Masło kakaowe – Właściwości i zastosowanie

0
16357
masło kakaowe
Zastosowanie masła kakaowego jest bardzo szerokie

Masło kakaowe, znane również jako olej kakaowy i tłuszcz kakaowy (łac. oleum cacao, oleum theobromatis, butyrum cacao) jest rodzajem stałego tłuszczu roślinnego, pozyskiwanego z ziaren kakaowca. Ze względu na swój intensywny smak i zapach przekazuje wytwarzanym z niego produktom bardzo charakterystyczne i cenione walory.

Masło kakaowe to składnik naturalny, o którym niewątpliwie większość słyszała wielokrotnie. Posiada ono bardzo szerokie zastosowanie, m.in. w produkcji kosmetyków, czekolady, preparatów pielęgnacyjnych oraz niektórych środków medycznych.

Większość z najważniejszych właściwości masła kakaowego zawierają się wokół zdolności polepszania kondycji zdrowotnej skóry, wyraźnego wzmocnienia systemu odpornościowego, pozytywnego wpłynięcia na wygląd i stan włosów, zapobieganiu powstawania przedwczesnych oznak starzenia, a także zapobieganiu wszelkim stanom zapalnym skóry.

Główne cechy masła kakaowego

Jedną z najważniejszych cech, które dycydują o jego szerokim zastosowaniu jest wysoka stabilność fizyczna, w porównaniu do innych tłuszczów roślinnych. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej, dlatego rzadziej znane jest pod nazwą olej kakaowy, sugerującą stan płynny.

Posiada ono również imponującą trwałość, wynoszącą ok. 2-5 lat, głównie ze względu na znaczną zawartość przeciwutleniaczy. Powodują one, że masło kakaowe długo utrzymuje swoje właściwości i nie jełczeje. Z tego względu stosuje się je również w produkcji czekoladek, będących najczęściej występującym produktem z jego zawartością.

Ze względu na utrzymywanie swojego stałego stanu w temperaturze pokojowej, a także stosunkowo niskiej temperaturze topnienia, wynoszącej ok. 30-35 st. C, masło kakaowe jest chętnie wykorzystywane do produkcji kremów leczniczych, czopków, globulek i wielu temu podobnych produktów.

Wartość odżywcza masła kakaowego

Masło kakaowe jest zupełnie jadalne, jednak cechuje się znaczną kalorycznością i nie jest polecane jako codzienny składnik diety. Pomimo wielu właściwości zdrowotnych może się bowiem przyczynić do zwiększenia otyłości, a co za tym idzie wielu problemów medycznych.

Wartość energetyczna 100 g masła kakaowego wynosi 884 kcal. Jego skład to 100% tłuszcz, z czego 60% to kwasy tłuszczowe nienasycone, 33% kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz 3% kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości zdrowotne tego wyjątkowego składnika naturalnego.

Zdrowotne właściwości masła kakaowego

Zapobieganie starzeniu: Jednym z głównych powodów zainteresowania przemysłu kosmetycznego masłem kakaowym jest wysokie stężenie składników o silnym działaniu przeciwutleniającym, tzw. polifenoli, czyli antyoksydantów, które można podzielić na trzy grupy: katechiny, antocyjaniny i proantocyjaniny. Stanowi ono źródło cennego kwasu oleinowego, kwasu palmitynowego oraz kwasu stearynowego.

Należy zauważyć, że wiele kwasów tłuszczowych ma bardzo korzystny wpływ na kondycję naszego organizmu, przyczyniając się do neutralizacji wolnych rodników, odpowiedzialnych z degradację komórek. Ma to również duże znaczenie dla właściwej ochrony skóry przed procesami starzenia, takimi jak wiotczenie czy powstawanie zmarszczek. Masło kakaowe umożliwia zmniejszenie tzw. stresu oksydacyjnego, a tym samym wpłynąć na lepszą kondycję skóry, zmniejszając większość problemów zdrowotnych i estetycznych cery, niezależnie od wieku. wiele badań wskazuje również, że masło kakaowe przyczynia się do zmniejszenia widoczności blizn i rozstępów, a także wpływa na polepszenie ogólnej kondycji skóry oraz jej wyglądu.

Poprawa kondycji włosów: Masło kakaowe w pielęgnacji włosów jest cenione nie tylko za swój niepowtarzalny aromat, ale również ze względu na właściwości nawilżające. Pozwala ono również pozytywnie wpłynąć na ich wygląd i ogólną wytrzymałość. Jego regularne stosowanie powstrzymuje przed powstaniem łupieżu, a także wpływa na lepsze warunki rozwoju cebulek włosowych. Stosowanie masła kakaowego w kosmetykach do pielęgnacji włosów pozwala zmniejszyć ich utratę i zapobiegać rozdwajaniu końcówek.

Zdrowie skóry: Właściwości przeciwutleniające masła kakaowe nie tylko powstrzymują procesy starzenia, ale równeiż zapewniają doskonała ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Chronią ją przed przenikaniem z otoczenia toksyn, powodujących różnorodne podrażnienia i miejscowe stany zapalne. Masło posiada również doskonałę właściwości nawilżające, pozwalające zapobiegać nadmiernemu przesuszeniu. Z tego powodu jest często głównym składnikiem kosmetyków naturalnych do pielęgnacji skóry ciała, a także wielu kremów, balsamów, peelingów i maseczek. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji stóp i dłoni, zmiękczając wszelkie stwardnienia i zrogowacenia.

Zmniejszenie stanów zapalnych: Niezwykle bogate w mieszankę kwasów tłuszczowych masło kakaowe jest idealnym rozwiązaniem dla osób z wieloma problemami dermatologicznymi. Zawarte w nim antyoksydanty pozwalają zmniejszyć stany zapalne skóry, przynosząc pożądany efekt ulgi i ukojenia. Stosuje się je wielu preparatach zdrowotnych, przeznaczonych do leczenia egzemy, łuszczycy, wysypek, a nawet atopowego zapalenia skóry. Masło kakaowe przynosi szybkie uczucie lekkości i przyjemnego nawilżenia. Wiele korzyści przeciwzapalnych można również uzyskać poprzez bezpośrednie spożycie, głównie w postaci czekolady.Ta forma przyjmowania masła nie jest jednak wskazana u osób cierpiących na istotne problemy zdrowotne, związane z układem sercowo-naczyniowym.

Zastosowanie w kosmetyce

Sugerowane stężenie masła kakaowego w produktach kosmetycznych jest bardzo szerokie i wynosi w granicach 5-100%. Może być ono również stosowane bezpośrednio na skórę, bez żadnych dodatków i dodatkowych procesów przetwórczych. Liczba zmydlania wynosi 136 mg NaOH / g składnika.

Poniżej przedstawiamy najczęściej występujące zastosowania w pielęgnacji urody:

  • Masło dodawane jest jako podstawowy element fazy tłuszczowej w wielu formułach kosmetycznych, najczęściej mydłach, kremach i lotionach do skóry twarzy i ciała, a także balsamach do ust.
  • Masło kakaowe szczególnie polecane jest do naturalnej pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, łuszczącej się i zniszczonej, a także ze zmarszczkami, podrażnionej, atopowej, z egzemą, łuszczycą, dermatozami, drobnymi obtarciami oraz po opalaniu.
  • Może być z powodzeniem stosowane do masażu ciała, również w okresie ciąży, w celu uelastycznienia skóry i przeciwdziałaniu rozstępom.
  • Masło kakaowe sprawdza się w pielęgnacji spierzchniętych ust, a także suchych dłoni i stóp. Doskonale natłuszcza i wygładza zrogowaciałe łokcie i kolana.
  • W pielęgnacji włosów wykorzystywane jest zapobiegania rozdwajaniu końcówek suchych włosów, a także ochronie przed słoną wodą oraz przed słońcem, podczas plażowania.

Przechowywanie

Masło kakaowe należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez bezpośredniego dostępu światła, powietrza i wilgoci.

Dodatkowe wskazówki

Jak większość produktów tłuszczowych masło kakaowe posiada bardzo wysoki współczynnik kaloryczności, dlatego nie powinno być spożywane przez osoby otyłe i cierpiące na niektóre choroby zdrowotne. Warto również przed jego stosowaniem zawsze skonsultować się z lekarzem lub specjalistą w zakresie pielęgnacji zdrowia i urody.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here