Pokrzywa – Właściwości, działanie, przeciwwskazania

4
4224
pokrzywa
Pokrzywa posiada liczne właściwości zdrowotne, z których warto korzystać jak najczęściej

Pokrzywa, o botanicznej nazwie Urtica Dioica L., to roślina bardzo często stosowana w tradycyjnej medycynie ludowej. Współcześnie jest jednak najczęściej traktowana jako uciążliwy chwast, którego chcemy się za wszelką cenę pozbyć. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak cudowne właściwości pokrzywy mogą pomóc przy rozmaitych dolegliwościach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Jest ona także niezwykle łatwa do zastosowania w postaci naparów, soku, czy herbatki ziołowej.

Pokrzywa to jednoroczna i rozłożysta roślina zielna, która może osiągać wysokość 1-2 metrów. Należy do niej wiele odmian, rozrzuconych po całym świecie. Liście oraz łodyga pokryte są cienkimi włoskami, które boleśnie kłują, kiedy się je dotknie. Właśnie od tej właściwości pochodzi nazwa rośliny. Jednakże, pozostałe właściwości pokrzywy czynią z niej bardzo cenne źródło wielu ważnych składników odżywczych. Przyjrzyjmy się zatem jej nieco bliżej.

Pokrzywa – Najważniejsze informacje żywieniowe

Zatem w jaki sposób liście pokrzywy wpływają korzystnie na zdrowie? Czynią to za pomocą swoich składników odżywczych, którymi są wypełnione.

  • Pokrzywa jest bogata w witaminę A, C, D, K i witaminy z grupy B.
  • Stanowi także dobre źródło żelaza, potasu, manganu, wapnia, jak również magnezu, fosforu, jodu, krzemu, sodu oraz siarki.
  • Pokrzywa posiada dużą ilość aminokwasów roślinnych i niewielką ilość tłuszczu.
  • Pokrzywa jest dobrym źródłem cennego chlorofilu i tanin.
  • Roślina zawiera również serotoninę pozwalającą na polepszenie nastroju, a także związki enzymatyczne, naturalnie regulujące metabolizm.
  • Pokrzywa zawiera liczne związki aminowe, garbniki, kwas pantotenowy, a także kwas mrówkowy, glikolowy, glicerolowi.
  • W pokrzywie znaleźć można także olejki eteryczne, sole mineralne, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, a także fitosterole i flawonoidy.

Pokrzywa cudownym ziołem na wiele różnych dolegliwości

Zdrowotne właściwości pokrzywy znane są już od co najmniej Średniowiecza. W ziołolecznictwie wykorzystuje się wszystkie jej części, czyli korzeń, liście, nasiona oraz kwiaty, które mogą różnić się nieco zastosowaniem i osiąganymi korzyściami zdrowotnymi. Tradycyjnie roślinę tę wykorzystuje się do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, szczególnie naturalnych szamponów do włosów. Pokrzywa uznawana jest przez zielarzy za prawdziwą skarbnicę związków aktywnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania pełni zdrowia. Poniżej przedstawiamy jej najważniejsze właściwości i zastosowania.

 

Właściwości pokrzywy w kontekście pielęgnacji skóry

Każdemu zależy na własnym wyglądzie, a w dużym stopniu decyduje o tym kondycja naszej skóry. Według licznych źródeł liście pokrzywy doskonale pomagają cerze osiągnąć nieskazitelny wygląd. Sprawdźmy zatem w jaki sposób to niezwykłe zioło wpływa na wygląd skóry.

  1. Pokrzywa może być pomocna w leczeniu trądziku

Suszone liście pokrzywy mogą być stosowane zewnętrznie na miejsca dotknięte trądzikiem i innymi podobnymi skazami dermatologicznymi. Ekstrakt z liści pokrzywy stosowany jest również jako tonik dla skóry tłustej oraz trądzikowej. Pomaga nie tylko w pozbyciu się trądziku, ale również w wyeliminowaniu bliznowaceń oraz przebarwień. W celu złagodzenia stanów zapalnych i poprawienia kondycji skóry można wykorzystać napar z pokrzywy w charakterze środka do przemywania cery twarzy.

  1. Pokrywa wykazuje cenne właściwości ściągające

Liście pokrzywy wykazują naturalne właściwości ściągające, które pomagają w leczeniu takich problemów i chorób skóry jak wypryski, ukąszenia owadów, a także ospa wietrzna. Ekstrakt ziołowy lub preparat na bazie oleju pokrzywowego może być stosowany miejscowo na obszarach dotkniętych schorzeniem. Ściągające właściwości pokrzywy wykorzystuje się także w kremach do pielęgnacji cery twarzy.

  1. Ekstrakt pokrzywowy zapobiega stanom zapalnym

Liście pokrzywy posiadają wspaniałe właściwości przeciwzapalne i mogą być stosowane w leczeniu oparzeń skóry oraz do zmniejszania widoczności blizn. Ekstrakt z pokrzywy to często wykorzystywany składnik naturalnych preparatów do zapobiegania i leczenia stanów zapalnych skóry.

  1. Herbata z pokrzywy leczy wypryski

Regularne spożywanie liści pokrzywy pomaga w leczeniu wielu chorób skórnych, takich jak egzema. Najczęściej zaleca się pić 2-3 szklanki herbaty z pokrzywy dziennie, aby pozbyć się toksyn z organizmu i ujawnić naturalne piękno skóry. Można również umieszczać roztarte nasiona pokrzywy na miejsca objęte wysypką, której towarzyszą wypryski.

Właściwości pokrzywy w zakresie pielęgnacji włosów

Pokrzywa na włosy? Oczywiście, że tak. Oto kilka zalet tej pospolitej rośliny, które bardzo korzystnie na nie wpływają, podczas stosowania domowych zabiegów pielęgnacyjnych.

  1. Produkty pokrzywowe ułatwiają walkę z utratą włosów

Wykorzystywanie pokrzywy jest najstarszym sposobem na walkę z wypadającymi włosami. Kapsułki oraz napar z pokrzywy mogą być stosowane doustnie, w celu złagodzenia procesu nadmiernego wypadania włosów. Natomiast masaż skóry głowy, z wykorzystaniem olejku z pokrzywy, doskonale pobudza cebulki włosów do pracy i wzmacnia ukrwienie skóry głowy. Dobrym sposobem jest także regularne stosowanie szamponu pokrzywowego, który stanowi bardzo popularny i znany na całym świecie kosmetyk pielęgnacyjny.

  1. Pokrzywa zapewnia pomoc w zdrowym wzroście włosów

Pokrzywa pomaga nie tylko zapobiegać wypadaniu włosów, ale również wspiera ich wzrost. Liście pokrzywy są bogate w krzemionkę oraz siarkę, dzięki którym włosy stają się bardziej lśniące i zdrowsze. Płukanie włosów ekstraktem z pokrzywy wymieszanym z wodą pomaga w zapobieganiu wzmacnia ich strukturę i przywraca naturalny kolor.

  1. Pokrzywa pozwala na skuteczniejsze zwalczanie łupieżu

Masowanie skóry głowy olejkiem kokosowym lub olejkiem musztardowym wymieszanym z ekstraktem z liści pokrzywy korzystnie eliminuje łupież. Taką mieszankę olejków należy na skórze głowy pozostawić na noc. Sok uzyskany poprzez zgniatanie świeżych liści pokrzywy jest również bardzo często wykorzystywany do leczenia łupieżu.

Właściwości pokrzywy w zakresie ochrony zdrowia

Jak już wcześniej wspomniano, liście pokrzywy wypełnione są wieloma cennymi składnikami odżywczymi. Oto niektóre z korzyści dla zdrowia, które można osiągnąć poprzez stosowanie tej wspaniałej rośliny.

  1. Liście pokrzywy zapewniają naturalne leczenie bólu stawów

Pokrzywa wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, co czyni ją dobrym środkiem na bóle stawów. Korzystnie wpływa również na inne choroby współistniejące, takie jak reumatyzm, dna moczanowa, zapalenie kaletki i zapalenie ścięgna. Sok lub ekstrakt z pokrzywy wcierany i wmasowywany w stawy łagodzi ich ból. Stosowana wewnętrznie nalewka oraz herbata z pokrzywy również pomagają przy tego rodzaju schorzeniach.

  1. Leczenie łagodnego przerostu gruczołu krokowego

Pokrzywa wykorzystywana jest w lekarstwach na łagodny przerost gruczołu krokowego, a także na inne choroby związane z prostatą. Chociaż badania wykazały, że prawdopodobnie nie jest dostatecznie skuteczna przy zmniejszaniu zaawansowanego problemu, to jednak może być skuteczna w leczeniu choroby we wczesnym stadium. Chodzi o moment, w którym objawy dopiero zaczynają się pojawiać. Zawarte w pokrzywie składniki pomagają w zatrzymaniu wzrostu oraz podziału komórek wokół tego obszaru, a tym samym przyczynia się do poprawy zdrowia gruczołu krokowego.

  1. Herbata z pokrzywy zapewnia skuteczniejsze leczenie zakażenia dróg moczowych

Pokrzywa wykazuje właściwości moczopędne i pomaga w oddawaniu moczu. Często łączona jest z żurawiną. Liście rośliny mogą być stosowane w leczeniu infekcji dróg moczowych, infekcji pęcherza moczowego, a także innych problemów związanych ze złym stanem układu moczowego, który często jest spowodowany kamieniami w nerkach lub pęcherzu moczowym. Rozbija drobne kamienie i wypłukuje je z moczem. Pokrzywa jest również skuteczna w leczeniu biegunki i wspomaga proces odchudzania.

  1. Liście pokrzywy mogą zmniejszać reakcje alergiczne organizmu

Tradycyjnie liście pokrzywy wykorzystywane podczas leczenia i łagodzenia alergii. Uważa się, że spożywanie tej rośliny przed posiłkiem zmniejsza reakcję alergiczną na jedzenie. Pokrzywa posiada naturalne właściwości przeciwhistaminowe, które chronią organizm przed gwałtownymi reakcjami uczuleniowymi. Właściwości pokrzywy dobrze sprawdzają się m.in. przy alergicznym nieżycie nosa i są przydatne w leczeniu sezonowych alergii, kataru, kaszlu, kichania, a także pokrzywki oraz astmy.

  1. Produkty z pokrzywy pobudzają libido

Pokrzywa działa pobudzająco na libido, gdyż zwiększa poziom testosteronu, a także pomaga organizmowi dłużej go utrzymać w krwiobiegu. Dzięki temu jest skutecznym i w pełni naturalnym lekarstwem na poprawę popędu płciowego.

  1. Związki aktywne pokrzywy dają pomoc w zatamowaniu krwawienia

Dzięki ściągającym właściwościom pokrzywy możliwe jest skuteczniejsze zatrzymuje krwawienia. Pomaga w tamowaniu wewnętrznych krwotoków, takich jak zbyt obfita miesiączka, krwawienie z pochwy, hemoroidów, krwawienie z płuc oraz żołądka. Pokrzywa pomaga również w zatrzymaniu zewnętrznego krwawienia, jak na przykład krwawienie z nosa.

  1. Liście pokrzywy dają pomoc w produkcji krwi

Ponieważ liście pokrzywy zawierają duże ilości żelaza, są wykorzystywane do leczenia niedokrwistości. Roślina ta znana jest ze zdolności do pobudzania produkcji krwi oraz jej oczyszczania. Regularne spożywanie liści z pokrzywy wpływa korzystnie przy problemach z anemią, a także na obniżenie poziomu cukru we krwi.

  1. Pokrzywa zapewnia pomoc przy problemach kobiecych

Regularne spożywanie liści z pokrzywy w postaci herbatki ziołowej, szczególnie często zaleca się kobietom. Nie tylko pomagają one w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów, ale również wspierają eliminowanie problemów kobiecych. Zawarte w pokrzywie składniki aktywne pomagają m.in. w złagodzeniu bólu i stresu, związanego z napięciem przedmiesiączkowym, a także bólów w czasie menopauzy. Pokrzywa może również złagodzić bóle związane z porodem. Pomaga także kobietom karmiącym piersią poprzez zwiększenie laktacji.

  1. Pokrzywa zapewnia lepsze absorbowanie tłuszczu

Poza cennymi antyoksydantami, herbata z pokrzywy posiada również inne korzystne dla zdrowia związki, takie jak beta-sitosterol. Związki te absorbują tłuszcze znajdujące się w krwi. Dzięki temu można kontrolować poziom cholesterolu we krwi i zapobiegać chorobom serca.

  1. Ekstrakt z pokrzywy daje lepszą ochronę DNA przed uszkodzeniami

Złe nawyki żywieniowe często doprowadzają do zwiększenia ryzyka pojawienia się nadmiernej ilości toksyn w organizmie, które mogą uszkodzić DNA i błony komórkowe. Zawarte w liściach pokrzywy przeciwutleniacze usuwają te toksyny, niwelują działanie wolnych rodników, a tym samym chronią DNA i błonę komórkową. Istotne znaczenie dla oczyszczania organizmu z toksyn mają także moczopędne właściwości pokrzywy.

  1. Produkty pokrzywowe zmniejszają bóle mięśniowe

Liście z pokrzywy zawierają pewne składniki, które mają właściwości lecznicze oraz odmładzające. Korzystnie wpływają na sportowców, którzy odczuwają bóle mięśni, spowodowane nadmiernym naprężeniem i rozciąganiem.

  1. Pokrzywa na odchudzanie

Herbata z liści pokrzywy jest często polecana dla wsparcia procesów odchudzania. Pozwala ona przede wszystkim aktywować oczyszczanie organizmu z toksyn, które powstają w wyniku naturalnych działań metabolicznych organizmu. Pokrzywa na odchudzanie to jeden z najstarszych przepisów w polskim ziołolecznictwie.

  1. Herbata z pokrzywy dla prewencji w ochronie zdrowia

Jedna szklanka herbaty z liści pokrzywy posiada dostatecznie dużo ważnych składników, które mogą skutecznie pobudzać odpornościowy organizmu. Często zaleca się jej spożywanie jako środka zapobiegającego przeziębieniu i grypie. Jeśli uda się regularnie wypijać kilka szklanek herbaty z liści pokrzywy, można istotnie wspomóc system odpornościowy organizmu, a także zapobiec licznym dolegliwościom.

Inne zalety stosowania pokrzywy

Poza wymienionymi powyżej korzyściami pokrzywa posiada również inne właściwości, o których warto wspomnieć:

  • Zawarte w pokrzywie składniki aktywne korzystnie wpływają na działanie układu endokrynologicznego.
  • Liście pokrzywy są dobrym źródłem antyoksydantów, minerałów oraz witamin, dzięki czemu wykazują działanie przeciwnowotworowe.
  • Pokrzywa może być przydatna w leczeniu zaburzeń neurologicznych, takich jak rwa kulszowa czy nerwobóle.
  • Ekstrakt z pokrzywy to znany składnik naturalnego toniku, który poprawia krążenie krwi w organizmie.
  • Pokrzywa znana jest ze stymulowania układu trawiennego do pracy, co pomaga w leczeniu niestrawności oraz problemów z gazami.
  • Herbata z pokrzywy jest wykorzystywana do płukania jamy ustnej, przy leczeniu infekcji jamy ustnej oraz gardła.
  • W ziołolecznictwie pokrzywa wykorzystywana jest do zapobiegania chorobie Alzheimera.
  • Pokrzywa wykazuje cenne działanie, korzystne w leczeniu przekrwienia, kaszlu, zapalenia oskrzeli, a także przy innych przewlekłych chorobach układu sercowo-naczyniowego.
  • Zawarte w pokrzywie składniki znane są ze zdolności zabijania robaków i pasożytów jelitowych.
  • Płukanie jamy ustnej naparem z pokrzywy zapewnia działanie antybakteryjne, które zapobiega zapaleniu dziąseł i jamy ustnej, a także innym chorobom jamy ustnej.
  • Liście z pokrzywy poprawiają odporność oraz pomagają leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Herbata z pokrzywy

Napar z pokrzywy to najbardziej popularny sposób korzystania z właściwości zdrowotnych tej pospolitej rośliny zielnej. Można go wykonywać ze świeżych liści, suszu lub torebki. W pierwszym przypadku warto użyć kilku ładnych liści z młodej i zdrowej rośliny. Susz z pokrzywy jest obecnie dostępny w większości sklepów ze zdrową żywnością oraz zielarskich. Torebki z herbatą ziołową dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Herbatę z pokrzywy najczęściej sporządza się z 2 łyżek suszonych liści, zalanych jedną szklanką wrzącej wody. Po kilku minutach pod przykryciem, napój należy przecedzić. Napar poleca się pić ok. 2-3 razy w ciągu dnia, najlepiej między posiłkami.

Herbata z pokrzywy w ciąży

Wielu lekarzy i dietetyków zaleca regularne picie herbaty z pokrzywy w ciąży. Może być ona bardzo korzystna, gdyż zawiera znaczne ilości cennych witamin, kwasów organicznych, związków aminowych, wapnia i żelaza. Po urodzeniu dziecka może stymulować lepszą  produkcję mleka w piersiach, a także reguluje poziom nadmiaru odkładającej się w organizmie wody. Tym samym redukuje obrzęki ciała i pozwala przywrócić wcześniejszy stan sylwetki. Nie zaleca się stosowania pokrzywy w przypadku niewydolności nerek, gdyż poprzez działanie moczopędne, może dodatkowo je obciążać.

Podczas ciąży, pokrzywa może być również przydatna w przypadku krwawień, problemów z krzepliwością krwi lub bólów stawów. Herbatka pokrzywowa jest bogata w witaminę K, a także flawonoidy i garbniki, które pomagają skutecznie ograniczyć krwawienia oraz zwiększają wchłanialność wapnia. Zawarta w pokrzywie witamina C pomaga z kolei lepiej chronić przed infekcjami i wzmacniać ogólną odporność. Z kolei witamina B2 zapewnić może przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Pokrzywa może być pomocna także w przypadku wystąpienia cukrzycy ciążowej, ponieważ wpływa na pracę trzustki, która dzięki produkcji odpowiednich enzymów może obniżać poziom glukozy we krwi. Ponadto, produkty pokrzywowe może także przeciwdziałać anemii ciążowej, ponieważ zawierają znaczne ilości żelaza. Tym samym wpływają pozytywnie na poziom hemoglobiny i przeciwdziałają  niedokrwistości. Herbata z pokrzywy zapobiega również infekcjom układu moczowego, które są szczególnie niebezpieczne podczas ciąży.

Sok z pokrzywy

Coraz bardziej popularną formą korzystania z właściwości zdrowotnych rośliny jest stosowanie soku z pokrzywy. Produkty tego typu można obecnie kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Znacznie lepszym pomysłem jest samodzielne wykonanie tego zdrowego napoju.

Sok z pokrzywy sporządza się ze świeżych liści rośliny, najlepiej zebranych w niezanieczyszczonych miejscach. Warto wybierać zdrowe rośliny, młode, jednolicie zielone i bez plam na liściach. Zebraną pokrzywę można zblendować lub użyć sokowirówki, wstępnym sparzeniu wodą. Uzyskany sok należy rozcieńczyć wodą, ponieważ ma on właściwości odwadniające. Przygotowanym płynem poleca się często płukać gardło oraz jamę ustną. Można go także stosować w celu przemywania skóry przy takich dolegliwościach jak ropnie, wrzody czy trądzik.

Pokrzywa – Przeciwwskazania i ewentualne efekty uboczne

Liście z pokrzywy mają wiele zalet, o których można poczytać w różnych opracowaniach medycyny ludowej. Jak każde zioło, tak i pokrzywa, może wywołać również pewne skutki niepożądane. Skutki uboczne stosowania pokrzywy są najczęściej bezpośrednio związane z łączeniem ich z innymi lekami, a także z osobniczym stanem zdrowia pacjenta.

  • Stosowanie pokrzywy może doprowadzić do podniesienia ciśnienia krwi, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę w przypadku nadciśnienia.
  • Liście z pokrzywy są silnym środkiem moczopędnym, dlatego połączone z innymi lekami moczopędnymi mogą doprowadzić do odwodnienia.
  • Niektóre badania wykazują, że zawarte w pokrzywie związki organiczne mogą ingerować w leki rozrzedzające krew, co może utrudnić krzepnięcie krwi.
  • Z korzystania z właściwości pokrzywy powinny zrezygnować kobiety cierpiące na dolegliwości dróg rodnych. Przeciwwskazaniami są także nowotwory macicy, cysty, a także częste krwotoki, powodowane polipami, przewlekłą chorobą nerek, zabiegami chirurgicznymi oraz stosowaniem leków na cukrzycę.

Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać przy kontakcie z liśćmi pokrzywy, są włoski na roślinie, które powodują poparzenia. Dlatego właśnie zaleca się stosowanie rękawiczek i ubrań z długim rękawem, kiedy planuje się zbiory tej rośliny. Pokrzywa traci właściwości drażniące w procesie suszenia i gotowania. Chociaż zapewnia wiele korzyści włosom, skórze oraz ogólnemu stanowi zdrowia, to jednak kapsułki z jej ekstraktem powinny być dość często stosowane pod nadzorem lekarza.

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29745257
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29704081
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29769793

4 KOMENTARZE

  1. W Polsce występują trzy gatunki pokrzywy: konopiolistna (Urtica canabina L.), która ma parzące włoski tylko na kwiatostanach, zwyczajna (Urtica dioica L.) wielka, dochodząca do 2 metrów wysokości i żegawka (Urtica urens L ), która ma około pół metra wysokości i cała jest pokryta parzącymi włoskami; rośnie jako chwast w ogrodach i przy drogach.
    Pokrzywę zbiera się od maja do września w dni pogodne. Należy ją suszyć w cieniu, w miejscu pozbawionym wilgoci. Pokrzywy po zwiędnięciu tracą właściwości parzące. Łatwo się zaparzają i brunatnieją, dlatego rozkładamy je cienką warstwą w miejscu przewietrzanym. Po wysuszeniu osmykuje się ziele odrzucając łodygę.
    Pokrzywa zawiera mikroelementy (wapń magnez, fosfor, żelazo, siarkę, potas, jod, krzem i sód), witaminy (A, C, B-2, K-l, karotenoidy), jest więc czynnikiem witaminizującym. W liściach pokrzywy występują także flawonoidy, kwasy organiczne (glicerolowy, głikolowy, mrówkowy i in ), a ponadto chlorofil, serotonina, histamina, garbniki i acetylocholina.

  2. Pokrzywa uważana jest powszechnie za uciążliwy chwast. Jest jednak jednym z najlepszych ziół leczniczych, o silnym działaniu i bardzo szerokim zastosowaniu. Podobno najbardziej aktywna leczniczo są rośliny rosnące nad ciekami wodnymi, jeziorami czy rzekami. Dla zwiększenia efektów zdrowotnych często łączy się pokrzywę z innymi ziołami. Oprócz bardzo zdrowej substancji parzącej, która oczyszcza krew i przywraca zdrowie, pokrzywa zawiera m in. kwas mrówkowy, sole mineralne, karoteny, witaminy C i K i bardzo dużo chlorofilu.

  3. Pokrzywa oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, zwęża naczynia krwionośne, hamuje krwawienie, odprowadza złogi żółciowe z dróg przewodów żółciowych, poprawia pracę wątroby i dzięki temu odtruwa organizm, wzmacnia żołądek, zmniejsza nadmierną potliwość. Ma działanie przeciwbiegunkowe, przeciwinfekcyjne, przeciwanemiczne, przeciwkrwotoczne i przeciwgośćcowe. Poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych i zwiększa produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.
    Pokrzywa stosowana do wewnątrz jest środkiem wspomagającym w leczeniu różnego rodzaju krwawień (krwioplucie, wymioty krwawe, krwinkomocz, krwawienia maciczne, krwawienia z nosa, hemofilia, krwawiączka), anemii, krzywicy, ogólnego osłabienia, wyrzutów skórnych, ran oparzeniowych i zapalenia skóry, dolegliwości związanych z okresem klimakterium, z gośćcowym zapaleniem stawów, pęcherza, nerek, kamicy wątroby, żółtaczki, wrzodów żołądka, stanów przedcukrzycowych, biegunki, wzdęcia, moczenia mimowolnego u dzieci, nieżytu śluzowo-błoniastego jelit.
    Zewnętrznie zaleca się stosować pokrzywę przy łojotoku skóry głowy i łupieżu, nadżerkach (aftach), w infekcji jamy ustnej, grzybicy skóry, błon śluzowych, guzów, narośli i nowotworów.

  4. Nalewka ze świeżej pokrzywy użyta pół na pół z zielem nasturcji jest skutecznym środkiem odżywczym dla cebulek włosowych, leczy łojotoki łupież. Do tego celu można używać korzenia, który powoduje także lekkie przekrwienie skóry głowy.
    Czopek z waty zwilżony sokiem z pokrzywy, wprowadzony do otworu nosa, wstrzymuje krwawienie.
    Rozcieńczony sok świeżej pokrzywy jest stosowany do płukania ust przy aftach infekcjach gardła, ust, błony śluzowej, jamy ustnej.
    Świeżej pokrzywy używa się do chłostania części ciała zaatakowanych reumatyzmem, artretyzmem, iscluasem (rwą kulszową) z bólami korzonków nerwowych. Działanie jej jest skuteczniejsze, jest jednocześnie ziołami poprawia się pracę nerek. Gdy ustanie ból powstały w wyniku poparzenia ustępują po natarciu skóry oliwą. Gdy tylko znikają zaczerwienienia – można zrobić ponowne „biczowanie”.
    Młode pokrzywy można przyrządzać podobnie jak szpinak. Dodaje się je także do zup, a cienko pokrojone – do sałatek jarzynowy cli których wartość odżywcza w ten sposób bardzo wzrasta.
    Jako ziele najczęściej i z największą korzyścią używane są licie pokrzywy, które wchodzą w skład Reumosanu, Diabetosanu i Yagosami.
    Na użytek wewnętrzny
    Naparz liści i korzeni. 25 g na pół litra wody. Gotować do 3 mm. Naciągać do 20 min. Popijać w ciągu dnia w 2-3 porcjach (przy reumatyzmie, przy biegunkach i dla oczyszczenia organizmu).
    Sok świeżej pokrzywy. Popijać 3 razy dziennie po 35 g. Ma to działanie hemostatyczne i zwęża naczynia.
    Sok z miodem. Miód z sokiem świeżej pokrzywy konserwuje się dwa do trzech lat. Pokrzywę należy opłukać przegotowaną wodą, przekręcić w maszynce do mięsa, wycisnąć sok. Rozpuścić miód w garnku na gazie nieznacznie podgrzewając. Jedną część soku z pokrzywy plus cztery części miodu wymieszać, wlać do słoików twistowych. Dzieciom podawać dwa razy dziennie 1 łyżeczkę przez całą zimę.
    Sok ze świeżej pokrzywy. Przyrządzony z cukrem można przechowywać równie długo i podobne dawkować zimą i na wiosnę.
    Wywar z pociętych łodyg i korzeni. 25 g na pół litra wody. Gotować 10 min. Wypijać porcjami między posiłkami przez dwa dni przy reumatyzmie.
    Syrop. 125 g soku wyciśniętego z miazgi pokrzywowej, 125 g cukru. Gotując doprowadzić do konsystencji syropu. Wypijać przy chorobach przewodu pokarmowego.
    Ciastka 15 g nasion pokrzywy, 60 g mąki żytniej plus woda, plus drobina miodu. Zrobić 6 ciastek i upiec. Dawać dziecku jedno dziennie. Stosować kurację przez dwa tygodnie. Jest to przepis zalecany przy mimowolnym moczeniu dzieci.
    Pokrzywa o smaku szpinaku Młoda pokrzywa plus liście rzodkiewek i szczypior z cebuli w równych częściach przyrządzić jak szpinak w małej ilości wody, którą należy wyparować, a nie odlać. Przyprawić do smaku jajkiem, pieprzem, kminkiem, majerankiem i vegetą, co daje doskonałą w smaku potrawę. Przez 1 miesiąc podaje się codziennie 2-3 łyżki jako jarzynę. W ten sposób można wyleczyć wiele ciężkich chorób, np. artretyzm, anemię.
    Na użytek zewnętrzny
    Wyciąg spirytusowy do pielęgnacji włosów przy łupieżu. Z posiekanych liści zmieszanych ze spirytusem w proporcji 1:3 otrzymuje się macerat, którym można nacierać skórę włosów 1 raz w tygodniu.
    Wywar. 25 g drobno pociętej pokrzywy na pół litra wody, gotuje się 20 min. Popijać w ciągli 48 godzin między posiłkami lub stosować zewnętrznie.
    Macerat. Przekręcić przez maszynkę do mięsa w równych ilościach pokrzywę z nasturcją (kwiaty i liście) i zalać spirytusem. Po 14 dniach odlać płyn i macerat zalać ponownie wódką. Po 2 tygodniach zlać i zmieszać z poprzednio zlanym spirytusem. Dobry środek do nacierania włosów. Można też stosować przepis francuski: korzeń łopianu – 50 g, korzeń pokrzywy – 50 g, rozmaryn – 50 g i 1 litr wódki. Macerować wszystko dwa tygodnie, po czym można lek stosować do nacierania skóry głowy przeciw wypadaniu włosów.
    Pokrzywa jest cennym pokarmem dla kur, u których zwiększa nośność jaj. Świeże liście, krzywy dodaje się do kanny latem, a suszone zimą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.