Zupa krem z cukinii – Przepis i właściwości

0
3982
zupa krem z cukinii
Cukinia posiada wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych

Zupa krem z cukinii to coraz bardziej popularna w naszym kraju propozycja dania, które łączy w sobie radość z jedzenia i wspaniałe korzyści odżywcze. Wykonanie przepisu nie powinno nastręczać problemów nawet początkującym adeptom sztuki kuchennej, a jego składniki są tanie i łatwo dostępne. Nasza propozycja na kremową zupę cukiniową może być także z łatwością modyfikowana, dopasowując się do szczególnych gustów i smaków.

Zaletą cukinii są nie tylko jej cenne właściwości prozdrowotne, ale również bardzo dobre walory smakowe. Z tego powodu warzywo to znajduje w kuchni wiele różnych zastosowań, stanowiąc podstawę wielu pysznych potraw i dodatków. Można ją podawać zarówno w formie surowej, jak i smażonej, grillowanej, pieczonej, duszonej czy gotowanej. Przyrządza się z niej leczo, placki, zapiekanki, kotleciki, surówki, desery i marynaty. Może również stanowić podstawowy składnik kremowej zupy, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Zupa krem z cukinii – Przepis i wskazówki kulinarne

Zupa krem z cukinii to bardzo lekkie i łatwostrawne danie, ponieważ warzywo to należy do grupy niskokalorycznych. Z tego powodu cieszy się dużą popularnością wśród osób będących na dietach odchudzających. Zawiera ponadto substancje o charakterze alkalizującym, dlatego polecana jest osobom z wrażliwym układem pokarmowym i nadkwasotą żołądka. Ze względu na niski indeks glikemiczny cieszy się uznaniem wśród cukrzyków. Bardzo ważną zaletą cukinii jest również fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Składniki

  • ok. 600g świeżej cukinii,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • ½ szklanki śmietanki kremówki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • dla smaku sól i pieprz
  • bagietka z masłem
  • ser feta.

W zależności od zastosowanych dodatków, kremowa zupa z cukinii może stanowić bardzo zdrowe i pożywne danie. W celu zwiększenia jej wartości odżywczych w białka można do niej dodać nasiona i orzechy lub starty żółty ser. Często również poleca się ją podawać z dodatkiem pieczywa w postaci grzanek.

Przygotowanie

  • Pokrojoną w kostkę cebulę należy zeszklić na oleju, a następnie dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
  • Do całości dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając smażymy jeszcze przez ok. 5 min.
  • Wszystkie składniki przekładamy do głębszego garnka i zalewamy bulionem.
  • Zupę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut pod przykryciem.
  • Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, a następnie zapiekamy w piekarniku do zarumienienia, przez ok.5 minut.
  • Po ugotowaniu zupę miksujemy i dodajemy śmietankę. W między czasie przygotować grzanki.
  • Zupę podajemy z grzankami, pokruszoną fetą i oprószamy pieprzem.

Dlaczego zupa krem z cukinii jest zdrowa?

Cukinia występuje w wielu odmianach, które różnią się od siebie kształtem, wyglądem oraz smakiem. W zależności od odmiany możemy uzyskać ciemnozielony lub żółty kolor potrawy. Potocznie zwane kabaczkiem warzywo stanowi bardzo cenne źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, dzięki którym wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Zarówno miąższ, jak i pestki, mają potencjalne działanie lecznicze i profilaktyczne w chorobach nowotworowych, dzięki którym zupa krem doskonale wzmocni i pożywi organizm. Kilka lat temu naukowcy z Polski odkryli w nasionach kabaczka substancje, mogące hamować procesy nowotworowe. Stanowią one nową rodzinę inhibitorów proteaz, trypsyn, które powstrzymują zarówno wirusy, jak i kancerogeny, przed uczynnieniem się w jelitach.

Co ważniejsze dynia i kabaczek, zwłaszcza ich ciemnopomarańczowe odmiany zimowe, są pełne karotenoidów, w tym beta-karotenu. Karoteny działają przeciwutleniająco, zwalczając wolne rodniki, które uszkadzają naczynia i mogą wywoływać rozwój zmian nowotworowych. Wyniki badań dowodzą, że warzywa dyniowate, w tym kabaczek, pozwalają obniżać ryzyko występowania raka płuc, przełyku, żołądka, pęcherza, krtani oraz prostaty. Cukinia jest również bardzo dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, i w mniejszych ilościach sodu, żelaza i cynku.

Warzywo to zawiera także witaminę C, która chroni i wzmacnia organizm, jak również witaminy z grupy B, które uczestniczą  w procesach metabolicznych i przemianie węglowodanów. Kwas foliowy pozwala regulować wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, a witamina E wspomaga m.in. pracę układu rozrodczego i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych i zakrzepów. Zawarta w cukinii witamina K dba o prawidłową krzepliwość krwi, natomiast witamina A pozwala lepiej zapobiegać mnożeniu się komórek rakowych i zapewnia prawidłowy wzrost komórek zdrowych. Wszystkie te minerały i witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Jak widać, warto spożywać takie dania jak zupa krem z cukinii, by cieszyć się jej wspaniałym smakiem, ale także cudownymi wartościami odżywczymi.

Poprzedni artykułWłaściwości zielonej herbaty – Dlaczego warto ją stosować
Następny artykułOlejek eukaliptusowy – Korzyści i zastosowania zdrowotne
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.