Sok z brzozy w kontekście właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych

5
1585
sok z brzozy
Sok z brzozy posiada wspaniałe walory smakowe i odżywcze

Wydawać by się mogło, że woda kokosowa jest obecnie najpopularniejsza i najchętniej spożywana wśród osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Nie mniej jednak może okazać się, że ten trend niedługo się skończy. Jaki jest tego powód? Sok z brzozy, znany również jako oskoła.

Sok z brzozy to w istocie woda brzozowa, o lekkiej konsystencji i słodkawym smaku, przypominającym nieco syrop klonowy. Strukturę ma jednak bardziej gładką i jedwabistą, a także jest mniej gesty. Właściwie wytworzony jest w stanie dostarczyć wielu składników odżywczych, głównie minerałów i cennych aminokwasów.

Od setek lat sok z brzozy spożywany jest w krajach nadbałtyckich, skandynawskich i w Rosji, zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne. Dzięki właściwościom oczyszczającym, odtruwającym i przeciwzapalnym spożywa się go bardzo chętnie jako naturalny suplement diety.

Najcenniejszy jest sok pozyskiwany z pnia brzozy, znany jako oskoła, gdyż zawiera najwięcej cennych składników odżywczych. Znacznie rzadziej spotkać można również sok pozyskiwany z młodych liści i pędów, a także dojrzewających pączków brzozy.

Sok z brzozy – Składniki odżywcze

Sok z brzozy to przede wszystkim prawdziwa skarbnica mikroelementów i cennych składników aktywnych. Zawiera znaczne ilości wapnia, fosforu, potasu, żelaza, sodu, cynku, magnezu, miedzi, a także witamin z grupy B. Jest również cennym źródłem witaminy C oraz garbników.

Cechą charakterystyczną soku brzozowego jest zawartość betuliny, która zwiększa wrażliwość na insulinę, a także w naturalny sposób obniża poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Zawarty w nim salicylan metylu to rodzaj naturalnej aspiryny, która łagodzi wszelkie dolegliwości bólowe i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Sok z brzozy zawiera także cenny kwas chlorogenowy, który skutecznie wpływa na zmniejszenie apetytu i ułatwia metabolizowanie tłuszczów, wspomagając tym samym proces utraty wagi ciała.

Zawarta w soku bzowina wpływa na ogólną poprawę stanu zdrowia, wzmacniając procesy trawienne, a także łagodząc powstałe podrażnienia jelitowe. Z tego względu, woda brzozowa polecana jest często osobom cierpiącym na wrzody żołądka. Ponadto, doskonale wspomaga proces oczyszczania organizmu, wpływając na efektywniejsze wypłukiwanie toksyn z przewodu moczowego, a także zapobiega rozwojowi chorób nerek, takich jak kamica nerkowa.

Jeśli to za mało, byście przekonali się do korzyści płynących ze spożywania wody brzozowej, to poniżej przedstawiamy siedem najważniejszych argumentów.

1. Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi

Jak wykazano w badaniach naukowych, zawarty w soku brzozowym związek zwany saponiną wykazuje wspaniałe właściwości, które pozwalają na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi. Badania, które opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition pokazują, że saponina wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu poprzez wiązanie go z kwasami żółciowymi. Naukowcy uważają, że saponina sprawia, iż cholesterol nie jest wchłaniany, a prawidłowo wydalany z organizmu. Dzięki tym właściwościom woda brzozowa sprzyja osobom, które zmuszone są walczyć z wysokim poziomem złego cholesterolu.

2. Utrata masy ciała

Woda brzozowa może skutecznie wspierać proces odchudzania. Pomaga bowiem wyeliminować z organizmu nadmiar soli, fosforany, kwasy moczowe, a także amoniak i niektóre związki toksyczne. To właśnie pozbycie się tych zanieczyszczeń pomaga w oczyszczeniu dróg moczowych, co w rezultacie pomaga w utracie wagi ciała. Uważa się, że podczas odchudzania organizm staje się jeszcze bardziej zanieczyszczony, ponieważ toksyny uwalniane są z tkanki tłuszczowej. Ważne jest zatem równoległe prowadzenie procesów utraty tłuszczu i odtruwania organizmu.

Według niektórych źródeł, sok z brzozy pomaga nie tylko schudnąć, ale również poprawiła ogólny stan zdrowia i wygląd jej skóry. Zatem jeśli i wy chcecie osiągnąć takie efekty, to warto przeprowadzić detoksykację organizmu za pomocą wody brzozowej. Wystarczy spożywać ¾ szklanki codziennie na czczo. Proces detoksykacji powinien trwać od czterech do sześciu tygodni.

3. Wparcie zdrowia wątroby

Z powodu pozytywnego wpływu działania soku brzozowego na proces usuwania toksyn, pomaga on również w utrzymaniu zdrowia wątroby. Woda brzozowa pozwala wyeliminować z organizmu te toksyny, które trafiają do wątroby, gdyż tylko ona jest w stanie je przetworzyć. Chodzi przede wszystkim o tłuszcze nasycone, alkohol, a także pestycydy oraz wielu innych.

Badania, które opublikowano w 2012 roku przez Polskie Towarzystwo Botaniczne przeprowadzone zostało na terenie niemal całej części Europy, gdzie spożywa się sok z brzozy. Wyniki pokazały, że może on stanowić cenne uzupełnienie diety o składniki takie jak cukry, minerały i witaminy, które doskonale wspierają pracę wątroby.

  1. Czysta i zdrowa skóra

Jak już wyżej wspomniano woda brzozowa rozjaśnia skórę, a dzieje się tak dzięki jej właściwościom detoksykacyjnym. Gruntowne przebadanie jej właściwości pozwoliło stwierdzić, że bardzo dobrze wpływa na kondycję skóry, w szczególności u osób narażonych na zanieczyszczenia oraz palących tytoń. Do osiągnięcia efektów pielęgnacyjnych można nie tylko regularnie pić sok z brzozy, ale również wcierać go w skórę ciała.

Uważa się również, że sok z brzozy może chronić skórę przed niektórymi czynnikami zewnętrznymi, jak chociażby promieniowanie ultrafioletowe czy zanieczyszczenia środowiskowe. Oskoła wpływa także bardzo korzystnie na polepszenie elastyczności i jędrności skóry.

  1. Przyspieszanie gojenia ran

Poza oczyszczeniem skóry, sok z brzozy jest w stanie korzystnie wpływać na niektóre stany zapalne, także takie jak trądzik czy wypryski. Co więcej, pozwala on również stymulować wzrost skóry właściwej oraz naskórka, co korzystnie przyczynia się do regeneracji i przyspieszania procesu gojenia.

Wiadomo, że jednym z naturalnych sposobów na gojenie ran wśród niektórych plemion indiańskich było stosowanie kory brzozowej. Współcześni naukowcy udowodnili, że ekstrakt z kory brzozy zwiększa zdolność uszkodzonego naskórka do regeneracji oraz produkcji substancji przeciwzapalnych. Jego działanie przyciąga komórki potrzebne do usunięcia martwej tkanki oraz namnażających się bakterii. Dzięki temu procesowi gojenie się ran jest znacznie szybsze i powoduje mniej komplikacji.

Wyniki badań naukowych potwierdzają efekty wcześniejszych eksperymentów laboratoryjnych. Wykazano bowiem, iż zawarte w soku z brzozy substancje aktywne mają korzystny wpływ na profilaktykę i migrację komórek.

  1. Ulga w bólu stawów

Zauważono również, że sok z brzozy może także wykazywać korzystne działanie w przypadku bólów stawów. Ze względu na właściwości przeciwzapalne może być szczególnie pomocny przy chorobach zwyrodnieniowych stawów, przede wszystkim zmniejszając opuchliznę. Warto również zauważyć, że nagrodzenie się kwasów moczowych w organizmie również jest toksyczne, co negatywnie wpływa na układ kostno-stawowy, ponieważ powoduje lokalne stany zapalne. Bardzo często zdarza się tak w przypadku intensywnego wysiłku fizycznego. Wykazano, że 1 na 5 osób doświadcza właśnie takich negatywnych reakcji.

Regularne spożywanie wody brzozowej może zapobiec gromadzeniu się kwasu moczowego w organizmie, co również przyczyni się do uniknięcia bólu stawów. Można również stosować sok z brzozy bezpośrednio na miejsca dotknięte stanem zapalnym, najlepiej przy pomocy kompresu. W celu zwiększenia efektywności działania i przyspieszenia odczucia ulgi w bólu warto również stosować go wewnętrznie.

  1. 7. Zapobieganie ubytkom w zębach

Jeśli chcesz do minimum ograniczyć konieczność wizyty u dentysty i chodzić tam jak najrzadziej, to powinieneś regularnie stosować sok z brzozy, który minimalizuje występowanie ubytków w jamie ustnej. Woda brzozowa ma taką możliwość przede wszystkim dzięki temu, że zawiera substancję zwaną krystol lub ksylitol. Jest to rodzaj naturalnego cukru, który odpowiedzialny jest za zapobieganie występowania próchnicy. Niektóre bakterie nie będą w stanie użyć ich jako źródła pokarmowego, dlatego próchnica nie wystąpi.

Ową właściwość potwierdzają badania naukowe, które wskazują, że krystol hamuje wzrost bakterii, które powodują próchnicę, ponieważ bakterie nie mogą go wykorzystać do swojego wzrostu. W miarę upływu czasu krystol sprawia, że na powierzchni zębów tworzy się coraz mniej korzystne środowisko dla przetrwania bakterii. Badania wykazały również, że te bakterie przekazywane są dzieciom przez rodziców, dlatego mogą one występować już u najmłodszych.

Pozyskiwanie soku z brzozy

Ze względu na ostatni wzrost popularności tego produktu wodę brzozowa można dostać nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w supermarketach. Nie mniej jednak sok z brzozy można przygotować również samodzielnie. Trzeba mieć tylko dostęp do dojrzałych drzew brzozy.

Kiedy można uzyskać wodę z brzozy? Można ją pozyskać z drzewa, kiedy na dworze są temperatury powyżej zera. Zatem okres zbiorów wody brzozowej przypada między marcem a początkiem listopada. Najczęściej jednak pozyskuje się ja w okresie wczesnowiosennym, kiedy drzewa zaczynają puszczać nowe pędy i zawiązują się liści. Wszystko zależy od miejsca, a także czasu odejścia zimy.

Czego poszukiwać? Istnieje wiele gatunków drzew brzozy, jednakże wszystkie są łatwo rozpoznawalne dzięki swojej charakterystycznej białej lub szarej korze. Najbardziej popularne gatunki to brzoza biała oraz brzoza brodawkowata. Drzewo powinno mieć co najmniej 10 cali grubości i wyglądać na zdrowe. Z reguły z drzew, które posiadają wiele gałęzi, można pozyskać najlepszy sok z brzozy.

Jak samodzielnie pozyskać sok z brzozywoda brzozowa

1. Samodzielne pozyskanie soku jest tak naprawdę bardzo prostym zadaniem. Oczywiście pod warunkiem, że masz odpowiednie wyposażenie. Przede wszystkim powinno się mieć wiertarkę z dość grubym wiertłem do drewna ok 1 cm średnicy, a także pojemnik, w którym zbierać się będzie sok. Można również przygotować rurkę, która posłuży jako kranik.

2. Po przygotowaniu odpowiedniego wyposażenia, wystarczy wybrać odpowiednie drzewo, najlepiej kilkuletnie, zdrowe i usadowione z dala od zanieczyszczeń. Następnie pień drzewa należy naciąć ok. 0,5-1 metra nad ziemią, od strony południowej. Kiedy pojawi się sok można przystąpić do wiercenia.

3. Otwór w pniu należy wywiercić pod kątem 30 stopni w górę. Otwór powinien mieć kilka cm długości, w zależności od grubości drzewa. Po wywierceniu otworu przezroczysta woda brzozowa powinna kapać niemalże natychmiast. W taki otwór należy włożyć rurkę, by powstał swego rodzaju kran.

4. Kiedy już w otworze znajduje się rurka, to pod nią należy podstawić butelkę lub jakiś pojemnik. Dzięki temu sok z brzozy zacznie się zbierać w naczyniu. By uniknąć zanieczyszczenia płynu lub ochronić przed owadami, pojemnik warto cały czas mieć przykryty gazą. Zbiór wody brzozowej może trwać kilka godzin, a nawet cały dzień. Należy go kontynuować do momentu, w którym kapanie wody zacznie słabnąć lub całkowicie zaniknie.

5. Należy pamiętać, że wszystkie wykonane na drzewach nacięcia i nawiercenia należy zabezpieczyć maścią ogrodniczą. Warto również pamiętać, że oskołę można także pozyskiwać ze ściętych zimą pni brzozowych. Sok zbierany bliżej ziemi jest zwykle mętniejszy niż pozyskiwany z wyższych partii gałęzi, jednak zawiera on więcej składników odżywczych i jest wartościowszy.

Przechowywanie i stosowanie soku z brzozy

Mimo, iż sok brzozowy smakuje raczej jak zwykła woda, to jednak można zauważyć subtelne różnice smakowe. Przede wszystkim ma świeży i lekko słodkawy smak, co czyni go niesamowitym i orzeźwiającym napojem.

Woda brzozowa nie zachowuje świeżości zbyt długo, dlatego najlepiej spożyć ją od razu. Trzeba ją przechowywać w lodówce i wypić w ciągu kilku dni, gdyż tylko wtedy będzie można korzystać z jej wspaniałych właściwości. Jeśli pozostawimy ją w temperaturze pokojowej to w szybko zacznie fermentować.

Wodę brzozową można spożywać w czystej postaci lub też zmieszać ją z imbirem i kurkumą. W ten sposób powstanie tonik, który można używać zamiast herbatek ziołowych.

UDOSTĘPNIJ

5 KOMENTARZE

  1. Zauważyłem że soki z brzozy ze sklepu czesto doprawiane sa cukrami i syropami. To chyba nie jest już tak zdrowe. Swoją drogą ciekawe jak długo wytrzyma taki sok bez konserwantów?

  2. Dawniej sok brzozowy był bardzo popularny, głównie na wschodzie. Pamiętam że nie raz go piłem ale mi nie za bardzo smakował. Jednak ludzie wiedzieli co jest zdrowe.

  3. Piję ten sok już kilka lat,ale tylko w marcu i kwietniu bo bardzo szybko się psuje.Niech ktoś napisze jaki sposób na przechowanie jest najlepszy aby nie stracił na wartości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here