Strona główna Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy to nie tylko wyjątkowo pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe składniki codziennej diety. Obecnie w nich odżywcze białka, zdrowe tłuszcze oraz bogactwo wielu cennych substancji aktywnych zapewnia silne wzmocnienie dla organizmu i wpływa pozytywnie na dobry nastrój. Bardzo często stosuje się je w formie przekąsek, ale także jako dodatek do licznych dań, deserów oraz zdrowych napojów. Wchodzą także w skład wielu pielęgnacyjnych kosmetyków naturalnych. Nasiona i orzechy świetnie uzupełniają niedobory wielu substancji odżywczych, szczególnie w przypadku stosowania diety wegańskiej i wegetariańskiej. W większości przypadków warto jej jeść na surowo, ponieważ obróbka termiczna zmniejsza ich najcenniejsze właściwości. Z uwagi na znaczne ilości kwasów tłuszczowych, stanowią źródło wielu cennych olejów i olejków roślinnych. Z tego też powodu, nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ mogą powodować niekontrolowane przybieranie na wadze. Niektóre z nich, np. nasiona Chia, siemię lniane, migdały, orzechy laskowe czy orzechy włoskie, stały się nieodzownymi składnikami wielu polecanych diet, mających na celu optymalne zbilansowanie ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W tym dziale dowiesz się o nich najważniejszych informacji z zakresu wartości odżywczych, wpływu na zdrowie oraz sposobach wykorzystania w codziennej diecie dla zachowania zdrowia i urody.

orkisz i mąka orkiszowa

Orkisz i mąka orkiszowa – Właściwości, skład i cena

Uważa się, że orkisz po raz pierwszy został wykorzystany ok. 7-8 tys. lat temu, co sprawia, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Mąka...
nasiona Sacha Inchi

15 Korzyści zdrowotnych nasion Sacha Inchi

Nasiona Sacha Inchi (łac. Plukenetia Volubilis) są stosunkowo mało znane w Polsce, a pochodzą z Ameryki Południowej. Wykazują świetne właściwości zdrowotne dla układu sercowo-naczyniowego,...
soja

Soja – Główne właściwości odżywcze i zdrowotne

Soja stała się popularna i ważna w ostatnich dziesięcioleciach, ze względu na wzrost popularności mleka sojowego i białek roślinnych. Wysoki poziom białka, czyni ją...
proso zwyczajne

Proso zwyczajne – Korzyści odżywcze i właściwości zdrowotne

Naukowa nazwa prosta zwyczajnego to Panicummiliaceum. Roślina ta jest członkiem rodziny Poaceae i stanowi rodzaj trawy, która została wyhodowana w cieplejszych regionach świata. Jest...
kasza jaglana

Kasza jaglana – Właściwości odżywcze, dieta i przepisy

Kasza jaglana to nic innego jak łuskane proso, które ostatnio wzbudza zainteresowanie nie tylko dietetyków, ale i smakoszy na całym świcie. Uznawana jest za...
słonecznik

Słonecznik – Właściwości zdrowotne ziarna

Słonecznik to wyjątkowo piękna roślina, a jego nasiona są niezwykle bogate w składniki odżywcze, które czasami trudno uzyskać z codziennej diety. W rzeczywistości nasiona...
pistacje

Pistacje – Właściwości smacznych orzechów

Pistacje są jednymi z najstarszych orzechów stosowanych przez człowieka, które są obecnie znane praktycznie na całym świecie. Wszystkie odmiany pochodzą z Azji Zachodniej, a...
kozieradka na włosy

Kozieradka na włosy i skórę głowy

Nasiona kozieradki nie są w Polsce zbyt dobrze znane i popularne. Niemniej jednak, w niektórych regionach świata stosowane są od wielu setek lat i...
kasza jaglana dla diebetyków

Kasza jaglana dla diabetyków – Porady i wskazówki

Cukrzyca to stan, w którym organizm albo nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, albo nie wykorzystuje jej skutecznie. W rezultacie nie może właściwie przetwarzać żywności...
siemię lniane

Siemię lniane – Właściwości, zastosowanie i opinie

Znalezienie twórczych sposobów, by dodać siemię lniane do codziennych posiłków może być dla niektórych prawdziwym wyzwaniem. Jedną z popularnych metod jest włączenie go do...
orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne – Podstawowe fakty żywieniowe

Pyszne, chrupiące orzeszki ziemne Arachis hypogaea są jednymi z najpopularniejszych nasion oleistych znanych ludzkości od wieków. Mają wiele znaczących składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia...
jęczmień

Jęczmień – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Jęczmień to bardzo odżywczy i zdrowy rodzaj zboża, które doskonale uzupełniać może właściwie zbilansowaną dietę. W niniejszym artykule skupiamy się nad jego właściwościami odżywczymi,...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY