Najważniejsze właściwości oleju z pestek granatu

0
726
olej z pestek granatu

Olej z pestek grantu powstaje poprzez prasowanie na zimno nasion owoców granatu. Powstały produkt posiada bursztynową barwę i owocowy zapach. Posiada także liczne i cenne właściwości, które można samodzielnie wykorzystać w celach pielęgnacyjnych i zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich.

Olej z pestek granatu jest niezwykle bogaty i pożywny. Może być z powodzeniem stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, w celach kosmetycznych i leczniczych. Właściwości regeneracyjne oleju z granatu sprawiają, że jest on nieocenionym składnikiem wielu produktów do pielęgnacji skóry. Znajduje się w wielu kosmetykach naturalnych i preparatach ochronnych, takich jak: mydło, żel pod prysznic, a także olejek do masażu, środek nawilżający i inne produkty tego typu. Olej z nasion granatu, oprócz kwasów tłuszczowych, składa się przede wszystkim z takich substancji jak sabinene, mycenae, limonene, a także alfapinene i terpinenol, dlatego często do osiągnięcia satysfakcjonujących efektów wystarczy niewielka ilość produktu. Oto najważniejsze korzyści ze stosowania oleju z granatu:

  1. Wzmacnianie i odbudowa naskórka

Olejek z nasion granatu doskonale stymuluje produkcję keratynocytów, czyli żywych komórek naskórka. Dzięki temu, główne komórki znajdujące się w zewnętrznej warstwie skóry szybciej mogą odwrócić uszkodzenia skóry, ożywić jej wygląd i przywrócić młodzieńcze właściwości.

  1. Walka z wolnymi rodnikami

Olej z pestek granatu zawiera unikany kwas wielonasycony o nazwie kwas punicicowy, czyli kwas tłuszczowy omega-5, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Olejek ten może dzięki temu lepiej zapobiegać szkodliwemu działaniu wolnych rodników i skutecznie powstrzymywać procesy starzenia. Zapewnia również lepszą ochronę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniami słonecznymi. Badania wykazały, że olej z nasion granatu może zmniejszać ryzyko występowania raka skóry u myszy, narażonych na działanie silnych czynników rakotwórczych.

  1. Idealne rozwiązanie do pielęgnacji wszystkich typów skóry

Podobnie jak większość olejków eterycznych, olej z granatu wnika głęboko w skórę, tworząc tym samym trwałą i zdrową warstwę nawilżenia. Dzięki swojej lekkiej konsystencji dobrze się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustego filmu. Olejek z nasion granatu może być z powodzeniem stosowany do każdego typu skóry, nawet do tłustej i trądzikowej. W branży kosmetycznej jest często wykorzystywany jako naturalnych składnik kosmetyków organicznych do ochrony skóry tłustej, w celu kontrolowania trądziku, wyprysków, blizn, a także w celu łagodzenia różnego typu podrażnień.

  1. Charakterystyka przeciwzapalna

Olejek z pestek granatu działa kojąco i nawilżająco u osób cierpiących na trądzik, wypryski, łuszczycę, a także oparzenia słoneczne. Przeciwzapalne właściwości olejku uspokajają podrażniania i zaczerwienienia skóry. Olej z granatu leczy również rany i przywraca zdrowie skórze. Pomaga substancjom odżywczym dostać się bezpośrednio do komórek, tym samym przyspieszając proces regeneracji komórek i odmładzania.

  1. Poprawa struktury skóry

Olej z nasion granatu zawiera przyjazną formę proestrogenu, który wspiera równowagę hormonalną zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Dzięki temu pomaga w poprawieniu struktury skóry i zapewnia jej utrzymanie najważniejszych funkcji ochronnych dla organizmu.

  1. Zastosowanie jako olejku do masażu

Olejek z pestek granatu stosowany jest także jako olejek do masażu. Zapewnia doskonałe i głębokie nawilżenie, uelastycznia, a także wzmacnia naturalną barierę ochronną.

  1. Cenny składnik przeciwzmarszczkowy

Olej z pestek granatu jest coraz częściej stosowanym składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych, takich jak kremy czy sera do cery dojrzałej Właściwości regeneracyjne olejku usuwają widoczne oznaki starzenia się skóry, co pozwala na lepsze efekty regeneracyjne i ochronne.

  1. Działanie przeciwutleniające

Podobnie jak owoc granatu, oleje z nasion cenione są także za swoje właściwości przeciwutleniające. Pomagają one w produkcji kolagenu, tym samym ujędrniają i uelastyczniają skórę. Chronią także przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

  1. Regeneracja suchych i matowych włosów

Olej z pestek granatu cieszy się rosnącą popularnością nie tylko ze względu na korzystne działanie na skórę i zdrowie organizmu, ale także ze względu na zdolność przywracania włosom elastyczności i zdrowego blasku. Może być stosowany praktycznie do każdego rodzaju włosów, które doskonale chroni przed środowiskowymi zanieczyszczeniami. Odbudowuje ich strukturę i zapobiega łamliwości.

  1. Pobudzanie krążenia krwi w skórze głowy

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy i witamin w olejku z nasion z granatu pozwala usprawnić proces krążenia krwi w skórze głowy i wzmacnia naczynia krwionośne. Tym samym przyczynia się do lepszego wzrostu włosów i zapobiega ich wypadaniu.

  1. Oczyszczanie skóry głowy

Mieszki włosów często są zatkane przez łupież i łuszczącą się skórę. Uszkadza to cebulki włosów i spowalnia wzrost włosów. Olej z granatu skutecznie oczyszcza skórę głowy, a jednocześnie pobudza wzrost włosów.

  1. Ochrona przed świądem

Olej z nasion granatu doskonale łagodzi stany zapalne i zwalcza bakterie skóry głowy. Właściwości przeciwświądowe oleju pomagają wyleczyć takie dolegliwości skóry głowy, jak łuszczyca i egzema. Łagodzi także zaczerwienienia, uczucie suchości swędzenie, które towarzyszą stanom zapalnym skóry.

  1. Odżywianie włosów

Olejek z nasion granatu dobrze pobudza przepływ krwi do korzeni włosów, a tym samym sprawia, że mieszki włosów otrzymują odpowiednie odżywienie. Przynosi to efekt przyspieszenia procesu wzrostu włosów.

  1. Wzrost włosów i zdrowie

Olej z nasion grantu jest dobrym źródłem witaminy C, składnika odżywczego, który jest niezbędny dla zdrowia i wzrostu włosów. Dobrze je chroni i wzmacnia tkankę łączną i stymuluje do wzrostu.

  1. Efektywne działanie tonizujące

Olej z pestek granatu jest skutecznie działającym tonikiem do włosów, a najlepiej kiedy zmieszany jest z olejkiem bazowym. Najlepiej łączyć go z olejem rycynowym, olejem kokosowym, olejem migdałowym lub olejem z witaminą E.

  1. Równoważenie pH skóry głowy

Olej z granatu korzystnie wpływa na równowagę poziomu pH skóry głowy. Neutralizuje efekt nadmiernej produkcji oleju, redukuje przetłuszczanie się włosów, a także stymuluje mieszki włosów do pracy. Zmiękcza, wzmacnia i usuwa znajdujące się na skórze głowy cząstki brudu.

  1. Pielęgnacja na ciepło

Olej z pestek granatu często stosowany jest przy zabiegach olejkiem na ciepło, w celu formowania fryzury i skręceniu włosów. Nawilża skórę głowy i poprawia wygląd włosów, wnikając w ich strukturę i przywracając im naturalne piękno. Długotrwale nawilża mieszki włosów i sprawia, że włosy stają miękkie, gładkie i naturalnie lśniące. Skóra głowy w tym czasie pochłania olejek na głębokość siedmiu warstw, poprawiając jej kondycję. Zastosuj kilka kropli olejku z nasion z granatu, rozetrzyj w dłoniach i wmasuj we włosy. Olejek nie powinien pozostawiać włosów tłustych. Można także użyć olejku jako podkładu przed dalszą stylizacją na ciepło.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here