Olej z orzechów brazylijskich – Właściwości i wykorzystanie

0
542
olej z orzechów brazylijskich

Olej z orzechów brazylijskich należy do najdroższych produktów tego typu na świecie. Wytwarza się go z nasion coraz rzadziej spotykanego gatunku południowoamerykańskiego drzewa, które rośnie niemal wyłącznie w dzikich lasach tropikalnych. Zawiera wiele cennych składników aktywnych i wykorzystywany jest głównie do celów spożywczych oraz kosmetycznych. W niniejszym artykule przedstawiamy najważniejsze właściwości i zastosowania tego wyjątkowego oleju roślinnego.

Olej  z orzechów brazylijskich wytwarzany jest z nasion południowoamerykańskich drzew, znanych jako orzesznica wyniosła (łac. Bertholletia excelsa). Ta wiecznie zielona i rosnąca nawet do 50m roślina najliczniej występuje na terenach Boliwii, Brazylii i Peru, ale także Kolumbii, Wenezueli i Gujany. Pozyskiwany z niej surowiec oleisty należy do najdroższych na świecie, ponieważ wytwarza się go z gatunku zagrożonego wyginięciem. Oprócz samych nasion orzesznicy wyniosłej, olej z orzechów brazylijskich również stał się dość popularnym produktem spożywczym i kosmetycznym. W dalszej części opisujemy co decyduje o jego wyjątkowych właściwościach i jakie znajduje zastosowania.

Orzechy brazylijskie źródłem wspaniałego oleju

Dzięki bogactwu cennych składników odżywczych, orzechy brazylijskie stanowią bardzo smaczną i zdrową przekąskę. Znaczna zawartość błonnika i kwasów tłuszczowych dają bardzo szybko uczucie sytości, które utrzymuje się przez dłuższy czas. Z łatwością można je wprowadzić do codziennej diety, urozmaicając wiele różnych potraw i deserów, a także konsumując w najprostszej postaci.

Orzechy brazylijskie zawierają znaczne ilości substancji tłuszczowych, wynoszące ok. 50-67 % swojej masy. Stanowią tym samym doskonały surowiec do produkcji bardzo cennego oleju roślinnego, który wykorzystywany jest zarówno do celów spożywczych, jak i kosmetycznych. W jego wytwarzaniu wykorzystuje się głównie proces mechanicznego tłoczenia na zimno, które zapewnia zachowanie możliwe największej ilości cennych składników odżywczych. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe to głównie omega-9 i omega-6, a w szczególności kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Olej z orzechów brazylijskich stanowi także cenne źródło fitosteroli, jak również cynku, miedzi, selenu oraz witaminy A, C, D oraz E. Barwa oleju jest dość przejrzysta i delikatnie żółtawa.

Olej z orzechów brazylijskich w kuchni i kosmetyce

Wytwarzany z orzechów brazylijskich olej jest dość rzadki i względnie drogi, dlatego stosuje się go zazwyczaj w bardziej wyszukanych i egzotycznych daniach. Dzięki delikatnemu orzechowemu smakowi i subtelnemu aromatowi świetnie nadaje się jako dodatek do surówek, sałatek, a także podawanych na zimno dań i deserów. O ile jednak olej ten nie jest zbyt powszechnie stosowany do celów spożywczych, to znajduje dość szerokie zastosowanie kosmetyczne. Dlatego przy jego zakupie zawsze należy upewnić co do przeznaczenia danego produktu.

Ze względu na wysoką zawartość cennych kwasów tłuszczowych, a także selenu i wielu witamin, olej z orzechów brazylijskich chętnie wykorzystywany jest pielęgnacji skóry i włosów. Można go spotkać w wielu rożnych produktach kosmetycznych, m.in. mydłach, balsamach do ciała, a także kremach do twarzy czy odżywek do włosów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku skóry suchej i łuszczącej się, ale także dojrzałej i zmęczonej. Przede wszystkim doskonale wspomaga ochronę przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi oraz utratą właściwego nawilżenia. Zawarte w nim składniki aktywne skutecznie neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, dzięki czemu chętnie stosowany jest do cery starzejącej się w różnego rodzaju produktach anti-aging. Jedną z najważniejszych jego cech jest wysoki poziom bezpieczeństwa działania, gdyż w większości przypadków może być bez przeszkód bezpośrednio stosowany na skórę.

Najczęstsze zastosowania kosmetyczne

Olej z orzechów brazylijskich wykorzystywany jest zarówno jako jeden ze składników gotowych produktów pielęgnacyjnych, jak i samodzielny kosmetyk naturalny. Może być również z powodzeniem wykorzystywany w domowych zabiegach pielęgnacyjnych, także w połączeniu z olejkami eterycznymi i innymi składnikami. W wielu recepturach południowoamerykańskich występuje on obok takich składników jak jagody Acai, awokado, marakui, słonecznika, czy nasiona Chia. Poniżej przedstawiamy jego najważniejsze zastosowania w zakresie pielęgnacji urody:

  • pielęgnacja włosów suchych i zniszczonych,
  • zapobieganie suchości skóry głowy i łupieżowi,
  • środek łagodzący po opalaniu,
  • naturalny środek na plamy starcze i przebarwienia,
  • emulgator w maśle i kremach do ciała,
  • nawilżenie i ochrona skóry,
  • Przydaje się do suchej skóry, powstrzymuje starzenie się skóry łuszczycę i egzemę.
  • olej do masażu, łagodzący niepokój i stres.

Ze względu na swój charakterystyczny profil składników aktywnych, olej ten w największym zakresie wykorzystuje się do pielęgnacji skóry. Poniżej przedstawiamy jego działanie w tym zakresie.

  1. Nadanie skórze ciała młodzieńczego wyglądu

Zazwyczaj, gdy używa się regularnie określonego zestawu produktów, skóra zaczyna przyzwyczajać się do jego składników, a zmiany w zakresie pielęgnacji stają się znacznie trudniejsze do zauważenia. Zawarte w oleju z orzechów brazylijskich naturalne składniki aktywne mogą dać nowy impuls do intensywniejszej regeneracji i skuteczniejszej ochrony. Obecny w nim selen pomaga zwiększyć szybkość metabolizmu komórek, dzięki czemu skóra może się znacznie szybszej odnawiać. Wpłynie również na lepsze uelastycznienie skóry, dzięki czemu zachowa ona dłużej młodzieńczy wygląd.

  1. Lepsza ochrona przed nowotworem skóry

Wiele osób martwi się o ryzyko rozwoju raka skóry, dlatego ważna jest jej skuteczna ochrona. Zwłaszcza, gdy uwielbia się słoneczne dni i trochę ciemniejszy kolor cery. Olej z orzechów brazylijskich może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom skóry przez szkodliwe promienie UV, gdyż dzięki zawartemu w nim selenowi skóra zyska dodatkową barierę chroniącą przed słońcem. Jedno z badań naukowych wykazało, że osoby z niewystarczającą ilością selenu częściej cierpią na raka skóry. Nałożenie oleju z orzechów brazylijskich bezpośrednio na skórę jest wystarczającą metodą uzyskania tego niezbędnego dla właściwej profilaktyki antynowotworowej pierwiastka.

  1. Skuteczniejsze leczenie trądziku

Wiele osób cierpi z powodu plam i skaz na skórze powodowanych uciążliwym trądzikiem. Ta przykra dolegliwość dermatologiczna może mieć różne podłoże, ale najczęściej można znacznie złagodzić jej skutki. Olejek z orzechów brazylijskich jest również bogaty w cynk mineralny, który nie tylko pomaga leczyć trądzik, ale także zmniejsza stany zapalne, które często towarzyszą samym wypryskom. Może to być szczególnie ważne w przypadku osób cierpiących na trądzik torbielowaty.

  1. Lepsze nawilżenie skóry

Jeśli masz do czynienia z suchą skórą, wiesz zapewne, jak ważne jest prawidłowe i regularne nawilżanie skóry. Kiedy pozwalasz swojej skórze być bardzo suchą, nie tylko ryzykujesz rozwój innych problemów dermatologicznych, ale i szybsze starzenie. Przecież nikt zapewne tego nie chce. Kilka kropel tego oleju to świetny sposób na pokrycie skóry cienką warstwą ochronną, która zapewni właściwy poziom wilgotności.

Zalecane środki ostrożności

  • Osoby uczulone na orzechy powinny unikać stosowania oleju z orzechów brazylijskich.
  • Produkt ten zawsze powinien być stosowany w umiarkowanych ilościach.
  • Osoby szczególnie wrażliwe mogą doświadczać reakcji alergicznych.
  • Przed zastosowaniem oleju na większej powierzchni ciała zawsze warto wykonać test alergiczny na mniejszej powierzchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.