Olej makadamia – Właściwości i zastosowania

0
5335
olej makadamia
Olej makadamia znajduje wiele zastosowań pielęgnacyjnych i dietetycznych

Olej makadamia jest popularny w czystej i tłoczonej na zimno formie, zarówno jako olej spożywczy, jak i produkt do pielęgnacji skóry oraz włosów. Znaleźć go można w wielu recepturach kosmetycznych, m.in. w maseczkach na włosy, kremach do skóry ciała i twarzy, a także olejkach do masażu czy preparatach na oparzenia słoneczne. W niniejszym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje na jego temat, a także najpopularniejsze sposoby wykorzystania.

Chociaż najczęściej olej makadamia wykorzystywany jest w kosmetykach, to jednak ma on sporo właściwości, które warto wykorzystać w swojej codziennej diecie. Powstaje z orzechów drzewa makadamia, które w naturalnych warunkach rośnie Australii. Obecnie drzewa te jednak można spotkać w wielu innych miejscach na świecie, gdzie uprawia się je na potrzeby kosmetyczne i spożywcze.

Najważniejsze właściwości oleju makadamia

Olej z orzechów makadamia cechuje się wieloma cennymi właściwościami, a wśród najważniejszych z nich warto wymienić:

  • posiada dość lekką konsystencję i delikatnie orzechowy aromat,
  • jego profil chemiczny jest bardzo podobny do ludzkiego łoju,
  • jest to bardzo stabilny olej, którego okres przechowywania wynosi do dwóch lat,
  • doskonale nadaje się do wspierania zdrowia serca, gdyż zachowuje idealną równowagę niezbędnych kwasów tłuszczowych,
  • w zastosowaniach pielęgnacyjnych nie pozostawia na skórze tłustego filmu,
  • odpowiedni profil kwasów sprawia, że jest on polecany dla suchej i dojrzałej skóry,
  • zawarte w oleju fitosterole wykazują działanie ochronne, wspomagające regenerację skóry i działające na skórze jak kortyzon na skórze, dzięki czemu zmniejsza się uczucie swędzenia i redukuje stany zapalne,
  • zawartość kwasu linolowego sprawia, że dzięki niemu skóra zwiększa swoją zdolność do zatrzymania wilgoci.

Najważniejsze składniki oleju makadamia

  • Kwas palmitynowy – olej makadamia jest jednym z największych źródeł palmitynowych kwasów tłuszczowych, gdyż zawiera ich między 16 a 23%. Mają one kluczowe znaczenie dla opóźnienia procesu starzenia się skóry. Oleje kosmetyczne, bogate w ten typ kwasów tłuszczonych, szczególnie polecane są do pielęgnacji cery zmęczonej i starzejącej się. Dzięki zastosowaniu oleju makadamia możliwe jest zmniejszenie szybkości złuszczania naskórka, a także utrzymanie skóry w odpowiednim naprężeniu. Kwas palmitynowy jest silnym przeciwutleniaczem, znanym ze skutecznego podtrzymywania zdrowia błon śluzowych, nawilżania skóry, a także ze wspomagania gojenia ran.
  • Kwas oleinowy – ten rodzaj kwasu tłuszczowego występuje w olejku z orzechów makadamia w szczególnie znacznej ilości, bo ok. 54-63%. W zastosowaniach pielęgnacyjnych zapewnia on przede wszystkim właściwości regenerujące i nawilżające, dzięki czemu jest idealny dla suchej skóry.
  • Kwas linolowy – ten rodzaj tłuszczu pomaga m.in. zapobiegać utracie naskórka przez skórę. Przywraca również skórze naturalną barierę ochronną i utrzymuje ją w odpowiedniej kondycji.
  • Fitosterole – związki roślinne, które działają w naszej skórze podobnie jak cholesterol. To jest jeden z powodów, dla których olej makadamia ma duże zdolności penetracyjne, szczególnie przydatne w procesie pielęgnacyjnym. Wykazują one również ważne właściwości uspokajające oraz gojące, dlatego skutecznie pomagają naprawić naturalną barierę skóry.

Olej makadamia w pielęgnacji skóry

Przed zastosowaniem oleju makadamia na skórze trzeba się upewnić czy organizm nie zareaguje na niego objawami alergii. Można do tego celu użyć testu płatkowego na wewnętrznej części nadgarstka lub łokcia, aby sprawdzić, czy jest on bezpieczny w użyciu. Jeśli zauważysz pieczenie, świąd lub podrażnienie skóry, nie używaj oleju z orzechów makadamia na swoim ciele.

  1. Delikatnie oczyszcza skórę

Olej makadamia ma stosunkowo lekką konsystencję, w porównaniu do większości olejów, takich jak oliwa z oliwek, dzięki czemu może być stosowany jako olej bazowy lub jeden z kilku takich olejów! Działa dobrze w oczyszczaniu skóry wszystkich typów, w tym skóry ze skłonnością do trądziku. Oto prosty, ale skuteczny przepis:

Połącz razem:

Olej przechowuj w szklanej ciemnej butelce. Aby przy jego pomocy oczyścić skórę, wmasuj mieszankę na twarzy za pomocą palców, a następnie zwilż ściereczkę z mikrofibry w gorącej wodzie i zacznij przesuwać ją po skórze. Zabieg ten otwiera pory, pozwala wniknąć i głęboko oczyścić pory. Powtórz raz lub dwa aż do momentu, gdy dojdzie do przeniknięcia większości oleju. Procedurę tę wykonuj co wieczór po zmyciu makijażu.

  1. Nawilżający krem do skóry

Dzięki doskonałej równowadze niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy, jedną z najlepszych właściwości oleju orzechów makadamia jest nawilżanie. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe doskonale odżywiają, pomagają zwalczać suchy naskórek i blokują utratę wilgoci. Po oczyszczeniu twarzy po prostu wetrzyj dwie krople oleju makadamia pomiędzy dłonie i używaj go do nawilżenia skóry!

  1. Łagodzi oparzenia słoneczne

Oparzenia słoneczne charakteryzują się pieczeniem, bolesnością i stanem zapalnym skóry. Używanie oleju z orzechów makadamia może łagodzić jego nieprzyjemne objawy ze względu na zawartość cennych kwasów tłuszczowych, które czynią go silnym środkiem przeciwzapalnym. W tym celu wykonaj samodzielnie kojącą mieszankę i nałóż na oparzenie:

  • Połącz ¼ filiżanki oleju z orzechów makadamia i 5-7 kropli olejku eterycznego mięty pieprzowej.
  • Zaaplikuj cienką warstwę na oparzenia słoneczne, aby je schłodzić i przyspieszyć gojenie.
  1. Pomaga usunąć blizny

W tym zakresie wszystkie trzy kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy i palmitynowy odgrywają główną rolę. Odżywiają skórę i przyspieszają proces gojenia blizn, pomagając im szybciej znikać.

  1. Zapobiega zmarszczkom i cienkim liniom

Wysoka zawartość kwasu palmitynowego w oleju makadamia zapewnia wspaniałe właściwości przeciwzmarszczkowe. Z wiekiem zmniejsza się poziom kwasu palmitynowego w naszej skórze, przez co skóra traci swój napięty i jędrny wygląd. Masaż olejkiem z orzechów makadamia na skórze konsekwentnie przywraca utracony kwas palmitynowy, dzięki czemu skóra zachowuje naturalną elastyczność, a także pozostaje miękka i młodzieńcza!

  1. Walczy z trądzikiem

Ponieważ łatwo wnika w skórę, nie pozostawiając tłustego odczucia, olej makadamia może być stosowany do nawilżania skóry skłonnej do trądziku. Wykazuje również silne właściwości przeciwzapalne, które łagodzą stany podrażnienia, co pomaga zmniejszyć pryszcze. W tym celu można go wymieszać z olejem lawendowym dla jeszcze mocniejszej mieszanki antytrądzikowej.

  1. Zmiękcza szorstkie obszary

Zawarty w tym cennym oleju kwas linolowy jest prawdziwym klejnotem dla nawilżania skóry oraz utrzymywania jej w miękkości i elastyczności. Pozwala on skutecznie zapobiegać naskórkowej utracie wody, która może pozostawić skórę łuszczącą się, spieczoną, suchą, odwodnioną i szorstką.

  1. Oferuje ochronę skóry i ma właściwości SPF

Czy wiesz, że niektóre oleje mają naturalny SPF, który może pomóc w zapobieganiu poparzeniom słonecznym? Olej makadamia posiada SPF od około 6 do 8 i zawiera także silny związek roślinny, czyli kwas cynamonowy. Substancja ta znana z naturalnych właściwości dla ochrony przeciwsłonecznej. Zastosowanie oleju z orzechów makadamia pomaga zatrzymać wilgoć w skórze, co zapewnia lepszą ochronę skóry i zapobiega poparzeniom słonecznym.

  1. Łagodzi egzemy i inne stany zapalne skóry

Olejku z orzechów makadamia można używać do nawilżenia suchych wyprysków i złagodzenia swędzenia. Właściwości przeciwzapalne łagodzą wszelkie stany zapalne i podrażnioną skórę.

  1. Równoważy tłustą skórę

Regulując wydzielanie sebum, olej makadamia pomaga utrzymać równowagę i kontrolę tłustej skóry. Jeśli Twoja skóra jest tłusta lub trądzikowa, możesz użyć tego niesamowitego oleju jako środka do mycia twarzy, balsamu lub oleju do twarzy na noc, aby w naturalny sposób znormalizować skórę.

Olej makadamia w pielęgnacji włosów

Wśród wielu różnych zastosowań, olej ten można również z powodzeniem stosować w codziennej pielęgnacji włosów. Znaleźć go można także w wielu różnych kosmetykach pielęgnacyjnych, takich jak odżywki, maseczki czy nawet szampony do włosów.

  1. Wzmocnienie włosów

Olej makadamia wnika bardziej skutecznie we włosy niż niektóre inne oleje, np. olej mineralny, który może gromadzić się na skórze głowy. Z czasem może także sprawić, że włosy staną się cięższe i oklapnięte. Wiele źródeł wskazuje, że oleje roślinne i owocowe znacznie lepiej penetrują mieszki włosowe, dlatego znacznie częściej poleca się ich stosowanie.

Kiedy olej makadamia wiąże się z trzonem włosa i napełnia go kwasami tłuszczowymi, cebulki włosowe mogą pozostać mocniejsze i zdrowsze. Ten cenny produkt zawiera także ważne przeciwutleniacze, które pomagają odzyskać zdrowie włosów po ekspozycji na czynniki takie jak zanieczyszczenia w powietrzu czy zabiegi termiczne.

  1. Wygładzenie włosów

Właściwości zmiękczające oleju makadamia mogą pomóc wygładzić włosy, nadając im lśniącego wyglądu. Dzięki regularnej pielęgnacji może sprawić, że kręcone włosy będą łatwiejsze do opanowania.

Olejek makadamia jest szczególnie popularny w przypadku włosów kręconych, które są szczególnie podatne na uszkodzenia spowodowane przez środowisko. Kręcone włosy, które wyschły i uległy uszkodzeniu, są bardzo trudne w stylizacji i łatwo się łamią. Olej makadamia pomaga jednak przywrócić wilgoć we wnętrzu włosa, zamyka łuski i dodaje naturalnego białka. Kręcone włosy, które są odpowiednio nawilżone, łatwiej jest rozplątać i ułożyć.

Przeczytaj także: Olejek makadamia na włosy – Właściwości i zastosowania

Olej makadamia w diecie

Jedną z największych korzyści ze stosowania oleju z orzechów makadamia jest jego bogata zawartość mononienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, podczas gdy poziom nasyconych kwasach tłuszczowych jest wyraźnie niski. Fakt ten sprawia, że działa on korzystnie m.in. na zdrowie serca, podobnie jak oliwa z oliwek czy wysokiej jakości olej kokosowy. Jak się okazuje, taki profil kwasów tłuszczowych może także obniżyć poziom cholesterolu LDL, zwanego “złym cholesterolem”.

Cenny bilans kwasów tłuszczowych omega

Kolejną właściwością oleju z orzechów makadamia jest zrównoważony poziom kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których stosunek wynosi mniej więcej 1 do 1. Oba te kwasy tłuszczowe są dla organizmu niezbędne, ale organizm sam ich nie produkuje, więc trzeba je pozyskiwać z pokarmów. Kwas tłuszczowy omega-3 przede wszystkim wykazuje działanie przeciwzapalne, natomiast kwas tłuszczowy omega-6 prezentuje właściwości prozapalne. Z tego właśnie powodu należy starać się zachować odpowiednią równowagę w diecie pomiędzy tymi dwoma kwasami tłuszczowymi. W przeciwnym wypadku mogą rozwijać się niektóre przewlekłe choroby, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów, nowotwory czy też choroby układu sercowo-naczyniowego. Włączenie do codziennej diety oleju makadamia powinno pomóc zachować równowagę pomiędzy tymi kwasami tłuszczowymi.

Źródło cennych składników aktywnych

Olej makadamia jest bogaty w cenne fitochemikalia, takie jak skwalen, tokotrienole i tokoferole. Związki te chronią olej przed utlenianiem, co pozwala na przechowywanie go nawet przez dwa lata. Co więcej, te same związki fitochemiczne dostarczane w codziennej diecie, również dzięki olejowi z orzechów makadamia, pomagają chronić organizm przed niezwykle niebezpiecznym stresem oksydacyjnym. Innymi słowy, ten bardzo cenny olej pozwala skuteczniej neutralizować niszczące działanie wolnych rodników, które w konsekwencji może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób.

Podsumowanie

Wiele osób uwielbia chrupać orzechy makadamii, dlatego warto dowiedzieć się nieco więcej o ich cudownych właściwościach dla zdrowia, a także potencjale w pielęgnacji skóry i włosów! Uzyskiwany z nich olej jest bogaty w silne przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe, witaminy i inne składniki odżywcze, które czynią go naturalnym panaceum na wiele dolegliwości. Jest to jeden z najlepszych naturalnych olejków do skóry i doskonały olej nośnikowy do olejków eterycznych o średnio-cienkiej konsystencji i zdolności do łatwego wnikania w skórę.

 

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Macadamia Oil Supplementation Attenuates Inflammation and Adipocyte Hypertrophy in Obese Mice. Mediators Inflamm. 2014; 2014: 870634. Published online 2014 Sep 22. doi: 10.1155/2014/870634

Safety data on single application of emu and macadamia nut oil on human skin. Data Brief. 2017 Dec; 15: 720–723. Published online 2017 Oct 19. doi: 10.1016/j.dib.2017.10.026

Fatty acid profile, tocopherol, squalene and phytosterol content of walnuts, almonds, peanuts, hazelnuts and the macadamia nut. International Journal of Food Sciences and Nutrition. Volume 55, 2004 – Issue 3

Elemental composition and chemical characteristics of five edible nuts (almond, Brazil, pecan, macadamia and walnut) consumed in Southern Africa. Journal of Environmental Science and Health, Part B. Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes. Volume 42, 2007 – Issue 5

Tree Nut Oils. Part 3. Edible Oil & Fat Products: Specialty Oils and Oil Products. First published: 15 July 2005

Tree nuts and the lipid profile: a review of clinical studies. Published online by Cambridge University Press: 19 April 2007

Healthful new oil from macadamia nuts. , 01 May 1995, 11(3):286-288

Antioxidant properties of phenolic compounds in macadamia nuts. Journal of the American Oil Chemists’ Society. , Volume 73, Issue 11, pp 1585–1588

Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African Journal of Biotechnology. ISSN: 1684-5315) Vol 4 Num 1

Poprzedni artykułOlejek szałwiowy – Właściwości i zastosowanie
Następny artykułOlejek z jagód acai – Właściwości i zastosowania
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.