Olej z aronii – Właściwości i zastosowania

0
3188
olej z aronii
Olejek z nasion aronii znajduje przede wszystkim szerokie zastosowanie w kosmetyce

Olej z aronii to coraz popularniejszy kosmetyk naturalny, cechujący się znaczną zawartością przeciwutleniaczy. Najczęściej polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, ale także jako środek do masażu. Występuje w coraz większej ilości kosmetyków, głównie jako emolient i środek nawilżający, zapewniający naturalne kondycjonowanie oraz wzmacnianie bariery lipidowej skóry. Sprawdżmy zatem bliżej, czym charakteryzuje się olej z pestek aronii i dlaczego warto go stosować.

Aronia to małe owoce wytwarzane przez krzew Aronia melanocarpa. Kiedy są spożywane na surowo, są niezwykle cierpkie i przez wielu uznawane jako mało atrakcyjne. Jagody aronii otoczone są skórą, której kolor waha się od purpurowej do nawet czarnej. Ceni się je przede wszystkim za bogate w polifenole jagody, które są powszechnie stosowane w dżemach, syropach, winach, sokach, środkach aromatyzujących i innych produktach tego rodzaju. Na rynku coraz częściej można również spotkać olej z aronii, który przede wszystkim ma przeznaczenie kosmetyczne.

Olej z aronii – Skład i właściwości

Olej z aronii pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion aronii czarnej – łac. Aronia melanocarpa. W skład tego cennego surowca wchodzą takie składniki jak błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także wiele witamin i mikroelementów. Z tego powodu również w oleju z pestek aronii znaleźć można liczne pierwiastki śladowe, takie jak molibden, bor, jod, kobalt i mangan.

Z nasion aronii uzyskuje się przede wszystkim olej bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znaleźć w nim można kwas linolowy – ok. 39%, kwas alfa-linolenowy ALA – ok. 8% oraz kwas oleinowy – ok. 31%. Dzięki temu szczególnie korzystne oddziaływać może na skórę, a podczas jej codziennej pielęgnacji dobrze się wchłania. Wykazuje także niezwykle cenne właściwości antyalergicznie, ale również przeciwzapalnie. Ponadto, chroni skórę przed infekcjami, a także aktywuje regenerację nabłonka i tkanki łącznej, pozwalając na szybsze gojenie się ran. Olej z aronii polecany jest także w celu wsparcia procesów hamujących zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych.

Zastosowania oleju z aronii

Olej z nasion aronii szybko się wchłania i służy może jako bardzo uniwersalny, odżywczy olej w szerokiej gamie zastosowań kosmetycznych, pielęgnacyjnych i aromaterapeutycznych. Jest to przede wszystkim wielonienasycony tłuszcz, który pomaga zmiękczyć, ukoić i chronić skórę, pozostawiając ją głęboko odżywioną i długotrwale nawilżoną. Jest szczególnie odpowiedni dla wrażliwych, spieczonych, suchych, swędzących, dojrzałych i problematycznych typów skóry. W ramach pielęgnacji skóry głowy i włosów, aromatyczny olej z nasion aronii pomaga przywrócić skórze głowy witalność oraz normalizuje suche i zniszczone włosy.

Olej ten znaleźć można także w wielu drogeryjnych produktach, takich jak preparaty do łagodzenia podrażnień po opalaniu, a także po różnego rodzaju zabiegach kosmetycznych, takich jak peelingi czy depilacja. Ze względu na silne i potwierdzone właściwości przeciwzapalne może także skutecznie wspomagać ochronę przed dolegliwościami dermatologicznymi, takimi jak egzema czy pokrzywka.

Właściwości oleju z aronii:

  • bursztynowy odcień,
  • charakterystyczny łagodny, słodki, orzeźwiający aromat,
  • średnia lepkość,
  • szybkie wchłanianie,
  • wspomaga ochronę przed efektami starzenia, takimi jak zmarszczki czy utrata jędrności,
  • dobre właściwości nawilżające i zmiękczające.

Olej z nasion aronii nadaje się idealnie do następujących zadań z zakresu pielęgnacji zdrowia i urody:

  • ochrony i regeneracji skóry,
  • codziennej pielęgnacji włosów,
  • pielęgnacji paznokci i skórek,
  • pielęgnacji ust,
  • składnik różnorodnych kosmetyków ochronnych i regeneracyjnych,
  • aromaterapii.

Bardzo często wskazuje się ,że ze względu na względnie wysoką zawartość nienasyconych kwasów, olej z nasion aronii w produktach kosmetycznych poleca się stosować w ilości ok. 10-20%. Stanowi on przede wszystkim jedną z bardziej cennych substancji czynnych preparatów anty-aging i przeciwzmarszczkowych. Z powodzeniem można go również wykorzystywać w domowych recepturach pielęgnacyjnych, np. w maseczkach czy balsamach do ciała.

Poprzedni artykułOlej jojoba w pielęgnacji urody
Następny artykułOlejek jojoba – Właściwości i zastosowania
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.