Nalewka fenkułowa – Przepis i zastosowanie

0
741
nalewka fenkułowa
Nalewka z kopru włoskiego to sprawdzony środek domowy na wiele dolegliwości zdrowotnych

Lecznicza nalewka fenkułowa to przede wszystkim dość mało popularny sposób na pozbycie się wielu typowych dolegliwości trawiennych. Doskonale reguluje pracę jelit i żołądka, wzmaga apetyt i działa wiatropędnie. Można ją również wspomagająco stosować przy infekcjach górnych dróg oddechowych, a nawet dla poprawy kondycji skóry i włosów. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości kopru włoskiego oraz przepis i zastosowania nalewki fenkułowej.

Fenkuł włoski to inaczej koper lekarski lub koper włoski, który od wieków uprawiany jest w wielu rejonach świata, zarówno do celów farmaceutycznych, jak i spożywczych. Istnieje kilka podgatunków i odmian kopru, np. koper włoski pieprzowy, który najchętniej uprawiany jest we Włoszech jako warzywo. Z kolei koper włoski zwyczajny występuje głównie jako roślina lecznicza.

Koper włoski – Najważniejsze właściwości

Fenekuł składa się z dużej, jasnej bulwy, z której wyrastają zielone łodygi z drobnymi pierzastymi liśćmi. W okresie kwitnienia łodygi zwieńczone są białymi kwiatostanami, z których pozyskuje się nasiona. Jadalne są wszystkie jego części, czyli cebula, łodygi i liście, a jako przyprawa kwiatostany i owoce.

Koper włoski był rośliną znaną już w starożytności. Grecy i Rzymianie stosowali go w dolegliwościach trawiennych, bólach głowy, chorobach skóry, a także jako lek w schorzeniach oczu. W XIX w. owoc kopru uważano za środek moczopędny, wzmacniający trawienie, wiatropędny i mlekopędny. Stosowano go w leczeniu problemów żołądkowych, w nieżytach, w zapobieganiu kolek i przy uciążliwych wzdęciach.

Surowcem leczniczym są dojrzałe baldachy kopru, które się suszy, omłaca i odsiewa owoce. Owoce kopru włoskiego zawierają ok. 2-6% olejku eterycznego, a także cenne flawonoidy, fitosterole i substancje fenolowe. Wśród składników odżywczych znajdziemy w nim tłusty olej – 20%, a także białko – 20%, cukier – 4-5% oraz sole mineralne. W owocach obecny jest również aldehyd i kwas anyżowy, które wykazują naturalne działanie przeciwdrobnoustrojowe i pobudzające wydzielanie soków trawiennych.

Wskazania i przeciwwskazania do stosowania produktów z fenkułu

W fitoterapii stosuje się zarówno owoce kopru, jak i pozyskiwany z nich olejek eteryczny. Wyciągi alkoholowe i olejek wykazują przede wszystkim działanie grzybobójcze, antybakteryjne, rozkurczowe i wiatropędne. Wpływają pozytywnie na prawidłowość przebiegu procesów trawiennych i wzmagają ruchy perystaltyczne jelit, co prowadzi do ułatwionego odejścia gazów. Hamują także fermentację w jelitach, zapobiegają atonii jelit oraz zaparciom. Z tego powodu od niepamiętnych czasów podawano herbatę z kopru włoskiego dzieciom cierpiącym na uporczywe kolki. Obecnie podawanie kopru niemowlętom jest jednak kontrowersyjne ze względu na działanie estrogenne. Dzięki wykrztuśnej i przeciwzapalnej aktywności może działać leczniczo na nieżyty górnych dróg oddechowych, ułatwiać oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającego śluzu, a także łagodzić objawy grypy i przeziębienia.

Olej z nasion kopru oraz nalewka fenkułowa również mają działanie estrogenne, dzięki czemu mogą regulować poziom żeńskich hormonów, przyśpieszać menstruację oraz działać stymulująco na gruczoły piersiowe pobudzając laktację. Jednak  zawarte w nim substancje aktywne mogą równolegle wpływać na zwiększenie ilości estrogenów w organizmie matki, dlatego kobiety w ciąży i matki karmiące powinny zachować ostrożność, stosując produkty z fenkułu. Zawsze w takich przypadkach najbardziej odpowiednia jest konsultacja lekarzem.

Olejek i nalewka fenkułowa wcierane w skórę hamują działanie androgenów, dzięki czemu skutecznie regenerują mieszki włosowe, wpływając korzystnie na porost i stan włosów oraz wyglądu skóry. Koper włoski jest również bardzo przydatny w utrzymaniu właściwej higieny jamy ustnej, gdyż skutecznie neutralizuje przykry zapach i dodatkowo działa przeciwzapalnie. Przede wszystkim  korzystnie wpływa na zachowanie zdrowych dziąseł.

Stosowanie produktów z fenkułu

Chociaż generalnie fenkuł uważany jest za bezpieczny środek leczniczy, jednak podobnie jak wiele ziół, może powodować reakcje alergiczne oraz niepożądane skutki, zwłaszcza przy niektórych chorobach. Należy zachować ostrożność u osób z cukrzycą i hipoglikemią oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Dla bezpieczeństwa lepiej nie stosować przetworów na bazie kopru dłużej niż dwa tygodnie

Fenekuł w kuchni można wykorzystywać w całości. Jako warzywo można go jeść na surowo, także jako dodatek do sałatek lub smażyć, dusić i grillować. Łodygi można stosować do wzbogacania smaku zup i sosów, a ziele i owoc kopru jako aromatyczne przyprawy. Olejek znajduje zastosowanie w produkcji leków, w przemyśle spożywczym do aromatyzowania potraw, słodyczy, a także do produkcji wódek i likierów oraz w przemyśle kosmetycznym, w tym perfumerii. Wyciąg z owoców kopru wchodzi często w skład syropu zalecanego przy braku łaknienia.

Nalewka fenkułowa – Przepis i wskazówki

Poniżej przedstawiamy przepis na przygotowanie nalewki z kopru włoskiego i jej zastosowanie.

Nasiona kopru trzeba wsypać do słoja, a następnie zalać je winem i winiakiem. Słój należny szczelnie zamknąć, porządnie wstrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 tygodnie. Zawartością naczynia co pewien czas trzeba silnie wstrząsać. Po kilkunastu dniach nalewkę fenkułową poleca się przefiltrować przez gazę lub bibułę filtracyjną, a następnie dodać do niej miód. Po wymieszaniu i przelaniu do butelek można ją stosować według potrzeb.

Nalewka fenkułowa – Sposób użycia, działanie i zastosowanie

Nalewkę z fenkułu poleca się pić po jednym kieliszku 2-3 razy dziennie. Stosuje się ją głównie jako środek regulujący zaburzenia trawienne, m.in. gdy mamy do czynienia z takimi dolegliwościami jak:

  • spowolniona przemiana materii,
  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • kolka,
  • brak apetytu.

Nalewka fenkułowa doskonale pobudza wydzielanie soku żołądkowego i wzmaga ruchy perystaltyczne jelit. Może być z powodzeniem stosowana jako naturalny środek rozkurczowy, a także wiatropędny i przeciwbólowy. Poleca się ją stosować również przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i zatok, gdyż działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Zarówno przy użytku wewnętrznym, jak i zewnętrznym, może bardzo korzystnie wpływać na wygląd skóry i włosów.

Poprzedni artykułOlej z pestek (nasion) malin – Właściwości i zastosowania
Następny artykułNalewka imbirowa – Przepis i zastosowania
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.