Nalewka krwawnikowa to naturalny preparat ziołowy, przede wszystkim o działaniu rozkurczowym, wspomagającym przepływ żółci do dwunastnicy i osłabiającym ból wywołany skurczem jelit lub kolką jelitową. Wspomaga także odtruwanie organizmu, pobudza miesiączkowanie oraz osłabia związane z nim bóle. Poniżej przedstawiamy przepis na nalewkę z krwawnika, a także pozostałe jej działanie i zastosowania.
Krwawnik pospolity (Achillea millefolium ) to popularne ziele lecznicze, znane również jako tysiącznik lub tysiąclist. Łacińska nazwa Achillea pochodzi od imienia Achillesa, który rzekomo używał tego ziela do leczenia ran. Krwawnik występuje w stanie naturalnym niemal na wszystkich kontynentach, także w Polsce jest powszechnie spotykany.
Krwawnik jest byliną silną, często krzaczasto rozgałęzioną i odznacza się wyraźnym zapachem, przypominającym nieco woń chryzantem, szczególnie intensywnym po roztarciu. Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie jest ziele krwawnika, kwiaty i liście, pozyskiwane głównie ze stanu naturalnego, chociaż roślina ta może być też uprawiana. O leczniczym działaniu krwawnika, pomocnego m.in. w leczeniu hemoroidów, wspominał już Hipokrates. Grecki lekarz, żyjący w czasach Nerona Dioskurydes zalecał go z kolei w walce z chorobą wrzodową. Wykorzystywany był chętnie m.in. przez Etrusków, Greków oraz ludy Azji. Stosowano go również dość powszechnie w średniowieczu. Rośliny tej nie mogło zabraknąć m.in. w pęku ziół niesionych do kościoła w święto Matki Boskiej Zielnej.
Krwawnik w ziołolecznictwie
O właściwościach leczniczych decydują odkryte w zielu olejki eteryczne, m.in. azulen, cynol i glikozyd cyjanogenny, a także flawonoidy, garbniki, sterole i kumaryny. Wśród kwasów organicznych znajdziemy w nim głównie mrówkowy, octowy oraz izowalerianowy. Zile to bogate jest również w sole mineralne, zwłaszcza cynku i magnezu, a także kobaltu, miedzi, manganu, siarki i żelaza.
W tej niepozornej roślinie ukryta jest wielka siła lecznicza. Krwawnik posiada urozmaicony skład chemiczny i dzięki temu wykazuje wielokierunkowe działanie. Kwiaty i ziele krwawnika mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwkrwotoczne w obrębie przewodu pokarmowego. Zawarte w nim związki działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych i żółciowych. Zwiększają wydzielanie soków trawiennych i żółci, ułatwiają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii oraz łagodzą bóle menstruacyjne. Przetwory z krwawnika także także działanie przeciwalergiczne, ściągające, napotne i przeciwgorączkowe. Z tego powodu, domowa nalewka krwawnikowa to bardzo cenny środek leczniczy, sprawdzający się w wielu typowych problemach zdrowotnych.
W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych żołądka i jelit, żylakach odbytu, a także wzdęciach, nudnościach i uporczywych zaparciach warto sięgnąć po odwar z ziela. Do jego przygotowania wystarczy 1 łyżka ziela na 1 szklankę wody. Taki sam odwar z ziela lub kwiatów warto stosować w formie płukanek przy zapaleniu śluzówki jamy ustnej i gardła, a także do irygacji lub nasiadówek przy żylakach odbytu oraz do okładów w celu łagodzenia stanów zapalnych skóry.
Wyciąg z krwawnika ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dodawany jest do regenerujących i łagodzących maseczek, kremów i płynów do twarzy, a także bywa składnikiem szamponów i past do zębów. Krwawnik znalazł również zastosowanie jako roślina przyprawowa, do czego stosuje się młode liście o gorzkawosłonym i korzennym smaku. Można stosować je jako dodatek do sosów i zup.
Sposób przygotowania nalewki krwawnikowej
W surowiec do przygotowania domowej nalewki krwawnikowej najlepiej zaopatrzyć się samodzielnie. W tym celu należy w okresie lata wyjechać za miasto i zerwać ziele krwawnika z nienawożonych i suchych łąk lub pastwisk. Jeżeli nie mamy takiej możliwości można kupić gotowy surowiec w sklepie zielarskim. Nalewka z krwawnika wymaga przygotowania:
- 100 g wysuszonego i rozdrobnionego ziela krwawnika,
- 0,5 litra czystej wódki 40%-owej.
Ziele krwawnika należy umieścić w odpowiedniej wielkości słoju i zalać wódką. Zawartość trzeba dobrze wymieszać i odstawić na ok. 2-3 tygodnie, co pewien czas wstrząsając słojem. Po tym czasie ziołową masę należy dobrze wycisnąć do nalewki i całość przefiltrować przez gazę lub bibułę filtracyjną. Nalewka krwawnikowa powinna być wtedy przelana do ciemnej butelki, a następnie właściwie opisana.
Nalewka krwawnikowa – Sposób użycia, działanie i zastosowanie
Nalewkę krwawnikową najczęściej poleca się stosować 3 razy dziennie po pół łyżeczki, z niewielką ilością wody. Sprawdza się przede wszystkim w dolegliwościach menstruacyjnych, przy zaczęciu stosowania 10 dni przed terminem miesiączki, a kończąc 2 tygodnie po jej zakończeniu. Zawarte w niej substancje czynne zmniejszają stany zapalne, łagodzą skurcze i hamują obfite krwawienie. Poza tym, nalewka krwawnikowa posiada ponadto cenne działanie antybakteryjne i rozkurczające. Może być m.in. pomocna w problemach trawiennych, a także przy grypie i przeziębieniu.
Nalewki z krwawnika nie należy jednak stosować w czasie ciąży oraz przez osoby z alergią, ponieważ może powodować objawy uczulenia, np. wysypkę.