Strona główna Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy to produkty spożywcze, które stosowane są do celów kulinarnych, w celu nadania odpowiedniego smaku, urozmaicenia go i zapewnienia potrawom silniejszego aromatu. Można je dodawać do bardzo różnych potraw, nie wiedząc nawet jak wiele korzyści zdrowotnych mogą nam zapewnić. Często wskazuje się na lecznicze właściwości ziół, które nawet wykazują naturalne właściwości przeciwnowotworowe. Zioła i przyprawy ziołowe charakteryzują się silnym aromatem, głównie dzięki obecności organicznych związków chemicznych, jakimi są terpeny. Substancje te są także bardzo cenione w kosmetyce i naturalnej pielęgnacji urody. Ze względu na naturalne właściwości zdrowotne warto włączyć zioła do codziennej diety i zacząć korzystać w możliwe szerokim zakresie. W tym dziale znaleźć można bardzo cenne informacje na temat właściwości i zastosowań ziół i przypraw. Dzięki nim można znaleźć odpowiednie dla siebie składniki diety, a także skutecznie działające surowce do domowych kosmetyków pielęgnacyjnych. Niewątpliwie warto zacząć regularnie korzystać z powszechnie dostępnych i tanich darów, jakie daje nam wszystkim matka natura.

szałwia lekarska

Szałwia lekarska – Właściwości i zastosowania

Najpopularniejszym gatunkiem szałwii w Polsce jest szałwia lekarska. Międzynarodowe Stowarzyszenie Ziołolecznictwa doceniwszy całe bogactwo składników zawartych w tej odmianie rośliny wybrało ją w 2001...
nagietek lekarski

Nagietek lekarski – Właściwości i zastosowania

Zioła są bogactwem rozmaitych związków chemicznych o właściwościach leczniczych, które nazywamy substancjami biologicznie aktywnymi. Związki te współczesna nauka potrafi doskonale rozpoznać, wyodrębnić i opisać....
kocanka piaskowa

Kocanka piaskowa – Właściwości i zastosowania

Kocanka piaskowa to bardzo charakterystyczna roślina ziołowa, wyróżniająca się wieloma właściwościami zdrowotnymi i kosmetycznymi. Dzięki bogactwu wielu cennych składników, w tym flawonoidów i fitosteroli,...
szałwia hiszpańska

Szałwia hiszpańska (nasiona Chia) – Fakty żywieniowe

Szałwia hiszpańska Salvia hispanica, lepiej znana jako Chia, to małe czarne nasionka rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Była cennym dodatkiem ubogiego pożywienia już...
dziurawiec

Dziurawiec nie tylko w stanach depresyjnych, PMS i menopauzie

Dziurawiec zwyczajny to roślina kwitnąca z rodzaju Hypericum, która od ponad 2000 lat była wykorzystywana jako zioło lecznicze, głównie w celu łagodzenia stanów przeciwdepresyjnych...
kozieradka

Kozieradka – Właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni

Każdy kto zna nieco kulturę Wschodu wie, że indyjskie gospodarstwa domowe nie mogą obyć się bez nasion i liści kozieradki. Jest ona stosowana w...
żywokost

Właściwości i zastosowanie żywokostu lekarskiego

W ciągu ostatnich dwóch stuleci w medycynie ludowej żywokost lekarski stosowany był jako jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Powszechnie wierzono również, że jego...
korzyści z wiesiołka

5 najważniejszych korzyści z wiesiołka

Dopiero stosunkowo niedawno udowodnione zostały nierozpoznane wcześniej korzyści ze stosowania oleju z wiesiołka dla ogólnego stanu zdrowia. Wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy...
lubczyk

Lubczyk w naturalnej ochronie zdrowia

Lubczyk (Levisticum officinale) jest rodzajem byliny, należącej do rodziny selerowatych. To wieloletnia liściasta roślina, która jest już niezwykle ceniona niemal na całym świecie. Naukowcy i...
kardamon

Zdrowotne właściwości kardamonu

Kardamon to bylina, należąca do rodziny imbirowatych, posiadająca małe strąki z czarnymi nasionami wewnątrz. Mielone nasiona dają bardzo przyjemny zapach i orientalny smak, dlatego...
czystek

Czystek i jego wspaniałe działanie zdrowotne

Czystek (Cistus x incanus) jest jedną z najsilniej działających roślin, które umożliwiają efektywne wsparcie ludzkiego systemu odpornościowego, zasadniczo bez powodowania istotnych skutków ubocznych oraz...
ostropest plamisty

Ostropest plamisty w leczeniu i regeneracji wątroby

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, działającym m.in. jako podstawy element systemu obrony przed szkodliwym działaniem pochodzących z diety i środowiska toksyn....

POPULARNE ARTYKUŁY

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE