Strona główna Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy to nie tylko wyjątkowo pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe składniki codziennej diety. Obecnie w nich odżywcze białka, zdrowe tłuszcze oraz bogactwo wielu cennych substancji aktywnych zapewnia silne wzmocnienie dla organizmu i wpływa pozytywnie na dobry nastrój. Bardzo często stosuje się je w formie przekąsek, ale także jako dodatek do licznych dań, deserów oraz zdrowych napojów. Wchodzą także w skład wielu pielęgnacyjnych kosmetyków naturalnych. Nasiona i orzechy świetnie uzupełniają niedobory wielu substancji odżywczych, szczególnie w przypadku stosowania diety wegańskiej i wegetariańskiej. W większości przypadków warto jej jeść na surowo, ponieważ obróbka termiczna zmniejsza ich najcenniejsze właściwości. Z uwagi na znaczne ilości kwasów tłuszczowych, stanowią źródło wielu cennych olejów i olejków roślinnych. Z tego też powodu, nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ mogą powodować niekontrolowane przybieranie na wadze. Niektóre z nich, np. nasiona Chia, siemię lniane, migdały, orzechy laskowe czy orzechy włoskie, stały się nieodzownymi składnikami wielu polecanych diet, mających na celu optymalne zbilansowanie ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W tym dziale dowiesz się o nich najważniejszych informacji z zakresu wartości odżywczych, wpływu na zdrowie oraz sposobach wykorzystania w codziennej diecie dla zachowania zdrowia i urody.

nasiona kozieradki

8 możliwych działań ubocznych stosowania nasion kozieradki

Kozieradka pospolita od bardzo dawna uważana jest za produkt spożywczy o ogromnym potencjale zdrowotnym. Uprawiana głównie w Azji i na Bliskim Wschodzie jest przede...
nasiona chia skutki uboczne

Ewentualne skutki uboczne stosowania nasion Chia

Nasiona Chia, podobnie jak wszystkie produkty spożywcze, mogą w określonych warunkach powodować pewne skutki uboczne. Nie są one częstym i groźnym zjawiskiem, jednak warto...
nasiona czarnuszki

Nasiona czarnuszki dla naturalnej ochrony zdrowia

Dotychczas przeprowadzono ponad 650 poważnych badań, które ukazały liczne korzyści ze stosowania nasion czarnuszki, które pochodzą z rośliny zwanej Nigella Sativa. Cieszą się one...
pestki dyni

Pestki dyni – Właściwości i korzyści zdrowotne

Pestki dyni to płaskie, ciemnozielone nasiona, otoczone jasną łuską ochronną. Cechują się subtelnie słodkim i orzechowym smakiem, jednak oprócz niewątpliwych walorów smakowych wykazują liczne...
kozieradka na włosy

Kozieradka na włosy i skórę głowy

Nasiona kozieradki nie są w Polsce zbyt dobrze znane i popularne. Niemniej jednak, w niektórych regionach świata stosowane są od wielu setek lat i...
siemię lniane

Siemię lniane – Właściwości, zastosowanie i opinie

Znalezienie twórczych sposobów, by dodać siemię lniane do codziennych posiłków może być dla niektórych prawdziwym wyzwaniem. Jedną z popularnych metod jest włączenie go do...
migdały

Migdały – Właściwości i wartości odżywcze

Migdały posiadają bardzo szeroki wachlarz zastosowań, a dzięki ich stosowaniu można uzyskać wiele zróżnicowanych korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Oprócz podstawowej postaci często można spotkać...
orkisz i mąka orkiszowa

Orkisz i mąka orkiszowa – Właściwości, skład i cena

Uważa się, że orkisz po raz pierwszy został wykorzystany ok. 7-8 tys. lat temu, co sprawia, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Mąka...
orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie – Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

Orzechy brazylijskie stają się jednym z najbardziej topowych produktów spożywczych w kontekście naturalnej ochrony zdrowia i gwarancji długowieczności. Niewiele produktów spożywczych jest w stanie...
pestki słonecznika

Pestki słonecznika – Właściwości odżywcze

Pestki słonecznika to wspaniałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów, witamin oraz cennych fitoskładników. Ta wyjątkowa przekąska może doskonale wzbogacić codzienną dietę i przyczynić się...
nasiona chia przepisy

Nasiona Chia – Przepisy na każdą okazję

Nasiona Chia to prawdziwy hit wśród tzw. "superfood", gdyż posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Można je także z łatwością dodawać do wielu...
soja

Soja – Główne właściwości odżywcze i zdrowotne

Soja stała się popularna i ważna w ostatnich dziesięcioleciach, ze względu na wzrost popularności mleka sojowego i białek roślinnych. Wysoki poziom białka, czyni ją...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY