Olejek z bzu lilaka w codziennym zastosowaniu

0
160
olejek z bzu lilaka
Olej z lilaka coraz częściej wykorzystywany jest do zabiegów aromaterapeutycznych i kosmetycznych

Nazwa lilak może odnosić się do ponad 25 gatunków pięknie kwitnących krzewów i drzew ogrodowych z rodziny Oleaceae. Ta roślina pochodzi z Europy Wschodniej oraz umiarkowanych regionów Azji. Znana jest jako twarda i łatwa w uprawie niewielka roślina. Olejek z bzu lilaka posiada wiele cennych właściwości, które wymieniamy w niniejszym artykule.

Lilak S. vulgaris jest najbardziej popularnym gatunkiem rośliny, który dobrze rozwija się w umiarkowanym klimacie. Roślina ta ma głęboko zielone liście, skórzaste owoce kapsułkowe, a także owalne płatki kolorowych kwiatków. Kwiaty te mogą występować w różnych kolorach jak na przykład purpurowy, lawendowy, czerwony, różowy, kremowo-żółty czy biały. Roślina może osiągać wysokość od ok. 1,5 m do 4,5 m. Olejek z bzu lilaka najczęściej jest koloru jasnobrązowego i cieszy się pięknym kwiatowym zapachem.

Zastosowanie olejku z bzu lilaka

Lecznicze wykorzystanie oleju z bzu lilaka sięga początków XIX wieku. W Ameryce był używany jako wermut, w celu wyeliminowania robaków jelitowych, a także jako tonik zapobiegający nawrotom chorób.

Obecnie zielarze nadal wykorzystują olejek z lilaka przy leczeniu wyprysków, oparzeń słonecznych, drobnych ran, a także zadrapań i innych schorzeń skórnych. Olejek z bzu lilaka jest także dobrze znany z zastosowań aromaterapeutycznych. Jest także cennym dodatkiem do produktów kosmetycznych, takich jak: płyny kosmetyczne, mydła, szampony oraz odżywki. Przede wszystkim nadaje zapach i łagodzi podrażnienia. Olejek z bzu lilaka jest także dodawany do naturalnych środków czyszczących, w celu nadania lepszego zapachu w całym domu.

Skład oleju z bzu lilaka

Najbardziej charakterystycznymi składnikami oleju są: furanoidowy aldehyd terpenowy (aldehyd liliowy), eter benzylometylowy, 1,4-dimetoksybenzen (eter dimetylowy hydrochinonu), a także indol. Uważa się, że związek eteru benzylometylowego wpływa na funkcje dyfuzyjne bzu, zwłaszcza w pełnym rozkwicie. Olejek ma intensywny owocowo-eteryczny zapach, przypominający górną nutę w oleju ylang-ylang.

Korzyści ze stosowania olejku z bzu lilaka

Olejek z bzu lilaka został doceniony ze względu na dużą ilość korzyści zdrowotnych. Jako olejek do aromaterapii wykorzystywany jest w celu odpędzenia lęków i depresji. Wszystko to dlatego, że delikatny zapach wprowadza umysł w stan relaksu i odprężenia. Inne możliwości olejku z bzu lilaka to przede wszystkim:

  • zapobieganie zaburzeniom żołądkowym i zabijanie infekcjom jelitowym,
  • zwalczanie infekcji bakteryjnych i grzybiczych,
  • pomoc w opóźnianiu powstawania zmarszczek i innych oznak starzenia,
  • zapobieganie i leczenie malarii.

Jak zrobić olejek z bzu lilaka?

Olejek z bzu lilaka powstaje przez destylację parową wodą owoców i suszonych liści drzewa, w domowych warunkach można przygotować napar. Oto co trzeba zrobić:

  • zbierz bukiet świeżych kwiatów,
  • włóż do miseczki fragment tkaniny – etaminy i na niej umieść kwiaty,
  • dodaj 2 szklanki wody i upewnij się, że wszystkie kwiaty są zanurzone w wodzie, a następnie przykryj miseczkę i odstaw na noc,
  • następnego dnia rogi tkaniny zbierz i uformuj paczkę z kwiatami w środku, po czym całość zwiąż sznurkiem,
  • przenieść wodę z bzu do naczynia i doprowadź do wrzenia,
  • przygotowaną saszetkę umieść w wodzie, niech całość gotuje się na wolnym ogniu około godziny, a następnie zostaw do schłodzenia,
  • wlej całość do butelki i dodaj 5 kropli gliceryny, po czym dobrze wstrząśnij.

Jak działa olej z bzu lilaka?

Olejowi z bzu lilaka można przypisać liczne właściwości lecznicze, głównie w kontekście naturalnego środka uspokajającego, tonizującego, a także antyseptycznego. Można go wykorzystać na wiele różnych sposobów, a w szczelności jako:

  • Środek do rozpraszania lub wdychania. Dodanie kilka kropli olejku podczas zabiegu aromaterapii może złagodzić skutki depresji i lęków.
  • Środek do miejscowego stosowania. Wymieszaj olejek z bzu z bezpiecznym olejkiem bazowym i rozprowadź na skórze dotkniętej poparzeniem słonecznym, wysypką, a także zmarszczkami. Używaj olejku do masażu.
  • Dodatek do kosmetyków i kąpieli. Dodaj olejek z bzu do ulubionego szamponu lub płynu do kąpieli.

Czy olejek z bzu lilaka jest bezpieczny?

Olejek z lilaka jest bezpieczny, pod warunkiem, że stosuje się go prawidłowo i z umiarem. W miarę możliwości należy go rozcieńczać w bezpiecznym oleju nośnym, takim jak olej kokosowy czy olej słonecznikowy. Poleca się także często przed rozpoczęciem stosowania olejku z bzu lilaka skonsultować to ze swoim lekarzem rodzinnym, w szczególności, jeśli masz problemy zdrowotne.

Warto sprawdzić, czy nie występuje reakcja alergiczna. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny stosować olejku z bzu bez wcześniejszej konsultacji ze swoim lekarzem. Nie zaleca się także stosowania olejku u dzieci.

Działanie niepożądane olejku z bzu lilaka

Jeśli pacjent cierpi na nadwrażliwość, to olejek z lilaka może powodować podrażnienie skóry. Skóra może stać się czerwona i swędząca, a nawet może pojawić się wysypka. W przypadku wystąpienia którychkolwiek z tych objawów należy natychmiast zaprzestać stosowanie olejku i skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here