Strona główna Ekstrakty i suplementy

Ekstrakty i suplementy

Obecnie na rynku dostępne są liczne ekstrakty i suplementy, które wykorzystuje się do celów leczniczych, pielęgnacyjnych oraz w celu uzupełnienia codziennej diety o niektóre substancje aktywne. Zawierają one rozmaite związki organiczne, które istotnie wpływają na wiele różnych funkcji organizmu. Wiele z nich może znaleźć zastosowanie w domowych formułach kosmetycznych, świetnie wpływając na ochronę i regenerację skóry, włosów czy paznokci. Z reguły ich stosowanie nie powoduje tak wielu zagrożeń, jak popularne środki syntetyczne, szeroko wykorzystywane w popularnych produktach drogeryjnych. Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia spowodowało potrzebę poszukiwania informacji o ich właściwościach, możliwościach zastosowania oraz ewentualnych skutkach ubocznych. Dlatego na łamach naszych stron można znaleźć wiele informacji na ich temat. Wykorzystywane w domowej kosmetyce ekstrakty i suplementy codziennej diety powinny być stosowane z umiarem i zgodnie z przeznaczeniem, a czasem powinno się ich unikać. Warto przy tym pamiętać, że nie wszystko co naturalne jest zdrowe, a także o tym, że często sukces leży we właściwych proporcjach. Zachęcamy naszych czytelników do lektury o najlepszych składnikach naturalnych, wykorzystywanych w celach leczniczych i pielęgnacyjnych.

Tymol

Tymol – Właściwości, działanie i zastosowanie

Tymol jest cennym związkiem organicznym, naturalnie występującym w niektórych ziołach. Jego największą koncentrację możemy znaleźć w tymianku, jednak całkiem sporo jest go również w...
ashwagandha

Ashwagandha – Właściwości, skutki uboczne, opinie

Ashwagandha to ceniona roślina lecznicza, stosowana w Indiach od tysięcy lat. W ostatnich latach zyskała sobie wielu zwolenników na całym świecie i zaczęła pojawiać...
kwas oleinowy

Kwas oleinowy – Właściwości, zastosowania i korzyści

Kwas oleinowy jest nieistotnym kwasem tłuszczowym, co oznacza, że ​​jest wytwarzany naturalnie przez ludzki organizm i nie musi być dostarczany w diecie. Stanowi on...
gotu kola

Gotu Kola – Zastosowanie, dawkowanie i przeciwwskazania

Gotu kola to uniwersalna roślina lecznicza, które znana jest pod wieloma nazwami, m.in. jako wąkrotka azjatycka, centella, a także wiciokrzew azjatycki. Oferuje bardzo wiele...
spirulina

Spirulina – Dawkowanie, działanie i skutki uboczne

Spirulina to rodzaj niezwykle popularnej w ostatnim czasie algi, która została uznana za jeden z najlepszych składników ludzkiej diety. O jej wspaniałych właściwościach odżywczych...
drzewo herbaciane

Drzewo herbaciane w 80 różnych zastosowaniach

Drzewo herbaciane to jedna z tych wspaniałych roślin, które przez wieki pozwalają ludziom dochodzić do zdrowia i skutecznie pielęgnować urodę. Pozyskiwany z niego olejek...
pokrzywa na włosy

Pokrzywa na włosy – Wskazówki i efekty

Pozytywne działanie pokrzywy na włosy znane jest od dawna i wykorzystuje się je w wielu różnych zabiegach i formułach kosmetycznych. Ekstrakt z tego zioła...
korzeń maca dla kobiet

Korzeń maca dla kobiet – Korzyści i zastosowania

Wiele osób zastanawia się czy korzeń maca dla kobiet jest odpowiednim suplementem diety. Co prawda nie ma jeszcze zbyt wielu wiarygodnych badań na ten...
kamfora

Kamfora – Działanie, sposoby wykorzystania i efekty

Kamfora (łac. Camphorum) to organiczny związek roślinny otrzymywany z drewna cynamonowca kamforowego, który wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych. Najczęściej występuję w postaci olejku lub...
mąka kokosowa

Mąka kokosowa – Zalety i prawidłowe wykorzystywanie

W ostatnich latach mąka kokosowa staje się bardzo popularna. Wiele osób odkrywa korzyści odżywcze związane z jej częstszym spożywaniem. Przede wszystkim jest ona naturalną,...
zielona herbata w kosmetyce

Zielona herbata w kosmetyce i domowych zabiegach

Początkowo, zielona herbata była popularna w Chinach i tam od wieków wykorzystywana w medycynie podczas leczenia wszystkich schorzeń, od bólów głowy do depresji. W...
kiełki pszenicy

Dlaczego warto sięgać po kiełki pszenicy

Kiełki pszenicy są najbardziej bogatym w witaminy i minerały produktem spożywczym tego zboża. Na początkowym etapie wegetacji rośliny w niewielkiej objętości zawierają najcenniejsze substancje...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY