Olej sojowy jest olejem roślinnym, pozyskiwanym z rośliny o botanicznej nazwie Glycine Max. Jest oto jeden z najpopularniejszych olejów naturalnych na świecie, być może z tego powodu, że soja stała się jedną z najchętniej uprawianych roślin, zwłaszcza w ostatnich latach. Co zatem warto wiedzieć o jego głównych właściwościach?
Soja pochodzi z Azji Wschodniej i jest rośliną strączkową. Z powodu tych właśnie strąków jest ceniona w kuchni i przy produkcji oleju roślinnego. Większość olejów sojowych jest rafinowanych, mieszanych, a niekiedy utwardzanych, a następnie klasyfikowanych według czystości i przeznaczanych do różnego zastosowania.
Popularny w świecie olej sojowy
Olej sojowy jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych, ze względu na dużą zawartość NNKT, których organizm potrzebuje dla utrzymania pełni zdrowia. Zawiera także szereg steroli, o szczególnie dobroczynnym działaniu, zwłaszcza przy regularnym spożywaniu. Dodatkowo jest źródłem wartościowych witamin i minerałów oraz posiada ceniony przez większość ludzi smak.
Właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne, jakie posiada olej sojowy, są dość powszechnie znane i doceniane od wieków, głównie w Azji. Obejmują one głównie takie korzyści jak: wspomaganie utrzymania ogólnej i dobrej kondycji serca, obniżenie poziomu cholesterolu, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie zaburzeń poznawczych w procesie przebiegu choroby Alzheimera, zapobieganie osteoporozie, poprawa dynamiki wzrostu oraz zapewnienie zdrowia oczu i skóry. Przyjrzyjmy się teraz bliżej najważniejszym z korzyści zdrowotnych, płynących ze stosowania oleju sojowego.
Najważniejsze właściwości zdrowotne oleju sojowego
Olej sojowy, stosowny w codziennej diecie, przynosić może bardzo wiele korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich:
Regulacja poziomu cholesterolu
Zawarte w oleju sojowym egzogenne kwasy tłuszczowe NNKT wspomagają naturalną regulację prawidłowego poziomu cholesterolu. Kwas omega-3 redukuje zły cholesterol, a inne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, beta-sitosterol, zmniejszają poziom złogów cholesterolu w jelitach, nawet o 10-15%. Tym sposobem olej solowy wyraźnie redukuje ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca oraz udar mózgu.
Działanie antyoksydacyjne
Wysoka zawartość witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Olej sojowy zapewnia dostarczenie dobrze przyswajalnej witaminy, która jest bezpośrednio związana z naturalnymi procesami poprawy wyglądu, zmniejszaniem blizn potrądzikowych, ochrony skóry przed oparzeniami słonecznymi i stymulacją tworzenia się nowych komórek skóry w procesach gojenia. Witamina E wzmacnia również cały układ odpornościowy, eliminując wolne rodniki z organizmu, które doprowadzają do chorób takich jak nowotwory, przedwczesne starzenie się i choroby serca.
Zdrowe kości
Olej sojowy dostarcza również bardzo ważnej dla zdrowia witaminy K, która doskonale przeciwdziała osteoporozie. Może ona skutecznie stymulować odbudowę i gojenie się tkanki kostnej. Choć często rozwój kości łączy się głównie z wapniem, to witamina K również posiada na nie zbawienny wpływ, dlatego warto spożywać odpowiednie ilości olejku sojowego.
Podniesienie poziomu poznawczego
W przypadku choroby Alzheimera obumieraniu ulegają połączenia neuronowe, sprawiając, iż chory zaczyna tracić kontakt z otoczeniem, a ostatecznie przestaje samodzielnie funkcjonować w społeczeństwie. Olej sojowy, zawierający duże ilości witaminy K, wykazuje naturalne działanie zapobiegawcze i ochronne, a nawet odwracające skutki tej choroby. Chroni także komórki mózgowe przed zgubnym działaniem wolnych rodników.
Zdrowe oczy i skóra
Kwasy omega-3, które tworzą 7% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych w oleju sojowym, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Spełniają rolę zwalczającą nadmiar złego cholesterolu i chroniącą błony komórkowe skóry. Właśnie dzięki temu, olej sojowy doskonale chroni delikatne obszary skóry i oczu. Stosowany w diecie, zapewnia również poprawę jakości wzroku i skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, mogącymi doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
Olej sojowy – Słowo końcowe
Warto pamiętać, że olej sojowy może być jednym z najzdrowszych rodzajów oleju roślinnego w codziennej diecie, bardzo bogatym w kwasy tłuszczowe oraz witaminę K. Warto jednak pamiętać, że jest on dosyć silnie kaloryczny, jak większość produktów żywnościowych tego typu, i może przyczyniać się do powstania lub utrzymywania otyłości.
Ponadto, soja zawiera ten sam alergen, co orzeszki ziemne, z tego powodu należy bacznie uważać, jeżeli jesteśmy uczuleni na ten składnik diety.