Nalewka cytrynowa – Przepis i zastosowanie

0
288
nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa uznawana jest za naturalny i skuteczny sposób na przeziębienia, złe samopoczucie i niestrawność. Wspaniale sprawdza się także jako środek rozgrzewający w czasie chłodnych miesięcy jesieni i zimy. Wykazuje ponadto dobre właściwości oczyszczające i stanowi bardzo dobry dodatek do ciężkich posiłków. Poniżej przedstawiamy jak samodzielnie przygotować nalewkę z cytryn, a także jak i kiedy warto ją stosować.

Cytryna zwyczajna Citrus Limon, nazwana też cytryną właściwą lub po prostu cytryną. To wiecznie zielone drzewo pochodzące prawdopodobnie z Chin, wprowadzone zostało do uprawy w południowej Europie w XI w. Obecnie największe plantacje znajdują się w USA, we Włoszech, Grecji, Hiszpanii i Meksyku. Aby owoce zniosły długi transport, zrywa się je niedojrzałe, a następnie poddaje sztucznemu dojrzewaniu za pomocą etenu. W celach ozdobnych drzewko cytrynowe może być uprawiane w mieszkaniu w miejscach dość dobrze nasłonecznionych. Uprawiane w donicach kwitnie obficie przez kilka miesięcy w roku, o ile ma odpowiednie warunki.

Owoce cytryny są spożywane na surowo, ale głównie znajdują zastosowanie w produkcji napojów, likierów, słodyczy, ciastek i farmaceutyków. Otrzymywany ze skórki eteryczny olejek cytrynowy stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym. Cytryny mogą być także wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Dodanie jej do ryby powoduje zanik niemiłego zapachu, ponieważ jony wodoru z kwasu cytrynowego łączą się z odpowiedzialną za ten zapach tri-metyloaminą i powstaje nielotna sól. Owoce te również są chętnie wykorzystywane do celów leczniczych, także jako nalewka cytrynowa.

Cytryna w zastosowaniach zdrowotnych

Leczniczą karierę cytryna zrobiła w XVIII w, kiedy potwierdzono skuteczność spożywania cytrusów w leczeniu szkorbutu. Przez trzy stulecia nie wiadomo było jak leczyć tę chorobę, a jej plaga wprost dziesiątkowała miliony marynarzy na całym świecie. Była niezwykle groźna, ponieważ nawet w 50-80%-tach przypadków była śmiertelna. Dopiero w 1753 r. szkocki lekarz James Lind udowodnił, że chorobie zapobiega, a także ją leczy, spożywanie soku z owoców cytrusowych. Jednak dopiero w 1932 roku powiązanie pomiędzy kwasem askorbinowym i szkorbutem ostatecznie zostało udowodnione przez amerykańskiego naukowca Charlesa Glen Kinga. Obecnie kwas askorbinowy nazywany jest witaminą c.

Cytryna uznawana jest za profilaktyczny i leczniczy środek naturalny, stosowany m.in. przy awitaminozach i stwardnieniu tętnic. Związki zawarte w cytrusach pomagają minimalizować metaboliczne skutki tłustej diety, która sprzyja rozwojowi wielu chorób, w tym chorób układu krążenia. Cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu. Mimo, że jest kwaśna, gdyż jej pH wynosi ok. 2-2,5, nie zakwasza organizmu. Wręcz przeciwnie, gdyż zawarte w niej minerały sprzyjają zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Chociaż zawartość witaminy C nie jest aż tak wysoka jak się wydaje, bo wynosi 50 mg witaminy C w 100 g, jej spożywanie wzmacnia odporność i łagodzi przebieg infekcji wirusowych oraz bakteryjnych.

Cytryny oprócz witaminy C zawierają także kwas cytrynowy, witaminę A, B i D, a także cukry, flawonoidy (m.in. hesperydynę i eriodiktiol), pektyny, kumarynę oraz sole mineralne, m.in. potasu i miedzi.

Nalewka cytrynowa – Sposób przygotowania i wskazówki

Do przygotowania nalewki z cytryny wykorzystujemy:

  • 3 cytryny,
  • szklankę cukru,
  • 2 szklanki przegotowanej wody,
  • 0,5 l 70%-owego spirytusu.

W pierwszej kolejności szczotką starannie czyścimy cytryny, najlepiej pod bieżącą wodą. Po ich osuszeniu papierowym ręcznikiem obieramy cienko ze skórki. Skórka powinna być żółta, koniecznie bez białej błonki, która może nadać nalewce gorzkiego smaku. Następnie cytryny kroimy na połówki i wyciskamy z nich sok, z którego wraz z cukrem i wodą przygotowujemy syrop. Całość umieszczamy w słoiku i dodajemy wcześniej obraną cieniutką i żółtą skórkę, po czym całość zalewamy spirytusem. Słoikiem potrząsamy po zamknięciu i odstawiamy przynajmniej na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę lub bibułę filtracyjną, a następnie rozlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce. Aby nalewka cytrynowa była smaczna musi postać kilka tygodni. Pamiętajmy, im dłużej stoi, tym jest lepsza.

Sposób użycia i zastosowanie nalewki cytrynowej

Najczęściej poleca się ,by nalewka cytrynowa była stosowana ok. 2-3 razy dziennie, po jednym kieliszku 25 ml. Poleca się ja szczególnie w stanach gorączkowych oraz przy objawach przeziębienia, niewydolności oskrzelowej, a także anginy i grypy. Ponieważ cytrynówka ułatwia trawienie i pobudza pracę jelit, można ja również stosować przy problemach przewodu pokarmowego, a także w dolegliwościach wątroby i pęcherza żółciowego. Cytrynówka wspaniale pomaga pozbyć się niestrawności po ciężkim posiłku.

O jej właściwościach leczniczych decydują m.in. flawonoidy, wykazujące działanie przeciwutleniające i zwalczające nadmiar wolnych rodników, które sprzyjają powstawaniu wielu chorób, m.in. miażdżycy i raka. Cytryna może wspomagać leczenie astmy, chorób reumatycznych i kamicy nerkowej. Poza tym, posiada cenne właściwości antyseptyczne, dlatego stosowana bezpośrednio na skórę przyśpiesza gojenie, pomaga w walce z trądzikiem, przebarwieniami i zaskórnikami, a także wybiela i udelikatnia skórę.

Warto wiedzieć, że rozkrojona cytryna prędko gubi wartości odżywcze, szczególnie witaminę C, dlatego lepiej kupować owoce małe, które zostaną szybko spożyte.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.