33 niesamowite właściwości awokado

7
21193
awokado
Awokado posiada wprost niezliczone właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

Naturalnie awokado występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Ze względu na swój charakterystyczny kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę w niektórych rejonach świata nazywane jest gruszką aligatora. Częściej jednak występuje jako smaczliwka. Mimo, iż wyróżnia się sporą liczbą kalorii pełne jest również wielu cennych wartości odżywczych. Poznaj najważniejsze właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne tego wspaniałego owocu.

Awokado powszechnie uznawane jest za jeden z najzdrowszych i naturalnie rosnących pokarmów na naszej planecie. Regularne spożywanie awokado pomaga poprawić i utrzymać dobrą kondycję i zdrowie naszego organizmu, głównie dzięki dostarczaniu najbardziej cennych składników odżywczych. Stanowi ono również swego rodzaju naturalny środek profilaktyczny przed rozwojem wielu chorób, a także doskonały kosmetyk naturalny do pielęgnacji skóry i włosów.

Awokado źródłem wielu cennych składników odżywczych

Owoce smaczliwki znane są i cenione już od tysięcy lat. Ostatnimi czasy stają się jednak coraz popularniejszym dodatkiem do różnego rodzaju dań, również w naszym kraju. Są także uważane za kompletne pożywienie dla niemowląt, gdyż zawierają ponad 25 ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy A, B, C, E i K, a także miedź, potas, żelazo, magnez oraz fosfor.

W niniejszym artykule prezentujemy szeroki zakres właściwości oraz korzyści ze stosowania awokado w codziennej diecie, a także wykorzystujących je naturalne metody pielęgnacji:

Wartości odżywcze awokado

właściwości awokadoAwokado posiada znaczący potencjał energetyczny, głównie dzięki naturalnie wysokiej zawartości cennego tłuszczu. Posiada również znaczną ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Jego regularne spożycie pozwala obniżać poziom cholesterolu oraz poziom trójglicerydów we krwi. Pomaga również w zmniejszaniu ryzyka zachorowań na raka i cukrzycę. Owoc ten zawiera także liczne minerały i witaminy, których znaczenie trudno przecenić.

100 g owocu awokado posiada potencjał energetyczny ok 160 kcal (670 kJ) i zawiera pełne bogactwo niżej wymienionych składników:

Węglowodany8,5 g
Cukry0,7 g
Błonnik pokarmowy6,7 g
Tłuszcze, w tym:

     Nasycone

     Jednonienasycone

     Wielonienasycone

14,7 g

2,1 g

9,8 g

1,8 g

Białko2 g
Witamina A146 IU – 1%*
Tiamina – B10,067 mg – 6%*
Ryboflawina – B20,13 mg – 11%*
Niacyna – B31,738 mg – 12%*
Kwas pantotenowy – B51,389 mg – 28%*
Witamina B60,257 mg – 20%*
Witamina C10 mg – 12%*
Witamina E2,07 mg – 14%*
Wapń12 mg – 1%*
Żelazo0,55 mg – 4%*
Magnez29 mg – 8%*
Mangan0,142 mg – 7%*
Fosfor52 mg – 7%*
Potas485 mg – 10%*
Sód7 mg – >1%*
Cynk0,64 mg – 7%*

* zalecana dzienna dawka

Ponadto, smaczliwka zawiera również cenne fito-związki, takie jak glutation, luteina i beta-sitosterol. Dla niektórych pewnie może być zaskoczeniem, jak wieki potencjał kryje w sobie ten zupełnie niepozorny owoc. Awokado to prawdziwy dar natury dla naszego zdrowia, o którym warto się również przekonać na własnej skórze. I to w dosłownym znaczeniu.

Zdrowotne właściwości awokado

Awokado jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera znaczne ilości bardzo cennych kwasów tłuszczowych, jednak w przeciwieństwie do większości innych darów natury, zawiera w sobie praktycznie same zdrowe składniki. Nie dość, że pomagają one spalać nadmiar tkanki tłuszczowej, to wykazują liczne właściwości w zakresie ochrony zdrowia. Owoc ten zawiera pełne bogactwo substancji odżywczych, dzięki którym stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety, wspomagającej szybką regenerację organizmu oraz zapobieganie licznym chorobom i dolegliwościom zdrowotnym.

  1. Awokado chroni przed chorobami układu krążenia

Kombinacja jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasu linolowego i oleinowego, a także cennych fitosteroli roślinnych pozwala wpływać na obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Jednocześnie wspomaga wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL, który istotnie zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Posiada również dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który zmniejsza ryzyko występowania nowotworu, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, a także nadciśnienia i otyłości.

  1. Awokado wspomaga prawidłową pracę serca

Awokado charakteryzuje się bogatą zawartością witaminy B6 oraz kwasu foliowego, które pomagają w regulacji prawidłowego poziomu homocysteiny, którego anomalie mogą prowadzić do rozwoju poważnych chorób serca. Zawarte w nim składniki odżywcze są bardzo pomocne również jeśli chodzi o utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu. Dodatkowo, zawarte w nim tłuszcze jednonienasycone, a także glutation i witamina E również wspomagają utrzymanie mięśnia sercowego w odpowiedniej kondycji.

  1. Awokado pozwala obniżać poziom cholesterolu

Owoc smaczliwki jest naturalnym składnikiem diety, wspomagającym proces obniżania złego cholesterolu we krwi. Jego skuteczność polega głównie na obecności związku organicznego, zwanego beta-sitosterol, który uznawany jest za bardzo skuteczny w działaniach profilaktycznych.

  1. Avocado pomaga w walce z miażdżycą

Kombinacja dużej zawartości dobrze przyswajalnego kwasu foliowego oraz witaminy B6 pomaga redukować poziom homocysteiny, która jest jedną z przyczyn powstawania blaszek miażdżycowych w organizmie. Wzbogacenie codziennej diety produktami z wysoką zawartością tych witamin pozwala zapewnić lepszą ochronę przed rozwojem zmian miażdżycowych.

  1. Smaczliwka zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu

Duża zawartość kwasu foliowego w awokado pomaga skutecznie chronić przed udarem mózgu, gdyż zawarte w nim składniki aktywne doskonale wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a także wzmacniają naczynia krwionośne.

  1. Owoc smaczliwki zwiększa ochronę przed wolnymi rodnikami

Wolne rodniki to agresywne związki, niszczące komórki organizmu oraz wpływające na mutowanie DNA. Przyśpieszają one proces starzenia się i sprzyjają rozwojowi wielu poważnych chorób, często związanych z zaawansowanym wiekiem, takich jak miażdżyca tętnic, pogorszenie wzroku, demencja czy nowotwory. Przeprowadzone dotychczas badania wykazały, że dieta bogata w witaminę E, która jest niezbędnym dla prawidłowego działania organizmu przeciwutleniaczem, także przyczynia się do ochrony przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

  1. Awokado reguluje poziom cukru we krwi

Każdy składnik diety, umożliwiający kombinację dużych ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego jest szczególnie pomocny przy problemach z wysoką zawartością cukru we krwi oraz cukrzycą. Regularne spożywanie awokado wspomaga zapobieganie lub odwracanie oporności insulinowej, jednej z przyczyn cukrzycy typu II. Warto zwrócić uwagę, że szczególnie wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika pomaga zapobiegać niebezpiecznym skokom poziomu cukru we krwi.

  1. Owoc avocado obniża ciśnienie krwi

Połączenie wysokiej zawartości potasu w owocu, wynoszące ok 30% więcej niż w bananach, z kwasem omega-3 oraz kwasem oleinowym, jest korzystne w naturalnym procesie obniżaniu ciśnienia krwi. Zawarte w nim składniki odżywcze wpływają tym samym na lepsze samopoczucie i mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia krwotoków lub wylewów.

  1. Owoc smaczliwki zapobiega powstawaniu i wspomaga walkę z nowotworem

Awokado jest również znane z właściwości przeciwnowotworowych. Badania wykazały, że spożywanie tego owocu zapobiega m.in. powstawaniu komórek przedrakowych, prowadzących do nowotworu jamy ustnej. Zawarty w nim kwas oleinowy okazuje się również skuteczny w zapobieganiu powstania raka piersi oraz prostaty.

  1. Świeże awokado wpływa na poprawę wzroku

awokado na oczyO naturalnej skuteczności działania tego owocu na aparat wzroku decyduje przede wszystkim znaczna zawartość błonnika, karotenoidów i luteiny. Luteina jest antyoksydantem, zapobiegającym utlenianiu komórek, który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącym m.in. do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

  1. Smaczliwka pomaga w trawieniu

Zawarte w owocu składniki odżywcze oraz liczne enzymy pozwalają zmniejszać w żołądku wszelkie stany zapalne. Poprawiają również zdolność organizmu do wchłaniania karotenoidów i innych cennych substancji odżywczych. Dodawane do diety awokado zapewnia delikatnym powierzchniom żołądka znacznie lepszy komfort pracy, pozwalając na znacznie bardziej skuteczne zwiększanie wchłaniania wszelkich wartości odżywczych oraz ogólną poprawę pracy całego układu trawiennego. Pomaga także w zapobieganiu zaparciom oraz wspomaga proces utraty nadmiernej wagi ciała.

  1. Owoc avocado zapobiega powstawaniu wad wrodzonych dziecka

Smaczliwki są bogate w witaminy z grupy B oraz szczególnie ważny kwas foliowy. Niewielka filiżanka owocu zapewnia 1/4 dziennego zapotrzebowania kobiet w ciąży na kwas foliowy, który jest bardzo istotny w profilaktyce bardzo poważnych chorób wrodzonych, takich jak wady układu nerwowego oraz rozszczepu kręgosłupa.

  1. Smaczliwka skutecznie łagodzi stany zapalne stawów

Awokado pozwala efektywnie zmniejszać stany zapalne stawów, głównie dzięki zdolności obniżenia wydzielania prostaglandyny PGE2, często odpowiedzialnej za odczyn zapalny w organizmie. Poza tym, dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i kwasów tłuszczowych omega-3 wykazuje ogólną zdolność wspomagania układu odpornościowego. Owoc ten stanowi doskonały i zupełnie naturalny suplement diety zapobiegający wielu problemom ze stawami, często polecany do stosowania razem z soją. Uważa się, że jego spożywanie przyczynia się do pobudzania wzrostu chrząstki, a tym samym szybszej regeneracji i odbudowy. Sprawdza się we wspomaganiu leczenia objawów zapalenia kości, stawów biodrowych i kolanowych.

  1. Awokado skutecznie wspomaga proces odchudzania

Owoc smaczliwki to jeden z najlepszych składników diety, pomagających w skutecznym kontrolowaniu wagi ciała. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych, które szybko nadają uczucie pełnej sytości i zmniejszają potrzebę objadania się. Tłuszcze jednonienasycone zwiększają również tempo przemiany materii. Liczne badania potwierdziły powiązanie szybszej utraty masy ciała z konsumpcją tego owocu, również ze względu na wspomaganie pracy układu hormonalnego.

  1. Owoc smaczliwki zmniejsza nieprzyjemny efekt nieświeżego oddechu

Według niektórych badań uporczywe stosowanie odświeżaczy do ust może powodować katastrofalne skutki dla zdrowia, również przez umożliwianie rozwoju nowotworu. Awokado stanowi jeden ze składników diety, które umożliwiają redukcję efektu przykrego oddechu.
Pozwala ono wspomagać usuwanie rozkładu w układzie trawiennym, które bywa jedną z przyczyną nieświeżego odoru z ust.

  1. Owoc avocado spowalnia proces starzenia

Awokado jest bogatym źródłem glutationu, wykazującego silne właściwości przeciwutleniające. Ten wyjątkowy związek organiczny wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu, a także wzmacnia jego system immunologiczny. W praktyce przyczynia się do niwelowania negatywnych skutków występowania w organizmie wolnych rodników, a tym samym zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Wpływa nie tylko na spowolnienie występowania zmarszczek, ale również zapobiega rozwojowi nowotworów i chorobom serca.

  1. Owoc smaczliwki ogranicza negatywne skutki menopauzy

Owoce smaczliwki posiadają są szczególnie polecane dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż pomagają w walce z bezsennością, zaparciami, wrzodami i problemami z prawidłowym działaniem układu nerwowego. Ich składniki odżywcze pomaga także w przywracaniu wszelkich niedostatków w organizmie, w szczególności zapewniają doskonałą ochronę przeciwgrzybiczną i antybakteryjną.

  1. Smaczliwka pomaga przy bólach głowy

Kiedy boli Cię głowa, połóż się i zjedz łyżeczką świeży miąższ awokado. Zawiera on między innymi naturalną substancję przeciwbólową, czyli tzw. kwas salicylowy. Zawiera także magnez oraz wapń, które zmniejszają poziom stresu oraz wpływa na uwolnienie serotoniny, stanowiącej tzw. „hormon szczęścia”.

  1. Avocado wzbogaca dietę dzieci

Awokado jest bardzo cennym dla codziennej diety owocem, który może być podawany małym dzieciom. Owoc ten zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w rozwoju każdego dziecka, a jego kremowa konsystencja idealnie komponuje się z wieloma dodatkami. Dostarcza on m.in. niezbędne niacyny, potas, kwas foliowy, witaminy B1 i B2 oraz magnez. Jego regularne spożywanie usprawnia funkcjonowanie ciała i umysłu. Smaczliwka zawiera również najwyższej jakości białka, o wiele lepsze od białek zbóż, a wykonane z niej przeciery są zupełnie bezpieczne dla dzieci.

  1. Owoc avocado obniża stany depresyjne kobiet w ciąży

awokado podczas ciążyZe względu na wysoką zawartość kwasu foliowego awokado szczególnie polecane jest wszystkim kobietom w ciąży. Warto również wspomnieć, że zawarty w nim kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych w organizmie, a także w produkcji czerwonych krwinek. Odpowiednia dawka regularnie dostarczanego i dobrze przyswajalnego kwasu foliowego w diecie pozwala również redukować wszelkie stany depresyjne oraz wahania nastroju.

  1. Smaczliwka redukuje stany wszelkie zapalne

Różnego rodzaju stany zapalne uważane są za zjawiska leżące u podstaw większości chorób niezakaźnych. Awokado odznacza się obfitością fitozwiązków, takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają naturalne właściwości przeciwzapalne. Tym samym pozwalają one na skuteczną ochronę organizmu przed rozwojem wielu poważnych chorób i dolegliwości zdrowotnych.

Korzyści ze stosowania awokado na skórę

Owoc smaczliwki jest najlepszym sojusznikiem w naturalnej regeneracji i naprawie suchej, matowej oraz starzejącej się skóry. Dzięki bogatej zawartości kwasu foliowego, witaminy C, B6, A, E, a także najcenniejszych kwasów tłuszczowych bardzo skutecznie ją odżywia, doskonale oczyszcza i długotrwale nawilża. Pobudza również w strukturze skóry syntezę kolagenu, a także pozwala na szybszą odbudowę naturalnej warstwy lipidowej naskórka, dzięki czemu może ją skutecznie chronić przed nadmierną utratą nawilżenia.

  1. Owoc awokado pozwala redukować zmarszczki

Składniki aktywne zawarte w awokado pozwalają chronić skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie się. Zawarte w nim przeciwutleniacze również skutecznie oddziałują na wzmocnienie bariery ochronnej oraz przeciwdziałają powstawaniu tzw. starczych plam na skórze.

  1. Smaczliwka doskonale nawilża i rozjaśnia koloryt skóry

Zawarte w owocu smaczliwki składniki czynne pozwalają nadawać skórze promienny wygląd, a także skutecznie radzić sobie z plamami pigmentacyjnymi. Zapewniają one również ukojenie nieprzyjemnego uczucia świądu, wywołanego nadmierną suchością. Stosowany z masłem kakaowym pomaga w rozjaśnianiu blizn oraz nadaje cerze promiennego i zdrowego wyglądu.

  1. Avocado naturalnie chroni skórę przed uszkodzeniami

Podobnie jak nawet bardzo dobrze wyregulowany silnik spalinowy zawsze wytwarza spaliny, tak i nasze komórki przyczyniają się do powstawania wolnych rodników, nawet, jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia. Stanowią one agresywne i niszczące związki, które atakują zdrowe komórki i ich DNA. Tym samym przyspieszają proces starzenia się oraz sprzyjają rozwojowi wielu poważnych chorób i dolegliwości.

Według obecnego stanu wiedzy istnieje tylko jeden naturalny sposób, by się ich pozbyć. Antidotum stanowią przeciwutleniacze, czyli substancje naturalnie występujące w organizmie, a także w świeżych owocach i warzywach, zwłaszcza tych kolorowych. Jednym z antyoksydantów, który znajduje się w awokado jest glutation, czyli substancja odpowiedzialna za przyswajalność z pożywienia innych przeciwutleniaczy. Z tego powodu owoc ten doskonale wspomaga ochronę skóry przed procesami starzenia i wieloma dolegliwościami dermatologicznymi.

  1. Owoc smaczliwki wspomaga zwalczanie problemów dermatologicznych

olejek z awokado na włosyRegularne spożywanie awokado skutecznie ogranicza powstawanie trądziku lub wyprysków na skórze. Utrzymuje także skórę bardziej elastyczną i pełną blasku. Wspomaga również trudny proces leczenia i łagodzenia objawów łuszczycy, a szczególne znaczenie w tym względzie ma olejek z awokado, który doskonale nadaje się jako dodatek do wielu kosmetyków naturalnych i preparatów leczniczych.

  1. Awokado pomaga w ochronie skóry przed szkodliwym promieniami słońca UVA i UVB

Wiele chorób i dolegliwości dermatologicznych powstaje w efekcie uszkodzenia skóry przez słońce. W wyniku jego działania często stają się one chorobami przewlekłymi i znacznie trudniejszymi do leczenia, na przykład w przypadku trądziku młodzieńczego, trądziku różowatego, a także atopowego i łojotokowego zapalenia skóry.

Unikając stosowania kosmetyków z agresywną chemią i konserwantami, a jednocześnie stosując, zawierające filtry przeciwsłoneczne, oleje naturalne możemy cieszyć się piękną opalenizną i zdrowym wyglądem cery. Olejki dodatkowo wspaniale nawilżają i odżywiają skórę, a także dostarczają jej potrzebnych witamin i przeciwutleniaczy, opóźniających procesy starzenia. Dzieje się taka również w przypadku oleju z awokado, który posiada delikatny filtr SPF 4, a także doskonale odżywia i nawilża skórę, a także uzupełnia barierę lipidową skóry.

  1. Owoc avocado skutecznie usuwa martwe komórki naskórka

Awokado stanowi doskonały dodatek do wielu peelingów i scrubów do ciała, gdyż skutecznie usuwa martwe komórki naskórka. Podczas zabiegów jego składniki aktywne głęboko wnikają w skórę i przywracają właściwy poziom odżywienia, przyczyniając się jednocześnie do zwiększenia przepływu krwi w skórze. Zawarty w owocu kwas amino-glutaminowy doskonale oczyszcza skórę i zapewnia naturalną ochronę przed trudnymi czynnikami środowiskowymi.

 

Korzyści ze stosowania awokado na włosy i skórę głowy

Awokado jest nie tylko jednym z najlepszych owoców zapewniających zdrową skórę, ale również sprawdza się w pielęgnacji włosów. Chroni skórę głowy przed niszczącymi skutkami zanieczyszczeń, a także dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia. Doskonale sprawdza się jako dodatek do szamponów, odżywek i masek do włosów, zapewniających naturalne nabłyszczenie oraz ochronę przed przesuszeniem. Dzięki temu owocowi włosy wyglądają znacznie zdrowiej, a także stają się bardziej wytrzymałe na wszelkie uszkodzenia. Szczególne znaczenie pielęgnacyjne ma olejek z awokado, który stanowi naturalny kosmetyk o niezliczonej ilości zastosowań. Najważniejsza w jego stosowaniu jest systematyczność, gdyż warto stosować go przed każdym myciem lub w postaci odżywki na całą noc.

  1. Smaczliwka zapewnia doskonałe odżywienie

Zawarta w owocu witamina E, potas oraz lecytyna to doskonałe pożywienie dla skóry głowy, zwiększające jej zdolność do tworzenia coraz silniejszych komórek oraz regeneracji i wzmacniania istniejących. Masowanie włosów masłem z owoców nadają im miękkości i zdrowego wyglądu, a dodatkowo wymieszane z żółtkiem naturalnie zmiękcza włosy. Już w dawnych czasach Egipcjanie stosowali ten owoc, aby stymulować wzrost włosów i zapobiegać ich wypadaniu.

  1. Avocado nadaje naturalnego blasku i ożywienia

Awokado zawiera w sobie liczne witaminy i kwas tłuszczowy omega-3, które są niezbędne dla zachowania pięknej i naturalnie lśniącej fryzury. Przywraca zdrowy i żywy wygląd, niwelując wszelkie zmatowienia i szarości.

  1. Owoc smaczliwki zapewnia ochronę przed rozdwajaniem końcówek

Wcierany w skórę głowy olej z awokado doskonale pobudza cebulki włosowe do wzrostu, głównie dzięki poprawie krążenia krwi i lepszemu odżywieniu. Stosowany na długości włosów nadaje im elastyczności, a także skutecznie chroni przed łamliwością i rozdwajaniem.

  1. Smaczliwka chroni skórę głowy przed problemami dermatologicznymi

Zawarty w awokado kwas oleinowy dzięki swojemu silnemu działaniu przeciwzapalnemu pomaga zwalczać wszelkie problemy skórne, takie jak egzema, łupież, łuszczyca, a także skutki ukąszeń czy rogowacenia. Zawarte w awokado kwasy tłuszczowe dobrze chronią włosy przed niszczącym działaniem zabiegów termicznych oraz chemicznymi składnikami wielu kosmetyków drogeryjnych.

  1. Owoc avocado reguluje proces wzrostu włosów

Jak powszechnie wiadomo niedobór witamin może powodować wypadanie włosów i inne problemy z nimi związane. Zawarta w awokado witamina B i E wywiera istotny wpływ na kontrolę ich wypadania. Warto pamiętać, że nadmierna utrata włosów występuje głównie, gdy włosy są suche i zniszczone. Olejek pozwala z kolei odbudowywać naturalną warstwę lipidową naskórka, dzięki czemu chroni skórę przed nadmierną utratą wilgoci. Naprawia również uszkodzenia skóry głowy, a tym samym lepiej chroni cebulki włosów.

  1. Awokado odmładza skórę głowy

awokado na włosyOlej z awokado jest nazwany olejem 7 witamin – A, B, D, E, H, K, PP, ale posiada również wiele składników mineralnych, takich jak potas, mangan, czy krzem. Jest łatwo przyswajalny, a tym samym wnika głęboko w skórę, pozostawiając ją dobrze oczyszczoną, odżywioną i delikatną. Pozwala on również przyspieszyć regenerację komórek, a tym samym zapewnić włosom lepsze warunki do wzrostu.

 

Zabiegi kosmetyczne z użyciem awokado

Awokado to prawdziwa kopalnia substancji upiększających. Cenne składniki znajdziemy zarówno w skórce, miąższu, jak i w pestce. Łupina zawiera olej, pestkę możemy wykorzystać do peelingu, a miąższ posiada doskonałe działanie nawilżające i odżywiające. Jest to idealny owoc dla skóry suchej i zmęczonej, gdyż jest bogatym źródłem witaminy H, czyli biotyny, dzięki której zawdzięczamy piękną cerę, włosy i paznokcie. Można także tworzyć własne zabiegi kosmetyczne w oparciu o ten niepowtarzalny owoc.

Masło do ciała z awokado

Należy rozgnieć miąższ z awokado w małej misce i nałożyć pastę na skórę, zwracając szczególną uwagę na obszary przesuszone, takie jak kolana, pięty i łokcie. Warto pozwolić masłu wykonywać swoją magię na skórze przez co najmniej pół godziny, a następnie można przemyć ją letnią wodą.

Maska do włosów z awokado

Awokado zapewnia doskonałą pielęgnację włosów, szczególnie w połączeniu z żółtkami jaj, oliwą z oliwek i jogurtem. Doskonale odżywia i nawilża włosy od wewnątrz i na zewnątrz, pozostawiając je odmłodzone i zregenerowane. W celu przygotowania maski należy rozdrobnić awokado, a następnie dodać trochę oliwy z oliwek, jogurtu i żółtka. Całość trzeba dobrze wymieszać, aby uzyskać jednolitą pastę, a następnie rozprowadzić ją równomiernie na włosach, nakrywając je później folią. Po pozostaniu na włosach przez pół godziny należy je dokładnie spłukać.

Mleczko do twarzy z awokado

Mleczko kosmetyczne oczyszcza pory skóry i uwalnia ją z wszelkich zanieczyszczeń, brudu, nadmiaru sebum i innych pozostałości. Chociaż takie środki czyszczące są dostępne na rynku, można również przygotować je we własnym domu. Należy ubić jedno jajko, dodać pół szklanki mleka i wymieszać z rozgniecionym miąższem z połowy awokado, aby uzyskać konsystencję balsamu. Regularne stosowanie powstałego produktu skutecznie oczyszcza twarz, usuwa szkodliwe toksyny ze skóry i pozostawia ją młodą i promienną.

Maska dla skóry tłustej z awokado

Maska dla skóry tłustej wymaga użycia cytryny, białka jaj i awokado. Cytryna działa naturalnie ściągająco i kontroluje produkcję sebum przez skórę, podczas gdy białko jaj wzmacnia i odżywia natomiast dodany do maski olej z awokado równoważy całą mieszankę. Aby przygotować maskę, trzeba połączyć olejek, z białkiem jaj i sokiem z cytryny w blenderze, aż do uzyskania gładkiej pasty. Tak przygotowany domowy kosmetyk można nałożyć na skórę i trzymać go co najmniej przez dwadzieścia minut, a następnie spłukać letnią wodą.

Maska nawilżająca z awokado

Olejki nawilżające z awokado połączyły siły natury w doskonały środek antyseptyczny. Dodany do maseczki miód i jogurt delikatnie oczyszczają i eliminują zaczerwienienia, a także doskonale zmiękczają skórę podczas zabiegów ujędrniających. W celu przygotowania kosmetyku dwa obrane owoce awokado należy dokładnie rozgnieć, a następnie dodać jogurt, miód i dobrze wymieszać. Świeżą maseczkę należy nałożyć na twarz i pozostawić na co najmniej piętnaście minut, po czym dokładnie spłukać letnią wodą.

Scrub do rąk z awokado

W celu przygotowania domowego scrubu do pielęgnacji dłoni należy dokładnie rozgnieść awokado, a następnie dodać białka jaj, owies i niewielką ilość soku z limonki. Otrzymaną pastę wmasować w skórę dłoni, a następnie odczekać co najmniej 20 – 25 minut. Po tym czasie należy ręce spłukać letnią wodą.

Maska pod oczy z awokado

Maska nawilżająca pod oczy z awokado jest najlepsza w łagodzeniu odwodnienia i podrażnienia. Przygotowanie maski nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności. Należy połączyć rozgnieciony miąższ z awokado z żelem aloesowym aloe vera, dobrze wymieszać i równomiernie rozprowadzić na uprzednio oczyszczonej skórze w okolicach oczu. Pozostawić na co najmniej dziesięć minut, a następnie przemyć letnią wodą.

Nawilżający peeling z awokado

Do przygotowania nawilżającego peelingu do skóry ciała należy przygotować 2-3 świeże pestki z awokado, 250 ml mleka, a także wodę lub jogurt. Pestki należy suszyć przez kilka dni, uważając by nie stwardniały na kamień. Po ich rozbiciu i rozgnieceniu, należy je zemleć na dość drobny puder, najlepiej w młynku. Uzyskany w ten sposób proszek wsypać do miski, wymieszać z mlekiem oraz wodą lub jogurtem na gładką masę. W wannie lub pod prysznicem nakładać masę okrężnymi ruchami, delikatnie wcierając w skórę. Ostatnią porcję przeznaczyć do peelingu twarzy. Zostaw na 10 minut i spłucz letnią wodą.

Jak widać awokado może mieć liczne zastosowania i przynieść wiele korzyści dla Twojej skóry, włosów, a przede wszystkim zdrowia.

Podziel się z nami poniżej w polu komentarza swoimi uwagami na temat tego wspaniałego owocu. Nie zapomnij również podzielić się naszym artykułem z innymi!

7 KOMENTARZE

  1. Awokado to smaczliwka lub gruszka aligatora. Posiada mnóstwo kalorii i charakteryzuje się mało wyrazistym smakiem, a jednak budzi zainteresowanie dietetyków na całym świecie. Bardzo często polecane jest jako składnik zdrowej diety, także odchudzającej. Dostarcza organizmowi mnóstwa cennych właściwości odżywczych, których trudno znaleźć w innych owocach. Głównym składnikiem smaczliwki są zdrowe tłuszcze, których znajduje się nawet 20-30%. Awokado uznawane jest za tzw. owoc maślany.

  2. Od momentu zajścia w ciążę zaczęłam jeść awokado i bardzo je polubiłam. Zwykle jem je bez żadnych dodatków. Czasem dodaję soku z cytryny.

  3. Dziś pierwszy raz w życiu kupiłam i przygotowałam awokado. To jest po prostu przepyszne. Na pewno będę już go zawsze kupować. Polecam wszystkim

  4. Awokado to bardzo wdzięczny produkt, bo można je jeść na bardzo wiele sposobów. Nie dominuje również smaku potraw. Super, że można je dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

  5. Zjadam jedno, dwa awokado dziennie. Popieram więc hymn na jego cześć. Mam jednak zastrzeżenia co do samego artykułu, który zdecydowanie wymaga aktualizacji.
    1. Powielanie bzdur na temat zwiazku cholesterolu z miażdżycą winno być karane.
    2. Promieniowanie UVB odpowiada za produkcję witaminy D w skórze i propagowanie filtrów antyUVB jest zbrodnią.

  6. Uwielbiam awokado! Ciekawe ale dawniej u nas nie było w ogóle dostępne. Moim zdaniem to jeden z najlepszych dodatków do sałatek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.