12 najważniejszych faktów na temat jagód Acai

3
3733
jagody Acai
Jagody Acai mogą być spożywane na wiele różnych sposobów

Zdrowy styl życia to nie tylko aktywność fizyczna, ale także odpowiednia dieta, zawierająca w sobie wiele owoców i warzyw. Są one bogate w witaminy i inne zdrowe składniki odżywcze, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jednym ze składników, którego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie są niewątpliwe bardzo zdrowe jagody Acai.

Jagody Acai to lekko owalne, czerwonawo-fioletowe owoce, oferujące nie tylko doskonały smak, ale także pozwalające na zachowanie zdrowia. Wpływają one pozytywnie na utrzymanie w dobrej kondycji ogólnego stanu organizmu i sprawiają, że skóra wygląda znacznie zdrowiej i młodziej. Warto wspomnieć, że nie bez przyczyny liczne plamiona amazońskie wykorzystywały w swojej tradycyjnej medycynie ten dar natury już od wielu wieków.

Jeśli nie próbowaliście tych bardzo małych, a zarazem potężnych owoców, ten artykuł może stać się inspiracją do ich odkrycia. Jeśli natomiast już regularnie spożywasz jagody Acai niewątpliwe poszerzysz swoją wiedzę na temat ich właściwości. Zachęcamy do lektury.

Niesamowity świat Acai

Jagody Acai to rdzennie brazylijskie owoce, rosnące na palmach, najczęściej w pobliżu bagien, tarasów zalewowych i lasów deszczowych Amazonii. Ponadto jagody Acai można spotkać w Trynidadzie oraz większej części północnej Ameryki Południowej.

AcaiMałe owoce są trudne w zbiorze ze względu na fakt, że drzewa rosną nawet do wysokości 20 metrów. Zbieranie odbywa się ręcznie, a osoby zajmujące się tym zadaniem muszą wspiąć się na niebezpieczne wysokości. Cały proces musi odbywać się bardzo sprawnie ze względu na to, że jagody Acai dość szybko przestają być świeże i łatwo zaczynają się psuć.

Poznaj najważniejsze właściwości tych niezwykle wyjątkowych i egzotycznych owoców:

1. Bogate w przeciwutleniacze

Jagody Acai to przede wszystkim prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy. Nasz organizm potrzebuje antyoksydantów, aby walczyć i niszczyć wolne rodniki. Wolne rodniki atakują bowiem i uszkadzają zdrowe komórki organizmu, powodując różne choroby i przyśpieszając proces starzenia.

Regularne spożywanie jagód Acai pozwala lepiej chronić organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegać wielu poważnym problemom zdrowotnym. Jagody Acai mają wyższy poziom przeciwutleniaczy niż truskawki, maliny oraz inne jagody. A najlepsze jest to, że te owoce są niezwykle uniwersalne i mogą być spożywane na co najmniej kilka różnych sposobów: surowe, w postaci soków, koktajli owocowych, jako dodatek do deseru, suszone lub w suplementach diety.

2. Pełne niezbędnych kwasów tłuszczowych

Jagody Acai zawierają wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz jednonienasycony kwas oleinowy. Wiemy już, że nasz organizm potrzebuje tych tłuszczy, aby prawidłowo funkcjonować, gdyż są one niezbędne dla zachowania zdrowia serca, mózgu i regulowania ciśnienia krwi.

Kilka badań wykazało, że jagody Acai mają bardzo bogaty skład cennych związków fitochemicznych i różnych flawonoidów, takich, jak orientin, homoorientin, scoparin itp., a także wielu mniej rozpoznanych dotychczas składników. Ponadto, zawarte w jagodach kwasy tłuszczowe, aminokwasy, sole mineralne i inne składniki odżywcze, wraz z kwasem oleinowym i kwasem palmitynowym są dobrze przyswajalne, a ich proporcje umożliwiają osiągnięcie synergicznych efektów odżywczych.

3. Pomagają w utracie wagi

Jagody Acai są często kojarzone z dietą i utratą wagi. Można nawet kupić różnego typu suplementy odchudzające, których są one głównym składnikiem. Korzyści ze spożywania jagód Acai w celu odchudzania są wciąż poddawane wielu różnym badaniom. Naukowcy i dietetycy podkreślają jednak, że te wyjątkowe owoce powinny być stosowane jako dodatkowe narzędzie wspomagające proces chudnięcia, jednak nie należy od nich oczekiwać cudów. Jeśli chcesz schudnąć, zawsze spróbuj połączyć je ze zdrową dietą i wyraźnie zwiększoną aktywnością fizyczną.

Jak te małe owoce pomagają schudnąć? Przede wszystkim są bogate w antyoksydanty, witaminy i błonnik, poprawiające metabolizm organizmu. Ponadto jagody Acai doskonale tłumią apetyt, przez co jesz mniej.

4. Jagody Acai dbają o zdrowie serca

Jak wspomniano powyżej, te wyjątkowe jagody są bogate w cenne kwasy tłuszczowe niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Omega-3, omega-6, omega-9, a nawet kwas oleinowy pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu LDL i równocześnie podnieść poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu. Niektóre badania wskazują również, że jagody Acai pozwalają zmniejszyć we krwi poziom glukozy, insuliny i całkowitego cholesterolu. Ich spożywanie pozwala zatem zapobiegać w ten sposób poważnym chorobom sercowo-naczyniowym.

5. Zapobieganie nowotworom

Jagody Acai są również często kojarzone z profilaktyką przeciwnowotworową, co zostało udokumentowane w wielu badaniach. Jedno z nich wykazało, że mogły one u badanych wywołać odpowiedź autodestrukcyjną w około 86%-tach komórek białaczkowych. Wyniki tych badań zostały opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry.

6. Właściwości wzmacniające odporność

Jagody Acai zawierają jeden z cennych polisacharydów, tj. arabinogalaktan, który pozwala indukować aktywność kluczowych komórek, odgrywających zasadniczą rolę w utrzymaniu właściwej odporności organizmu. Regularne spożywanie jagód pomaga zatem organizmowi odeprzeć różnego rodzaju infekcje, stany zapalne i choroby. Stanowią one naturalną broń przeciwko przeziębieniu, grypie i wielu innym problemom zdrowotnym, będących następstwem słabej odporności organizmu.

7. Poprawienie trawienia i detoksykacja

Naturalne jagody Acai są bogate w błonnik, który jest kluczowy dla sprawnego i efektywnego trawienia. Ponadto zachowanie zdrowego procesu trawienia jest niezbędne do utrzymania prawidłowej wagi ciała. Tym samym regularna konsumpcja tych owoców jest bardzo korzystna dla zachowania dobrego samopoczucia. Jagody mają też właściwości detoksykacyjne, gdyż wspomagają eliminację z organizmu toksyn i innych szkodliwych substancji.

8. Zdrowy i piękny wygląd skóry

Jagody Acai posiadają wiele korzystnych dla skóry związków naturalnych, szczególnie witamin i przeciwutleniaczy, a także kwas oleinowy. Pozwalają one doskonale koić uszkodzoną skórę, a także zapobiegać jej starzeniu. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, tym samym zapobiegają dalszemu uszkodzeniu komórek.

Na podstawie badań, dotyczących pielęgnacji skóry naturalnymi składnikami stwierdzono, że jagody Acai mogą być stosowane do skutecznego wspomagania leczenia hiperpigmentacji. Wyniki tych badań zostały opublikowane w Journal of Drugs in Dermatology. Jeśli zatem cierpisz z powodu ciemnych plam na skórze możesz łatwo spróbować uczynić je mniej widocznymi. Dodatkowo, ze względu na liczne składniki aktywne jagody Acai sprawią, że wygląd skóry ulegnie znacznej poprawie, przywracając jej zdrowy i piękny wygląd.

9. Niska zawartość cukru

Jagody Acai mają niską zawartość cukru, chociaż przez większość osób uważane są za bardzo smaczne. Pomagają regulować poziom insuliny we krwi i w ten sposób okazują się być również bardzo korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Również jedzenie żywności o niskiej zawartości cukru jest pomocne, jeśli cierpisz na skłonność do tycia lub stosujesz dietę odchudzającą.

10 Poprawa funkcji mózgu

Ze względu na wysokie stężenie cennych przeciwutleniaczy jagody Acai działają stymulująco na funkcje poznawcze. Zawarte w nich polifenole, nadające charakterystyczny niebieskawo-fioletowy kolor, aktywują białka, pozwalając oczyścić uszkodzone komórki i wspomagając w ten sposób utylizację toksycznych substancji chemicznych. Ma to bardzo istotne znaczenie dla utrzymania funkcji poznawczych w zaawansowanym wieku.

11. Zapewnienie większej energii

Ze względu na liczne korzyści zdrowotne, a w szczególności zawartość przeciwutleniaczy i innych zdrowych substancji aktywnych, regularne spożywanie jagód Acai umożliwia także doładowanie organizmowi energii. Mimo, że te cechy jagód Acai są wciąż poddawane badaniom klinicznym, uważa się, mogą one pomóc w walce ze zmęczeniem i wyczerpaniem.

12. Bogactwo witamin i minerałów

100 g świeżych owoców posiada mniej niż 240 kalorii. Jak już wspomniano wcześniej jagody Acai są bogate w liczne zdrowe składniki odżywcze, z których najważniejsze to:

  • kwasy tłuszczowe, w szczególności omega-3, omega 6 i omega-9,
  • minerały, w szczególności: wapń, selen, cynk, potas, mangan, miedź, żelazo i magnez,
  • błonnik pokarmowy – 50 g porcja zawiera 26g błonnika pokarmowego, który jest prawie 100% dawką zalecanej dziennej wartości,
  • witaminy: A, C, E, oraz grupy B,

Podsumowanie

Jagody Acai jeszcze kilkanaście lat temu były stosunkowo mało znane, ale w ostatnim czasie ich popularność gwałtownie rośnie. Uważane już są dość powszechnie za bardzo zdrowe pożywienie, a na swój wyjątkowy status zasłużyły głównie dzięki bogactwu witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy, które poprawiają ogólny stan zdrowia oraz wygląd. Warto zatem bliżej się z nimi zaznajomić i jak najczęściej włączać do codziennej diety.

UDOSTĘPNIJ

3 KOMENTARZE

  1. Ciekawe czy można gdzieś kupić świeże lub mrożone jagody Acai. Ciekawa jestem jak smakują bo wyglądają zachęcająco.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here