Strona główna Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy to nie tylko wyjątkowo pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe składniki codziennej diety. Obecnie w nich odżywcze białka, zdrowe tłuszcze oraz bogactwo wielu cennych substancji aktywnych zapewnia silne wzmocnienie dla organizmu i wpływa pozytywnie na dobry nastrój. Bardzo często stosuje się je w formie przekąsek, ale także jako dodatek do licznych dań, deserów oraz zdrowych napojów. Wchodzą także w skład wielu pielęgnacyjnych kosmetyków naturalnych. Nasiona i orzechy świetnie uzupełniają niedobory wielu substancji odżywczych, szczególnie w przypadku stosowania diety wegańskiej i wegetariańskiej. W większości przypadków warto jej jeść na surowo, ponieważ obróbka termiczna zmniejsza ich najcenniejsze właściwości. Z uwagi na znaczne ilości kwasów tłuszczowych, stanowią źródło wielu cennych olejów i olejków roślinnych. Z tego też powodu, nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ mogą powodować niekontrolowane przybieranie na wadze. Niektóre z nich, np. nasiona Chia, siemię lniane, migdały, orzechy laskowe czy orzechy włoskie, stały się nieodzownymi składnikami wielu polecanych diet, mających na celu optymalne zbilansowanie ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W tym dziale dowiesz się o nich najważniejszych informacji z zakresu wartości odżywczych, wpływu na zdrowie oraz sposobach wykorzystania w codziennej diecie dla zachowania zdrowia i urody.

orzechy włoskie

Orzechy włoskie – Najważniejsze korzyści zdrowotne

Orzechy włoskie to bardzo charakterystyczne i jadalne nasiona, pochodzące z drzew rodzaju Juglans. Znajdują się one w rosnących na drzewach owocach, zamkniętych w grubych...
pestki słonecznika

Pestki słonecznika – Właściwości odżywcze

Pestki słonecznika to wspaniałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów, witamin oraz cennych fitoskładników. Ta wyjątkowa przekąska może doskonale wzbogacić codzienną dietę i przyczynić się...
amarantus

Amarantus – Najważniejsze korzyści zdrowotne

Chociaż wiele odmian szarłatu jest uważane za chwast, istnieje kilka odmian, które są uprawiane jako warzywa liściaste i ziarna zbóż. Roślina ta jest także...
orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne – Podstawowe fakty żywieniowe

Pyszne, chrupiące orzeszki ziemne Arachis hypogaea są jednymi z najpopularniejszych nasion oleistych znanych ludzkości od wieków. Mają wiele znaczących składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia...
siemię lniane

Siemię lniane – Właściwości, zastosowanie i opinie

Znalezienie twórczych sposobów, by dodać siemię lniane do codziennych posiłków może być dla niektórych prawdziwym wyzwaniem. Jedną z popularnych metod jest włączenie go do...
migdały

Migdały – Właściwości i wartości odżywcze

Migdały posiadają bardzo szeroki wachlarz zastosowań, a dzięki ich stosowaniu można uzyskać wiele zróżnicowanych korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Oprócz podstawowej postaci często można spotkać...
orkisz i mąka orkiszowa

Orkisz i mąka orkiszowa – Właściwości, skład i cena

Uważa się, że orkisz po raz pierwszy został wykorzystany ok. 7-8 tys. lat temu, co sprawia, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Mąka...
sezam

Sezam – Właściwości, jak jeść, zastosowania

Sezam posiada nie tylko cenne walory kulinarne, ale również stanowi niezwykle skuteczny składnik aktywny, wykorzystywany do pielęgnacji urody. Zawiera on wyjątkową kombinację witamin i...
uczulenie na orzechy

Uczulenie na orzechy – Porady i wskazówki

Orzechy zaliczane są do grupy typowych pokarmów alergennych, powodujących nawet ponad 90% reakcji uczuleniowych na produkty spożywcze. Uczulenie na orzechy stanowi nadmierną odpowiedź układu...
komosa ryżowa

Komosa ryżowa – Wartości, właściwości, przepisy

Komosa ryżowa to popularna w świecie quinoa, czyli roślina nasienna rodem z Ameryki Południowej. O jej niezwykle rosnącym w ostatnim czasie zainteresowaniu decyduje kilka...
słonecznik

Słonecznik – Właściwości zdrowotne ziarna

Słonecznik to wyjątkowo piękna roślina, a jego nasiona są niezwykle bogate w składniki odżywcze, które czasami trudno uzyskać z codziennej diety. W rzeczywistości nasiona...
orzechy makadamia

7 korzyści oferowanych przez orzechy makadamia

Orzechy makadamia uważane są za jedne najbardziej wartościowych ze wszystkich typów orzechów na świecie. Charakteryzują się niewielkimi rozmiarami i maślanym smakiem, a można je...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY