie poznaj nasz przepis!

Jarmuż nazywany jest często „nową wołowiną”, „królem zieleni”, a także „odżywczą potęgą”. W ostatnich latach niemal na całym świecie wzbudza ogromne zainteresowanie, nie tylko dietetyków, ale również wielu osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Jedną z propozycji na jego wykorzystanie jest przepis na zdrowy i odżywczy koktajl.

Dlaczego koktajl z jarmużu to wspaniała propozycja na posiłek?

Jedna szklanka jarmużu posiada jedynie 36 kcal. oraz 5 g błonnika, dzięki któremu doskonale wspiera proces trawienia. Co więcej, wypełniony jest wieloma ważnymi składnikami odżywczymi, m.in. witaminami i minerałami. Dlaczego zatem warto jak najczęściej przygotowywać sobie świeży koktajl z jarmużu?

Koktajl z jarmużu dostarcza wielu cennych witamin

Jak wiadomo, zawarta w jarmużu witamina A przede wszystkim pozytywnie wpływa na nasz wzrok oraz skórę, a także pomaga w zapobieganiu nowotworom. Z kolei witamina C jest pomocna dla utrzymania prawidłowej pracy układu odpornościowego, metabolizmu oraz prawidłowego nawodnienia organizmu. Pomaga także przy utrzymaniu zdrowia chrząstek oraz elastyczności stawów. Stosowanie diety bogatej w składniki zawierające witaminę K, m.in. jarmuż, może pomóc uchronić organizm przed niektórymi rodzajami nowotworów. Jest także niezbędna dla utrzymania wielu ważnych funkcji organizmu, m.in. prawidłowej kondycji kości oraz krzepnięcia krwi. Zwiększony poziom witaminy K w diecie może również pomóc pacjentom z chorobą Alzheimera.

Koktajl z jarmużem jest bogaty w cenne minerały

W przeliczeniu na kalorie, jarmuż zawiera nawet więcej żelaza niż wołowina. Związek ten jest niezbędny dla zdrowia, a jego brak objawia się anemią. Umożliwia m.in. wytwarzanie hemoglobiny oraz wielu enzymów, a także pomaga przy transporcie tlenu do poszczególnych organów i części ciała. Jest również niezbędny dla prawidłowego rozwoju komórek, prawidłowego funkcjonowania wątroby i wielu innych czynności organizmu.

To cenne warzywo zawiera także siarkę, która wraz z błonnikiem skutecznie odtruwa organizm i tym samym wspomaga proces odchudzania. Ponadto, przyczynia się do utrzymania zdrowia wątroby. Z kolei magnez i fosfor m.in. wspomagają pracę układu nerwowego. Jarmuż zawiera także spore ilości wapnia, który zapobiega utracie masy kości, i utrzymuje prawidłowy metabolizm.

Potrawy z jarmużem zawierają cenne substancje przeciwutleniające i przeciwzapalne

Zawarte w jarmużu przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy czy flawonoidy, pomagają chronić organizm przed wieloma chorobami, w tym nowotworowymi. Jedna szklanka posiekanego warzywa dostarcza ok. 10% dziennego zapotrzebowania na kwas tłuszczowy omega-3, który pomaga organizmowi w walce z zapaleniem stawów, astmą, a także przy zaburzeniach autoimmunologicznych. Spożywanie większej ilości jarmużu może również pozytywnie wpływać na obniżenie poziom cholesterolu.

[Przeczytaj: Jarmuż – Właściwości lecznicze i odżywcze, przepisy]

Jak widać, koktajl z jarmużem to wspaniała propozycja na niezwykle odżywczy posiłek, niezależnie od zastosowanych dodatków.

Jarmuż koktajl – Przepis na zdrowy posiłek

Do przygotowania zdrowego koktajlu potrzeba garści umytego jarmużu. Warzywo to świetnie komponuje się z wieloma dodatkami, takimi jak jabłko, banan, mango, pomarańcza, gruszka czy ananas. Można jednak z powodzeniem popuścić wodze fantazji i sięgnąć po dowolne owoce i poszukiwać ulubionego dla siebie smaku. My proponujemy wersję lekką i niskokaloryczną, doskonale sprawdzającą się w diecie odchudzającej.

Składniki

  • 3-4 duże liście jarmużu lub 2-3 garści rozdrobnionego,
  • 1 mały ogórek,
  • 1 kiwi,
  • 1/2 jabłka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 szklanki wody mineralnej lub mleka,
  • opcjonalnie szczypta chili.

Przygotowanie

  • jarmuż należy dokładnie umyć, a następnie pozbawić zdrewniałych i twardych fragmentów,
  • warzywa i owoce należy umyć i obrać,
  • całość należy włożyć do blendera kielichowego i zalać wodą lub mlekiem,
  • można dodać szczyptę chili, która przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie,
  • koktajl powinien być dokładnie zmiksowany i podawany w schłodzonej postaci.

Chętnie poznamy Wasze opinie i doświadczenia z przygotowywania napojów z jarmużem.

Poprzedni artykułKasza jaglana z jabłkiem – Przepis
Następny artykułKwiatowy krem do mycia twarzy
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.